Fiecare specialist HR sau recruiter se „înarmează” la interviurile de angajare cu un set de întrebări standard, menite să identifice dacă individul este potrivit sau nu pentru a fi parte din echipă. Unele întrebări chiar sunt eficiente, altele însă, au devenit clișee care sunt adresate de dragul adresării.
„Unde te vezi peste 5 ani?” e, probabil, în Top 3 cele mai populare întrebări capcane la interviul de angajare. Scopul ei e unul cât se poate de eficace - în teorie:
Obișnuința de a pune această întrebare vine din perioada în care munca și contextul socio-economic erau mai stabile și oamenii își puteau face lejer planuri pe 3-5 ani. În anii `80-90 sau 2000 ideea de a rămâne la același loc de muncă în următorii 5 sau 10 ani era una realizabilă. Pe lângă asta, modul de gândire specific în URSS, precum că-i de dorit să rămâi toată viața la același job și că nu e bine să-ți schimbi ocupația, era încă foarte răspândit.
Astăzi, când am trecut prin crize economice, pandemie și chiar un război, 5 ani e un termen în care viața noastră se poate schimba într-o mie de feluri. Generațiile milenială și Z nu mai sunt dispuse să rămână prea mult la un loc de muncă. Dacă luăm în calcul că ne putem reprofila într-un timp mai scurt și că migrația forței de muncă e un fenomen permanent în Moldova, cum putem ști ce vom face peste 5 ani?
Știm că mulți specialiști HR pot să nu fie de acord cu noi și ne dăm seama de ce: cum să înțelegi clar ce vrea omul de la viață și de la un loc de muncă? Dar pentru că ne-am asumat încă din titlu că această întrebare nu e la fel de eficientă și actuală precum se crede, venim și cu argumente. Iată care sunt ele:
Pentru că nu ne place să criticăm fără să oferim soluții, ne-am gândit la 5 întrebări potrivite pentru candidați, care se pot dovedi mai relevante și mai iscusite decât cea de mai sus:
O atitudine profesionistă, dar prietenoasă, și întrebări cu sens - nu scoase din vreo carte sau învățate la cursuri, sunt cele care „cuceresc” un candidat. Garanții nu există și nici chiar cel mai perspicace intervievator nu poate ști 100% dacă un candidat va fi un membru bun de echipă sau nu va face față postului. De aceea, deschiderea și învățarea continuă sunt cele care ne ajută să identificăm oamenii valoroși pentru job și pentru orice alt aspect al vieții.