Cum va influența procesul de salarizare trecerea la euro, ca monedă de referință?
02-01-2025 27980
Timp de citire: 4 min.

Cum va influența procesul de salarizare trecerea la euro, ca monedă de referință?

Din 2025, euro va fi utilizat ca monedă de referință pentru stabilirea cursului oficial al leului moldovenesc, înlocuind astfel dolarul american. Banca Națională susține că această schimbare va reduce fluctuațiile cursului leului moldovenesc față de euro și diferențele dintre cursurile de cumpărare și vânzare, aducând beneficii economiei și contribuind la reducerea costurilor de schimb valutar. Cum această decizie va afecta procesul de salarizare din țara noastră, află din articol.

Schimbarea monedei de referință 

Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, această trecere are ca scop alinierea la realitățile economice, în contextul în care Uniunea Europeană este cel mai important partener comercial al Moldovei și principala sursă de remiteri și investiții străine directe. Datele oficiale arată că peste 60% din tranzacțiile comerciale și 70% din remiteri sunt în euro, iar această monedă este cea mai populară în piața valutară locală. 

...

Anca Dragu

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei

„Economia națională are cele mai multe schimburi comerciale cu spațiul european. Peste 65% din comerțul exterior al țării se produce cu state din Uniunea Europeană. Din acest motiv, este logic și firesc să avem această trecere la euro ca monedă de referință, atât pentru tranzacții, intervenții, chiar și rezervă. Până la sfârșitul anului, vom veni cu mai multe detalii legate de acest proces”, a declarat Anca Dragu, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei. 

Cetățenii și agenții economici nu vor simți un impact direct, tranziția fiind una tehnică, cu scopul de a susține echilibrul macroeconomic și alinierea la standardele europene.

„Schimbarea va contribui la stabilitatea cursului valutar, în beneficiul economiei. La fel, utilizarea euro ca monedă de referință este o decizie metodologică, menită să alinieze structurile financiare ale Moldovei cu cele ale Uniunii Europene, fără a afecta politica monetară a BNM”, susține Banca Centrală a Moldovei.

Beneficii pentru oameni și angajatori

Cetățenii vor beneficia de stabilitatea cursului euro-leu, reducerea riscului valutar și scăderea costurilor de tranzacționare, aspecte importante pentru persoanele care primesc remiteri sau dețin credite în euro. Pentru mediul de afaceri, reducerea volatilității cursului valutar va sprijini planificarea financiară și va reduce riscurile în tranzacțiile comerciale cu partenerii din UE. Sectorul bancar și agenții economici vor beneficia, de asemenea, de o piață valutară mai lichidă și de scăderea costurilor de tranzacționare.

„Adoptarea euro ca monedă de referință pentru cursul oficial al MDL reprezintă un pas important în alinierea țării noastre la standardele economice și financiare europene. Aceasta va facilita comparabilitatea datelor economice, va crește încrederea investitorilor străini și va sprijini procesele de integrare economică în UE”, precizează Banca Națională a Moldovei.

Schimbarea monedei de referință nu afectează dobânzile la credite, deoarece acestea sunt determinate de condițiile pieței financiare. În schimb, stabilitatea va oferi debitorilor o mai mare predictibilitate în rambursarea ratelor. Modul de efectuare a tranzacțiilor cu dolari SUA nu se va modifica.

Ce spun experții?

Marin Gospodarenco, analist economic, director executiv al Centrului Analitic „Economica” spune că decizia Băncii Naționale a Moldovei de a schimba moneda de referință de la dolarul american la euro marchează un pas important pentru economia țării noastre, care ne aliniază mai strâns cu partenerii noștri europeni.

...

Marin Gospodarenco

Analist economic, director executiv al Centrului Analitic „Economica”

„Schimbarea vine cu beneficii semnificative: reducerea riscurilor valutare, tranzacții comerciale mai eficiente și o stabilitate financiară sporită. În plus, mediul de afaceri va avea un acces mai facil și competitiv pe piețele UE, ceea ce va stimula investițiile și creșterea economică. Pentru cetățeni, acest pas aduce vești bune - costuri mai mici la conversiile valutare, mai ales pentru remitențele din Europa și o predictibilitate mai mare pentru economii și cheltuieli. Desigur, această tranziție necesită o gestionare atentă și o comunicare eficientă din partea autorităților, dar sunt încrezător că această schimbare va aduce rezultate pozitive pe termen lung, pentru toți”, menționează Marin Gospodarenco. 

Potrivit experților, riscurile sunt minore, iar avantajul major este că Banca Națională va avea pârghii rapide și directe de a interveni asupra cursului valutar. Ca urmare, cetățenii și mediul de afaceri vor beneficia de fluctuații mai reduse.

...

Stanislav Ghilețchi

Directorul adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene

„La această etapă, nu aș vedea niciun impact negativ, dimpotrivă, având în vedere că totuși cererea pentru euro este mai mare, iar Banca Națională, va avea o pârghie directă de intervenție, asta înseamnă că se va reduce și timpul și rapiditatea de intervenție. Acest lucru va ajuta atât mediul de afaceri, cât și cetățenii să beneficieze de un curs mai stabil, iar pentru companiile care au operațiuni de import-export cu Uniunea Europeană, stabilitatea cursului este foarte importantă”, a precizat Stanislav Ghilețchi, directorul adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene.

Utilizarea dolarului american ca monedă de referință era naturală, având în vedere legăturile comerciale puternice ale Moldovei cu țările CSI.

...

Viorel Gîrbu

Expert economic

„Nu există riscuri majore. Comerțul moldovenesc mai mult se face în euro, de aceea este și firesc să aibă loc această trecere. Schimburile valutare vor fi mult mai stabile. În realitate însă, nu se va produce nicio schimbare esențială, deoarece este o procedură tehnică. Dacă vom fi mult mai axați pe euro, leu va fi mai stabil și va dispărea această volatilitate mai mare a cursului euro, comparativ cu cel al dolarului pe piața moldovenească, despre care se vorbește”, menționează Viorel Gîrbu, expert economic.

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Concluzii

Schimbarea monedei de referință înseamnă că se va calcula cursul oficial al leului moldovenesc (MDL) în raport cu euro (EUR). Până acum, acest calcul se făcea în raport cu dolarul american (USD). Acest lucru nu afectează politica monetară a Băncii Naționale și nu implică modificări în masa monetară. Este doar o ajustare tehnică, care reflectă utilizarea tot mai frecventă a euro în economia moldovenească.

Trecerea nu va influența procesul de salarizare din Republica Moldova. Schimbări vor simți doar cei care primesc remitențe din țările europene. Ei vor beneficia de o conversie mai eficientă și de o valoare mai predictibilă a sumelor primite. Un alt beneficiu pentru cetățeni ar putea fi scăderea costurilor creditării. Dacă băncile comercială ajustează structura creditelor la euro, dobânzile ar putea deveni mai competitive.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?