Cum și în ce condiții ar putea crește salariile în Moldova?
29-09-2024 3372
Timp de citire: 5 min.

Cum și în ce condiții ar putea crește salariile în Moldova?

Chiar dacă salariile cresc în fiecare an, acestea nu sunt suficiente pentru a acoperi toate cheltuielile pe care le are un cetățean din Republica Moldova. Altfel spus, puterea de cumpărare rămâne mult sub media europeană. La acest capitol, clasamentele europene poziționează Republica Moldova pe locul 39 din 42 de țări analizate. Experții sunt de părere că angajații ar putea simți cu adevărat majorarea doar dacă țara noastră va obține o creștere economică de până la zece la sută. Dar, în ce condiții este realizabil acest lucru, aflăm din articolul de astăzi. 

Salariul minim - dublat în ultimii ani

Acum, salariul minim pe țară este de 5.000 de lei, mai mult cu 1.000 de lei decât anul trecut. Mărimea acestuia se stabileşte pentru un program complet de lucru de 169 de ore, constituind 29,58 lei pe oră. 

...

Marin Gospodarenco

Directorul executiv al Centrului analitic „Economica”

„Salariul minim este un salariul cu care angajatorul este obligat, conform legii, să-l remunereze pe angajat. Asta înseamnă că angajatorul nu are dreptul să ofere unui angajat un salariu mai mic. Dar, sunt oameni care primesc mai puțin de 5.000 lei lunar. Cel mai probabil, aceste persoane muncesc pe jumătate de normă”, a afirmat Marin Gospodarenco, directorul executiv al Centrului analitic „Economica”, în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune.

Potrivit datelor statistice, salariul minim pentru sectorul bugetar s-a dublat în ultimii ani. Începând cu anul 2023, Guvernul a unificat salariul minim, acesta fiind aplicat în același cuantum atât în sectorul bugetar, cât și în cel real. Retrospectiv, pentru anul 2022, cuantumul salariului minim a crescut de la 2.200 la 3.500 de lei. Din 1 ianuarie 2023, salariul minim pe țară a fost majorat cu circa 12,5% - până la 4.000 de lei. 

„În 2014, salariul minim a constituit 1.650 de lei, iar în prezent este de 5.000 de lei. Chiar dacă a crescut constant, acesta nu este suficient pentru a acoperi toate cheltuielile pe care le are un cetățean din Republica Moldova. Faptul că suntem pe locul 39 din 42 de țări analizate indică, de fapt, provocările economice majore cu care se confruntă populația țării noastre. Chiar dacă salariile au crescut, această creștere nu a fost, de fapt, suficientă pentru a alinia puterea de cumpărare la standardele europene”, susține Marin Gospodarenco, directorul executiv al Centrului analitic „Economica”.

Cum ar putea simți, totuși, angajații această creștere?

Potrivit expertului, pentru ca cetățeanul să simtă o majorare semnificativă a salariilor, Republica Moldova ar trebui să obțină o creștere economică de 7-10%. În prezent, oamenii nu simt creșterea economică, deoarece este prea mică. 

„În Republica Moldova, prognoza indicatorilor macroeconomici a fost ajustată la 3,2%, dar creșterea pe care o avem, este nesemnificativă, de 2,8%. Sperăm ca până la sfârșitul anului să ajungem la 4%, dar e foarte dificil de prognozat acest lucru. Pentru a produce însă schimbări, majorarea economică ar trebui să fie între 7-10%. Doar în aceste condiții, salariile ar putea crește semnificativ în Moldova. Atunci când statul acumulează cât mai multe impozite în bugetul public național, se reduce deficitul bugetar și se implementează multiple programe de stat”, a declarat Marin Gospodarenco, directorul executiv al Centrului analitic „Economica”.

Prognoza economică, în declin

În timp ce toată lumea așteaptă salarii mai mari și o viață mai bună, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a redus prognoza creșterii economice, pe acest an, pentru Republica Moldova. Într-o nouă prognoză regională, BERD estimează că economia moldoveană va crește cu 3,2 la sută, cu 0,3 puncte procentuale mai puțin decât anticipa în luna mai. Abia anul viitor, Produsul Intern Brut ar putea crește la 3,5%, deși anterior se anticipa o creștere mai mare, de 3,7%. Potrivit BERD, principalele cauze sunt exodul continuu al populației apte de muncă și riscurile pentru economie în cazul opririi tranzitului de gaze prin Ucraina.

Și Banca Mondială a revizuit recent, în scădere, estimările de creștere a PIB-ului Republicii Moldova pentru 2024 și 2025. Prognoza pentru acest an a fost redusă de la 4,2% la 2,2%, iar pentru anul viitor - de la 4,1% la 3,9%, ceea ce evidențiază provocările economice majore cu care se confruntă țara. Unii experți economici consideră că țara noastră ar avea nevoie de 60 de ani ca să ajungă la nivelul mediu de dezvoltare al Uniunii Europene, dacă va înregistra în continuare o creștere economică de doar 3,5 la sută anual.

Chișinău vs restul Moldovei

Datele statistice demonstrează că Moldova nu ofere salarii „foarte bune”, ci doar salarii „bune”. În țara noastră, potrivit expertului, nu există domenii foarte bine plătite, dar sectoare mai bine remunerate decât altele. Cele mai mari salarii sunt ridicate de angajații din IT, asigurări, servicii bancare.

...

Marin Gospodarenco

Directorul executiv al Centrului analitic „Economica”

„Salariul mediu din aceste domenii este de 34 de mii, mult mai mic comparativ cu cel din alte țări. După mine, este un salariu mic, iar dacă îl raportăm la UE, atunci este clar că suntem departe. De aceea trebuie să creștem economia”, a menționat Marin Gospodarenco.

Diferența mare între salariile angajaților din mediul rural și cel urban este cauzată, în primul rând, de faptul că majoritatea afacerilor sunt localizate în orașele mari. La Chișinău, unde sunt cele mai multe locuri de muncă, salariile sunt mai mari cu 22% decât în restul țării.

„Spre exemplu, la Briceni, salariile sunt mai mici cu 25% decât media pieței, la Ocnița - cu 32%, iar la Glodeni - cu 26%. Așadar, nu vorbim neapărat despre diferențele între mediul urban și rural, dar despre diferența dintre Chișinău și celelalte regiuni ale țării, întrucât în capitală sunt concentrate 80-85% dintre afacerile din Moldova”, susține Gospodarenco.

Conform Biroului Național de Statistică, discrepanța salarială între bărbați și femei este de 15,5%.

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Concluzii

Potrivit Biroului Național de Statistică, anul trecut, salariile în Republica Moldova au crescut, în medie, cu aproximativ 17%, atât cele brute, cât și cele nete. Totodată, în sectorul bugetar, câștigul salarial mediu lunar brut a constituit peste 10 mii de lei, în timp ce în sectorul real - aproximativ 13 mii de lei. Moldovenii primesc unele dintre cele mai mici salarii din Europa, mult sub nivelul de salarizare al UE. În prezent, salariul mediu lunar brut din Moldova este de aproximativ 14 mii de lei sau de 720 de euro. În România, acesta este dublu - 1.400 de euro, în Polonia - 1.700 de euro, Letonia - 1.650 de euro, iar în Germania, cea mai mare economie europeană, salariul mediu este de 4.100 de euro. În Franța, angajații primesc lunar un salariu mediu de 3.700 euro, iar în Spania - de 2.800 euro.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?