Anul trecut, 762 de şomeri au beneficiat de vouchere pentru formare profesională. În acest an, numărul doritorilor este mult mai mare. Nu însă și posibilitățile financiare ale statului. Doar în primele șase luni ale anului, potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, 600 de șomeri au absolvit instruirile, care îi vor ajuta să-și găsească mult mai repede și ușor un loc de muncă. La momentul, procesul de eliberare a voucherelor este stopat, din cauza lipsei de resurse financiare.
Într-un răspuns oferit în exclusivitate portalului nostru, Natalia Cheruneț, directoarea adjunctă a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, a menționat că pentru implementarea măsurii de formare profesională prin cursuri pe bază de voucher, pentru anul 2024, au fost aprobate mijloace financiare în sumă de 4.816,0 mii lei, pentru 602 persoane.
Natalia Cheruneț
Directoarea adjunctă a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă
„Pe parcursul lunilor ianuarie - iunie, 2024, au fost contractați 24 de prestatori de servicii de formare profesională, care au avut disponibile pentru instruire 47 meserii /profesii /programe de formare profesională. La momentul actual, au absolvit 600 șomeri, dintre care 200 au fost plasaţi în câmpul muncii, cu suportul subdiviziunilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă. Cele mai solicitate domenii de către șomeri sunt următoarele profesii: operatori de introducere, validare și prelucrare de date, contabili, frizeri, bucătari, cofetari, lăcătuși electricieni în repararea utilajului electric, etc”, a precizat Natalia Cheruneț, directoarea adjunctă a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.
Pentru a răspunde la numărul mare de solicitări, autoritățile au lansat propuneri pentru rectificarea bugetului de stat, în speranța că vor identifica resurse suplimentare pentru a le oferi altor 250 de șomeri șansa să beneficieze de vouchere pentru formare profesională în acest an.
„Reieșind din faptul că, în primele cinci luni ale anului curent, au fost înregistrate foarte multe cereri la formarea profesională pe baza de voucher, s-a luat decizia de a înainta propuneri spre rectificarea bugetului pentru anul 2024 și de a solicita suplimentar mijloace financiare la formarea profesională pe bază de voucher pentru 250 de șomeri. La momentul actual, procesul de eliberare a voucherelor este stopat, din cauza lipsei surselor financiare”, a menționat Natalia Cheruneț, directoarea adjunctă a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.
Reprezentanții sindicatelor sunt de părere că sporirea fluxului de solicitanți este determinată, inclusiv, de debirocratizarea accesului la aceste cursuri și formări.
Sergiu Iurcu
Consilier principal al Departamentului protecție social-economică al CNSM
„Acum se lucrează la redirecționarea banilor destinați inițial altor cheltuieli pentru a continua instruirea. Dacă înainte era mai birocratizat procesul de instruire a șomerilor, acum au fost introduse voucherele de instruire și orice persoană poate să-și aleagă instituția de învățământ la care dorește să studieze. Sunt lucruri bune care deja funcționează, dar mai trebuie întreprinse măsuri”, a declarat Sergiu Iurcu, consilier principal al Departamentului protecție social-economică al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, în cadrul unei emisiuni.
De vouchere pot beneficia doar șomerii înregistrați la subdiviziunile teritoriale de ocupare a forței de muncă, care au sau nu o meserie/profesie, ocupație și care nu pot fi angajați în câmpul muncii din lipsa locurilor de muncă corespunzătoare. Atenție!
Voucherele pot fi utilizate timp de 7 zile de la acordarea acestora, iar în acest interval, beneficiarii își pot alege, din lista publicată de autorități, prestatorul de formare profesională și meseria/profesia/specialitatea la care dorește să studieze cursul. După expirarea celor 7 zile, voucherul nu mai poate fi utilizat, iar șomerul poate primi un voucher repetat doar peste 12 luni.
Actele necesare:
Important! Șomerul antrenat în instruiri beneficiază de bursă lunară neimpozabilă, în cuantum de 35% din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent, care se acordă proporțional frecvenței la cursurile de formare profesională.
Reține! Șomerul care lipsește nemotivat de la cursul de formare profesională, fără informarea STOFM în prealabil, încălcând astfel prevederile contractuale, este obligat să compenseze ANOFM cheltuielile ce au fost suportate pentru formarea sa profesională. Lista prestatorilor de servicii de formare profesională prin cursuri pe bază de voucher și Lista specialităților pentru anul 2024 poate fi accesată aici.
Șomerii pot beneficia de vouchere pentru cursuri de formare profesională doar după ce au avut parte de servicii de ghidare în carieră și au primit recomandare pentru formarea profesională prin cursuri din partea specialistului subdiviziunii teritoriale. Formarea profesională a șomerilor prin cursuri pe bază de voucher se face în mod prioritar, în funcție de cererea pieței muncii, evaluată de către Agenție, având la bază prognoza pieței muncii și alte analize, studii, cercetări ale pieței muncii, precum și la cererea agenților economici și a șomerilor, care doresc să urmeze un curs de formare profesională. Numărul șomerilor care beneficiază anual de instruiri se stabilește ținând cont de mijloacele bugetare alocate în acest scop pentru anul respectiv, în conformitate cu indicatorii din domeniul ocupării forței de muncă, stabiliți anual pentru Agenție de către Ministerul Muncii şi Protecției Sociale.
Reamintim! Pe perioada antrenării în cursuri de formare profesională pe bază de voucher, șomerii rămân în evidență cu statut de șomer. În cazul în care prețul cursului de instruire este mai mic decât valoarea nominală a voucherului, Agenția transferă prestatorului suma indicată în contract.