Moldova e o țară în care outsourcingul ocupă un loc important în economia națională și tot mai mulți moldoveni se angajează la joburi unde comunică - cu colegii, clienții, partenerii de afaceri - în engleză. Pe lângă asta, mulți ochesc locuri de muncă în afara țării, unde nu prea ai cum să comunici și să aplici la un job fără să știi măcar ceva engleză. Astfel, CV-ul în engleză devine tot mai răspândit printre candidații și tot mai solicitat de angajatori - atât autohtoni, cât și străini.
Nu e rocket science să creezi un CV, dar e un proces care ia ceva timp și cunoștințe.
De știut:
1.Datele de contact (Contacts): nume, prenume, email (profesionist, nu murkka999@mailru), telefonul, linkuri către social media - opțional;
Nu uita: în engleză last name = numele de familie, first name = prenumele
Exemplu:
Iulia Cojocaru
iulia.cojocaru@gmail.com
+37369000000
Chișinău, Moldova
Linkedin: Iulia Cojocaru
Dacă ai un site, un profil artistic sau portofoliu digital, îl incluzi tot aici.
2. Experiența profesională (Experience, Work Experience). Este cea care contează mai mult decât educația și instruirea. Aceasta se adaugă în cronologie inversă, de la cea mai recentă la cea mai veche. Se indică funcția, angajatorul, perioada de timp (luna/anul). E de dorit să adaugi o scurtă și cât mai exactă descriere a activității tale, alegând verbe de acțiune, precizând responsabilități, reușite, aptitudini.
Exemplu:
Project coordinator March 2020- October 2022
Ambra Ltd. & Co
3. Instruire și educație (Education , Education & Training). Pentru angajatorii internaționali e irelevant gimnaziul la care ai studiat - excepție fac, poate, cele cu profil profesional, relevante în munca ta.
Începi cu cel mai recent grad academic și continui tot așa.
Nu uita: în engleză liceu e high school, Bachelor’s degree NU e bacalaureat, ci studii de licență. Master degree e masterat, PhD = doctorat.
Aici incluzi și instruirile profesionale, cursuri terminate, traininguri (relevante!).
Exemplu:
Bachelor's Degree in English Literature
Moldova State University
2015-2018
4. Abilități (Skills/Abilities). E esențial să adaugi abilități în CV-ul tău: inspiră-te din lista noastră de 150 de abilități pe care să le incluzi în CV. Abilitățile sunt de mai multe tipuri: soft skills, hard skills, abilități tehnice, abilități relevante pentru joburi diferite (negociere pentru vânzări, coordonare pentru un coordonator, etc.).
Exemplu:
Skills
5. Limbi străine (Languages). Le poți include dacă jobul o cere sau dacă crezi că ăsta e un atu pe care îl posezi. Sunt diverse moduri de a indica nivelul de cunoaștere (A1, B1, fluent, native like) sau printr-o figură grafică (4 din 5 puncte bifate, de exemplu).
Exemplu:
Languages
English - advanced (avansat)
Russian - proficient (fluent)
French - intermediate (intermediar)
6. Contacte de referință (References). În străinătate se solicită deseori includerea unor contacte de referință când aplici la un job, ca o garanție a onestității candidatului. Pe post de contacte de referință poți include foști angajatori, colegi, oameni cu care ai colaborat sau ai avut parteneriate, profesori la universitate. Important e să fi rămas în relații bune cu aceștia și să obții de la ei permisiunea de a indica contactele lor în CV.
Exemplu:
Anatol Petrescu
Sales Floor Manager, Ambra Ltd. & Co
Phone number: +37360111111
Email: petrescuan@gmail.com
Opțional: Hobby și interese (Hobbies)
Hobby-urile în CV arată că ești un om interesant și creativ și în afara jobului. Nu include în CV hobby-urile care nu te caracterizează - dacă nu ai deschis o carte în ultimul an, nu e cazul să scrii că-ți place să citești. Fii onest!
Iată câteva hobby-uri bune de inclus în CV în 2022:
Sperăm că ți-a fost util acest articol în crearea și completarea CV-ului tău în engleză. Nu uita că pe delucru.md avem un creator de CV-uri GRATUIT, unde-l poți crea de la zero, iar noi te ghidăm. Succes la căutarea jobului dorit și cât mai multe feedback-uri bune îți dorim!