Indemnizații unice de 200 mii de lei și de 120 de mii de lei pentru absolvenții facultăților pedagogice și artistice
05-06-2024 2442
Timp de citire: 3 min.

Indemnizații unice de 200 mii de lei și de 120 de mii de lei pentru absolvenții facultăților pedagogice și artistice

Absolvenții facultăților de pedagogie vor primi o indemnizație unică în primii cinci ani de activitate didactică, în mărime de 200 de mii de lei. De indemnizație unică de 160 de mii de lei, în aceleași condiții, vor beneficia și absolvenții programelor de studii profesional-tehnice. Acestea, dar și alte măsuri privind combaterea deficitului de cadre didactice și atragerea mai multor tineri în pedagogie, au fost aprobate astăzi de Guvern.

Pe lângă indemnizațiile unice, tinerii specialiști angajați în funcții didactice vor mai beneficia de compensarea cheltuielilor în primii 5 ani de activitate pentru închirierea spațiului locativ, în mărime de 1000 de lei lunar, și pentru consumul de energie electrică și termică, în mărime de 3000 lei anual, dacă activează în instituțiile publice de învățământ general din mediul rural, din centrele raionale și din UTA Găgăuzia.

...

Adriana Cazacu

Secretarul de stat al ministerului Educației, Culturii și Cercetării

„Prin majorarea indemnizațiilor unice, dar și prin acordarea unui șir de facilități pentru tinerii pedagogi, Ministerul Educației și Cercetării își propune consolidarea resurselor umane în sistemul educațional, precum și creșterea atractivității și a prestigiului profesiei de cadru didactic”, a menționat Adriana Cazacu, Secretarul de stat al ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Documentul aprobat prevede și procedurile aferente procesului de repartizare în  câmpul  muncii a absolvenților programelor de studii profesionale din domeniul educației. Repartizarea absolvenților în funcțiile didactice vacante se va realiza printr-un concurs desfășurat de MEC. Pentru a participa la concursul de repartizare în câmpul muncii, absolvenții vor depune la minister un dosar de participare. Mai multe informații privind condițiile de participare pot fi accesate aici. În anul de studii 2024-2025, sunt 1879 de funcții didactice vacante în instituțiile de învățământ din țară.

Totodată, tinerii bibliotecari, muzeografi sau artiști, absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior și profesional-tehnic cu profil artistic, care vor alege să activeze în teritoriu, conform repartizării, vor beneficia, din 1 iulie 2024, de o indemnizație unică de 90 și 120 mii de lei. Regulamentul cu privire la modul de calcul, repartizare, utilizare şi evidenţă a transferurilor cu destinaţie specială pentru susţinerea tinerilor absolvenți din domeniul culturii a fost aprobat astăzi de Executiv, după ce la finele anului trecut, aceste prevederi au fost incluse în Legea culturii.

...

Sergiu Prodan

Ministrul Culturii

„Vrem, astfel, să creăm condiții pentru o distribuție geografică uniformă a personalului calificat atât în localitățile rurale din republica noastră, cât și în organizațiile de cultură raionale sau orășenești. Astfel, sectorul culturii va putea să răspundă de o manieră mai bună nevoilor locuitorilor din aceste regiuni”, a menționat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Potrivit oficialului, proiectul prevede reglementarea condițiilor de stabilire a modului de calcul, repartizare, utilizare şi evidenţă a transferurilor cu destinaţie specială pentru susţinerea tinerilor specialiști din domeniul culturii, care beneficiază în primii 3 ani de activitate, din contul bugetului de stat de indemnizație unică ( în mărime de 120 sau 90 de mii de lei, în funcție de nivelul instituției absolvite) în trei rate egale: o jumătate din prima rată - după prima lună de activitate, iar a doua jumătate - la finele primului an de activitate, celelalte două - la finele fiecărui an de activitate.

Ministerul Culturii își propune ca primii beneficiari ai indemnizației unice să fie absolvenții anului de studii 2023-2024, iar cheltuielile estimative pentru acordarea indemnizației pentru anul 2024 pentru tinerii specialiști constituie 1 mln 300 mii lei. Prevederile proiectului vor intra în vigoare începând cu 1 iulie 2024 și sunt valabile doar pentru absolvenții care, în primul an după absolvire, se angajează, prin repartizare de către Ministerul Culturii, în instituții publice din domeniul culturii și în subdiviziuni structurale (cu sau fără personalitate juridică) ale autorităților publice locale ce desfășoară activitate culturală în municipii, orașe sau sate (comune).

Potrivit informațiilor prezentate de către biblioteci, muzee și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Moldova numărul mediu de specialiști repartizați în câmpul muncii pe parcursul anului 2023 este de 33 persoane. Datele statistice arată că în R. Moldova funcționează 1.300 de biblioteci publice teritoriale, 1.194 de case de cultură și 132 de muzee. Majoritatea angajaților din aceste instituții au peste 55 de ani, iar ponderea celor cu studii superioare de profil este în descreștere continuă.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?