De ce salariul e confidențial: avantaje și dezavantaje
09-04-2020 6036
Timp de citire: 2 min.

De ce salariul e confidențial: avantaje și dezavantaje

De cele mai multe ori, salariile oferite oamenilor într-o companie nu se discută deschis, lăsând loc de speculații. Există, desigur, părți bune și mai puțin bune ale discreției cu privire la salariu, atât de partea angajatorului, cât și a angajatului.

Avantaje:

evitarea unor posibile conflicte între angajații unei companii, care ar începe să facă comparații unii cu alții.

# Angajatorului îi este mult mai simplu să îi diferențieze în funcție de productivitatea lor și, astfel, să îi motiveze, fără să afecteze atmosfera din birou.

Practic, nu există motive de tensiune între colegi sau situațiile în care aceștia pot considera că munca lor nu este prețuită suficient, simțindu-se discriminați. Acest aspect ar fi cu atât mai grav, cu cât ar putea avea repercursiuni în ceea ce privește calitatea muncii prestate, prin acumularea unor frustrări pe termen lung. 

Desigur, felul în care un angajat este remunerat diferă de la companie la companie: unele au un salariu fix, altele - variabil. Cu cel variabil este mai simplu, pentru că depinde de performanțe și nu lasă loc de discriminare. Dar atunci când angajatorul oferă un salariu fix, el ia în calcul: nivelul de educație, complexitatea responsabilităților, gradul de supervizare necesar, capacitățile mentale de care este nevoie pentru a-și duce sarcinile la bun sfârșit și alte aspecte similare. În Moldova, confidențialitatea remunerării angajatului este o obligație a angajatorului, conform legislației muncii, care prevede că „Salariul este confidenţial şi garantat”, dar există și fenomenul salariului în plic, despre care am scris aici. 

Dezavantaje: 

# concurența nesănătoasă dintre angajați;

# bârfe, speculații (cine și ce salariu are, de ce e mai mare, în ce raporturi e cu șeful), impresia de favoritism;

# apariția unor opinii false legate de companie.

De obicei, cea mai mare parte a posturilor vacante nu conțin informații legate de nivelul salariului, deoarece companiile vor să testeze adevăratul interes al candidatului atunci când aplică, nefiind influențat în primă fază de partea financiară. Există și cazuri în care angajatorul va posta sumele între care pot varia câștigurile lunare, doar pentru o mai bună orientare a eventualului candidat. Mai mult decât atât, dezvăluirea nivelului cu care o firmă își plătește angajații poate deveni o amenințare, deoarece concurența poate folosi aceste informații în avantajul ei.

De asemenea, companiile care și-ar anunța salariile ar putea reprezenta brusc un punct de interes pentru angajaţi, dacă ar fi mult peste cele ale concurenței,  fapt ce ar duce la migrarea masivă a angajaților din firmele unde salariile sunt la un nivel mai scăzut.

Mediul afacerilor devine din ce în ce mai competitiv, iar firmele depun eforturi considerabile pentru a se diferenția nu doar în faţa clienţilor prin produsele comercializate, ci și în fața angajaților. De aici au apărut beneficiile adăugate la salariu, cum ar fi primele de sărbători sau tichetele de masă, asigurările medicale, abonamentele la sală sau diverse carduri de reduceri - pe scurt, ceva mai mult decât bine cunoscutul „salariu motivant”. Acestea reprezintă cheltuieli pentru angajator, astfel încât o firmă poarte oferi per total mai mult decât alta, chiar dacă nivelul salarial este unul mai scăzut.

Companiile de la noi au multe oferte bine plătite pentru candidați și așteaptă CV-ul tău, iar delucru.md are grijă să ți le aducă cât mai aproape și să-ți ofere toată informația și susținerea necesară în procesul de angajare.

Caută un loc de muncă după:
Patricia Mihailă
Publicat de către
Patricia Mihailă
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?