Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, se numără printre oficialii cu cele mai mici salarii din Europa. Cel puțin, aceasta reiese dintr-un clasament al veniturilor din salariu, obținute de către 29 de demnitari din statele europene. România are cel mai slab plătit președinte din Europa, iar Ungaria - cel mai bine…
Mai multRata de angajare a persoanelor cu nevoi speciale (15,8%) din Moldova este de trei ori mai mică decât cea națională (43%). Șocant, nu-i așa? Asta se întâmplă în condițiile în care autoritățile promovează intens incluziunea socială și oferă subvenții angajatorilor care crează condiții de muncă pentru aceste persoane. Datele statistice…
Mai multDe câte ori ți s-a întâmplat să te ridici dimineața din pat și primul lucru pe care să-l faci este să pui ibricul pe foc pentru a pregăti nerăbdător o cafea? Sau, atunci când te simți sleit de puteri, să apelezi din nou la o băutură aromată, pentru a-ți recăpăta…
Mai multChiar dacă salariile cresc în fiecare an, acestea nu sunt suficiente pentru a acoperi toate cheltuielile pe care le are un cetățean din Republica Moldova. Altfel spus, puterea de cumpărare rămâne mult sub media europeană. La acest capitol, clasamentele europene poziționează Republica Moldova pe locul 39 din 42 de țări…
Mai multO pătrime dintre tinerii din Moldova nici nu lucrează, dar nici nu învață. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în cel de-al doilea trimestru al anului 2024, 135.000 de tineri, cu vârsta cuprinsă între 15 și 34 de ani, se aflau în categoria NEET (Not in Education, Employment, or Training). Motivele…
Mai multMai mult de 60% dintre moldoveni nu au fost nicăieri în vacanță, în ultimii doi ani, și nici nu planifică să meargă, conform unui sondaj național, realizat la comanda Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”. Cele mai afectate sunt persoanele vârstnice, din mediul rural, cu studii limitate, care trăiesc într-o…
Mai multÎn 2024, se așteaptă ca salariul mediu lunar în regiunea transnistreană să fie de 6.900 de lei, iar în dreapta Nistrului - de 14.300 de lei. Asta înseamnă de două ori mai mult decât în stânga Nistrului. Sunt datele unei analize, realizate de expertul în politici economice, Veaceslav Ioniță, potrivit…
Mai multDeși suntem codași la venituri pe cap de locuitor, numărul milionarilor este în creștere în Republica Moldova. Anul trecut, 6.416 persoane au obținut venituri de peste un milion de lei, cu 1.606 mai mult comparativ cu anul precedent. Cel mai tânăr are 19 ani, iar cel mai vârstnic - 83…
Mai multAnul trecut, salariul mediu lunar brut al unui angajat din Republica Moldova a crescut cu 1.761 de lei, o majorare de aproximativ 17 la sută, comparativ cu anul precedent. Aceasta înseamnă că, în medie, un salariat a fost remunerat lunar cu 12.209 lei. Potrivit Biroului Național de Statistică, cele mai…
Mai multAngajații din Republica Moldova lucrează, în medie, 43,5 ore pe săptămână, la principalul loc de muncă, în timp ce salariații din alte state candidate la UE, așa cum este și țara noastră, petrec la birou 36 de ore săptămânal. Este constatarea unui studiu cu privire la calitatea vieții în țara…
Mai mult10.000 de moldoveni și-au găsit un loc de muncă în primele opt luni ale anului, după înăsprirea legii privind acordarea ajutorului de șomaj. Din numărul total al celor angajați, 4.793 sunt șomeri și șomere, 128 sunt persoane cu dizabilități, 110 cetățeni ai Republicii Moldova reveniți de peste hotare, 42 persoane…
Mai multDoar unul din zece angajați din Republica Moldova are peste 60 de ani. Chiar dacă numărul seniorilor care aleg să muncească crește cu fiecare an, rata de implicare în câmpul muncii rămâne destul de mică. Cel mai des, persoanele în etate lucrează în agricultură, educație, medicină, asistență socială și comerț.…
Mai mult