De ce sunt adresate întrebări capcană la interviul de angajare?
20-12-2023 2534

De ce sunt adresate întrebări capcană la interviul de angajare?

Interviul de angajare este o etapă stresantă, dar mult așteptată în procesul de găsire a unui loc de muncă. Suntem obișnuiți cu interviuri de angajare plictisitoare și stresante, dar se pot întâmpla excepții. De exemplu, este o normalitate ca potențialii angajatori în companiile IT din Silicon Valley să primească întrebări capcană de la specialistul în recrutare. Chiar dacă specialiștii, care ajung la interviul de angajare pot să se supere pe această metodă, managerii HR au justificările lor pentru întrebările de logică de la interviu. Mulți dintre ei spun că aceasta este o metodă bună pentru „a sparge gheața” și a ajuta persoana intervievată să se relaxeze. Alți specialiști spun că aceste întrebări îi ajută să cunoască mai bine viitorul angajat. Cum să răspunzi la întrebările capcană și care este scopul lor, citește în continuare.

De ce managerul HR adresează întrebări capcană?

HR managerul poate adresa întrebări capcană pentru a testa modul în care procesezi informațiile, iei decizii și comunici în condiții de stres și presiune. Aceste întrebări nu se referă la experiența sau calificările tale de muncă și pot include ghicitori, puzzle-uri, scenarii ipotetice sau discuții, care nu au vreo tangență directă cu locul de muncă. Scopul întrebărilor  este să te oblige să te gândești rapid la un răspuns, iar pe managerul HR o să-l ajute să-ți înțeleagă mai bine personalitatea. Uneori poți chiar să primești întrebări capcană amuzante sau ridicole. Acestea nu au obiectivul să te pună într-o lumină proastă, ci sunt necesare pentru a vedea cât de pregătit/ă ești pentru un anumit job. Alte obiective, pe care le urmăresc specialiștii în resurse umane, când adresează întrebări capcană sunt:

  1. Să afle mai multe despre valorile tale de bază.
  2. Să-ți încurajeze gândirea critică și să afle modul în care abordezi problemele.
  3. Să-ți testeze rezistența și anume cât de greu sau ușor îți asumi o decizie.

Top 10 întrebări capcană, pe care le poți primi

  1. De ce trebuie să te alegem pe tine în locul altui candidat?

Răspuns: „Cred că experiența mea în domeniu și abilitățile mele mă diferențiază. De asemenea, sunt dedicat/ă și pasionat/ă în lucrul meu, iar aceasta mă motivează să contribui la succesul echipei. Îmi doresc să aduc o contribuție valoroasă în cadrul organizației și să contribui la atingerea obiectivelor pe termen lung.”

  1. Ce ai face dacă ai câștiga un milion de euro?

Răspuns: „Mai întâi mi-aș lua timp să înțeleg ce s-a întâmplat, apoi aș construi o strategie pentru a gestiona banii cât mai responsabil. O parte din bani i-aș investi pentru siguranța și stabilitatea mea financiară, iar restul i-aș investi în cauze umanitare.” 

  1. Ce este mai important pentru tine: munca sau banii?

Răspuns: „Pentru mine, atât munca, cât și banii contează, dar consider că satisfacția, pe care o  obțin din munca mea și creșterea profesională sunt esențiale. Aleg să lucrez într-un domeniu care îmi aduce satisfacție și în același timp, mă provoacă constant."

Vezi și 5 răspunsuri bune la întrebarea „Ne poți spune mai multe despre tine?”

  1. De ce crezi că vei avea succes în acest domeniu?

Răspuns: „Acest domeniu mă pasionează de ceva timp. În această perioadă am acumulat o experiență semnificativă, care mă face să înțeleg în profunzime cerințele și provocările sale. Sunt orientat/ă spre rezultate, adaptabil/ă și dedicat/ă în atingerea obiectivelor stabilite, ceea ce-mi oferă siguranța că voi avea succes în carieră, anume în această industrie.”

  1. Cum rezolvi conflictele cu colegii?

Răspuns: „În primul rând, încerc să înțeleg perspectiva celeilalte persoane. Apoi, prin comunicare deschisă și ascultare activă, caut soluții constructive. Am învățat că găsirea unui compromis și colaborarea sunt cheia rezolvării oricărui conflict.”

  1. Cum îți prioritizezi sarcinile și cum îți gestionezi timpul?

Răspuns: „Cred că abilitatea de a planifica lucruri este foarte importantă în carieră și mă bucur că o dețin. Zilnic, folosesc o combinație de tehnici bazate pe prioritizarea sarcinilor urgente și importante. Îmi stabilesc obiective zilnice și săptămânale, iar planificarea eficientă și eliminarea potențialelor distrageri mă ajută în gestionarea timpului.”

  1.  Obișnuiești să verifici emailul în weekend și concediu? 

Răspuns: „În general, tind să mențin un echilibru între viața profesională și cea personală. Verific emailurile în weekend și concediu doar dacă este necesar și există sarcini urgente. Cu toate acestea, acord importanță și timpului meu liber. În acest fel reușesc să mă relaxez, să-mi reîncarc bateriile și să revin la muncă cu forțe noi.” 

  1. De ce îți schimbi locul de muncă atât de des?

Răspuns: „Obișnuiesc să-mi schimb locul de muncă atunci când găsesc oportunități de dezvoltare profesională și personală. Când simt că ating un prag într-un anumit job, înțeleg că pot aduce dezavantaje echipei și nu sunt adeptul/adepta fenomenului „demisie în tăcere”. Prin urmare, prefer să fac o schimbare motivată de dorința de a crește împreună cu o echipă care împărtășește valorile mele.”

  1. Ce ai face dacă un coleg sau client ar scrie o reclamație pe tine?

Răspuns: „Voi depune tot efortul meu pentru a evita oferirea unor motive pentru reclamații. Cu toate acestea, în cazul în care vor apărea, promit că voi trata orice reclamație cu seriozitate și deschidere. Mă angajez să ascult cu atenție și înțelegere preocupările exprimate, luând măsuri imediate pentru a corecta orice neînțelegere. În plus, voi intensifica eforturile pentru a îmbunătăți relația cu colegii sau serviciul furnizat.”

  1. Care crezi că vor fi opiniile colegilor despre tine?

Răspuns: „Sper că colegii mei mă vor percepe ca pe o persoană dedicată, deschisă la colaborare și orientată sprerezultate. Am întotdeauna grijă să construiesc relații profesionale pozitive și să contribui la un mediu de lucru armonios, ceea ce cred că mă va ajuta în relaționarea cu echipa.”

Bonus: De ce vrei să lucrezi cu noi?

Răspuns: „Sunt atras/ă de compania dumneavoastră datorită reputației bune în domeniu, valorilor pe care le promovează și oportunităților de dezvoltare profesională pe care le oferă. Consider că abilitățile și experiența mea se aliniază perfect cu nevoile și obiectivele echipei.” 

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Cum să răspunzi la întrebări capcană?

1. Nu intra în panică

Întrebările capcană nu au un răspuns corect sau greșit, ci au scopul să te dezechilibreze. În acest caz, percepe-le ca pe un test pentru a vedea cât de bine faci față presiunii și stresului. Intervievatorul vrea să vadă dacă renunți sau încerci să te gândești ca să oferi un răspuns.

2. Caută o modalitate de a răspunde la întrebare

Utilizează-ți abilitățile de gândire logică și străduiește-te să oferi un răspuns cât de cât rapid. Cel mai important este să nu spui niciodată „nu știu”.

3. Profită de întrebare pentru a vorbi despre tine

Dacă primești o întrebare despre valorile tale, atunci este o oportunitate de a vorbi despre cine ești. Nu evita să-ți arăți unele vulnerabilități, pentru că asta te face mai deosebit/ă. Profită din plin de întrebare pentru a arăta mai mult din personalitatea ta. Dacă ești amuzant/ă, iată șansa ta de să-ți demonstrezi simțul umorului. Glumește, dar rămâi profesionist/ă. Dacă tu ca persoană nu te vei integra bine în echipă, este mai bine ca angajatorul să vadă asta de la bun început. 

4. Demonstrează-ți abilități de gândire critică

Când primești o întrebare incomodă, descrie procesul pe care-l parcurgi pentru a găsi o soluție. În unele cazuri, poți chiar să ceri permisiunea de a desena o diagramă sau de a arăta un proces pe foaie. Când un manager HR are o idee clară despre cum gândești, va înțelege mai bine dacă ești potrivit pentru job.

5. Construiește un dialog

Răspunde la întrebările, pe care le primește, dar nu să-ți fie frică să întrebi persoana din fața tu cum ar răspunde a la întrebarea adresată. 

Tendințele ne arată că procesul de recrutare nu va mai fi așa cum îl știam, ci se schimbă constant. Pentru a fi pregătit/ă și pentru a obține joburi bine plătite, urmărește delucru.md. 

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?