Cum să te pregătești corect de un târg de cariere?
02-09-2024 3348

Cum să te pregătești corect de un târg de cariere?

Gata vacanța, să înceapă munca cea de toate zilele. Toamna reprezintă o bună ocazie de a analiza la rece ofertele de angajare care abundă piața muncii. După o binemeritată vacanță, nu doar angajații, dar și angajatorii s-au întors cu forțe noi la birou. În această toamnă, urmează să fie organizate mai multe târguri de cariere, la care te invităm să iei parte. Dar, mai întâi de toate, te ajutăm să te pregătești de ele, pentru a identifica mai ușor jobul mult visat. 

De ce ar trebui să participi la târgurile de cariere?

Târgul de carieră reprezintă o oportunitate bună de a identifica un nou job, dacă ești în căutarea unuia sau dacă vrei să-ți schimbi domeniul de activitate, deoarece aduce față în față candidații și angajatori din multiple sectoare de activitate. Avantajele participării la târgurile de cariere sunt multiple. Există numeroase exemple de oameni care au obținut postul care-i motivează să progreseze zilnic. Pe lângă faptul că ai posibilitatea să interacționezi direct cu angajatorii, să te remarci în fața lor și să le împărtășești ideile tale, primești instant răspunsurile pe care le cauți, aplici pe loc la joburile de interes sau afli mai multe despre procesul de recrutare, cultura organizațională și valorile companiilor prezente.

10 pași pentru a te pregăti de târgurile de cariere

Deși s-ar părea că participarea la un târg de cariere nu necesită pregătire, să știi că nu e chiar așa. Un candidat care își face „temele pentru acasă” are mai multe șanse să se remarce și să obțină un nou contract, decât o persoană care a venit total nepregătită. Și pentru că vrem ca următoarele tale experiențe de la târgurile de carieră să fie cât mai plăcute, ți-am pregătit 10 recomandări, de care te îndemnăm să ții cont. 

  1. Consultă lista cu angajatorii care vor participa la aceste evenimente, dacă ești interesat/ă de o anumită companie. Nu te costă nimic să intri pe pagina online a târgului și să te informezi nu doar despre oră și locație, dar și despre companiile care și-au anunțat intenția de a participa. Astfel, previi situațiile în care mergi la eveniment pentru a interacționa cu angajatorii care nici măcar nu și-au anunțat prezența.
  2. Accesează comparatorul de salarii de pe delucru.md și fii la curent cu intervalele realiste de salarizare ale pieții, în funcție de domeniul de activitate! Vrem să te ajutăm să fii suficient de informat, pentru a negocia corect salariul, mai ales dacă este primul tău job. Îți recomandăm să utilizezi comparatorul atât înainte, cât și în timpul evenimentului, dacă vrei să „te consulți” cu un prieten de încredere, care îți oferă date corecte și realiste, referitoare la nivelurile de remunerare existente pe piață. Cumparatorul poate fi accesat de multiple ori, indiferent de zona în care te afli. Singura condiție este să ai acces la Internet. Până acum, instrumentul a fost utilizat de 150.000 ori. 
  3. Evită orele aglomerate și vino la târg până la prânz, între orele 10:00 și 12:00, acesta este timpul perfect. Astfel, vei beneficia de mai multă atenție din partea angajatorilor și vei putea primi răspunsuri la toate întrebările pe care le ai. 
  4. Treci pe la fiecare stand, chiar dacă, la prima vedere, domeniul companiei nu-ți pare interesant. Cum altfel vei afla despre joburile noi și interesante? Fii atent la detalii și aplică pe loc la joburile de interes. Nu fi timid! Ia parte la activitățile organizate în cadrul evenimentelor. 
  5. Ia cu tine un CV, dar mai bine 10! Este foarte important să-ți actualizezi CV-ul înaintea fiecărui târg de cariere, iar dacă nu ai unul sau nu știi cum să-l elaborezi, nu te alarma, îți venim din nou în ajutor. Pe delucru.md îți poți crea propriul CV online, simplu și ușor, absolut gratuit, în doar 15 secunde!
  6. Înarmează-te cu răbdare. Rândul format la standul unui angajator este un semn bun!
  7. Pregătește o descriere scurtă despre tine, de cel mult 30 de secunde, timp în care să te prezinți foarte succint. Această descriere o poți repeta fiecărui angajator de la târg. Astfel, nu uiți aspecte importante și nici nu ești pus în situația de a improviza. 
  8. Adresează întrebări. Petrecem la serviciu o mare parte din viață, respectiv, e important să alegi atent. Gândește-te ce este primordial pentru tine la etapa actuală, din viață sau carieră, și fă-ți o listă de întrebări. Nu este indicat ca persoanele să aplice la un job fără a ști ce le așteaptă.
  9. Gândește-te și la cei dragi. La sigur, ai prieteni sau rude care sunt în căutarea unui job mai bun. Odată ce deja te afli la târg și interacționezi cu angajatorii, ai putea să le adresezi întrebări care-i preocupă și pe cei dragi. Crede-ne, vor aprecia gestul, chiar dacă este doar o simplă intenție, care ar putea să n-aibă niciun rezultat! 
  10. Acționează și după eveniment. Companiile participante publică, pe tot parcursul anului, joburile disponibile pe diverse platforme de recrutare, iar tu poți urmări și aplica direct la posturile care ți-au trezit interes, dacă nu reușești să obții un job în urma târgului de cariere. 

Când și unde vor avea loc următoarele târguri de cariere?

  • Târgul locurilor de muncă, 19 septembrie, Chișinău

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă organizează joi, 19 septembrie, Târgul Locurilor de Muncă,  între 10:00-14:00, la Palatul Republicii (str. Maria Cebotari, nr.16). La Târg sunt invitate persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, inclusiv refugiații din Ucraina. La eveniment, 60 angajatori vor oferi peste 3.000 locuri de muncă libere. Cu studii sau fără, cu experiență sau fără, fiecare va găsi oferta potrivită.

În cadrul evenimentului, angajatorii, care activează în diferite ramuri ale economiei: servicii, comerț, transport și depozitare, industria prelucrătoare, sănătate și asistență socială, administrare publică și asigurări sociale obligatorii, construcții vor prezenta ofertele de muncă libere. Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă vor negocia direct cu angajatorii privind locurile de muncă libere și condițiile de ocupare, vor prezenta angajatorilor CV-ul şi vor stabili interviuri de angajare.

  • IT Career Expo, 5 octombrie, Tekwill, or. Chișinău, ora 10:00.

IT Career Expo 2024 te cheamă! Cea mai mare oportunitate de orientare profesională oferită de către Tekwill Academy revine. Pe 5 octombrie, Find your way la cea de-a 14 ediție de IT Career Expo. Cele 20 de companii prezente la târgul de cariere te vor ghida în domeniul IT și îți vor oferi instruirea necesară prin cele 10 workshop-uri tematice! Vino cu CV-ul pregătit și fii cu ochii pe organizatori. Mai multe detalii citește aici.

  • Târgul de cariere, 4-5 octombrie, Palatul Național „Nicolae Sulac”, or. Chișinău.

Cel mai mare eveniment de recrutare și employer branding din Republica Moldova se întoarce la Chișinău toamna aceasta și, ca de fiecare dată, va reuni companii de top și profesioniști talentați din diverse domenii de activitate. Indiferent că ești în căutarea unor noi oportunități profesionale, dorești să afli noutățile de pe piața muncii sau vrei să descoperi talente care să se alăture companiei tale, Târgul de Cariere din Chișinău este locul potrivit pentru tine! Mai multe despre eveniment, poți afla aici.

  • Ziua carierei în medicină veterinară, 4 octombrie, Facultatea de Medicină Veterinară, UTM, or. Chișinău.

După ce a fost organizat mai mulți ani consecutiv peste Prut, evenimentul ajunge și la Chișinău. Pe 4 octombrie, în premieră, în țara noastră va fi organizată Ziua carierei în medicină veterinară. Înscrierile se pot face până pe 15 septembrie. Locurile sunt limitate. Intrarea este gratuită, iar evenimentul este dedicat studenților de la Facultatea de Medicină Veterinară, dar și medicilor veterinari începători. Acest proiect are rolul de a orienta în carieră viitorii medici veterinari și de a oferi informații esențiale pentru a crește nivelul profesional al acestora. Pentru detalii, accesează aici.

  • Moldova Business Week 2024, 16-20 septembrie, 13 evenimente în 4 regiuni.

La final, venim cu o recomandare pentru angajatorii care vor să-și extindă afacerea și să creeze noi locuri de muncă. Cel mai mare forum economic al țării, Moldova Business Week 2024, revine într-o nouă ediție pentru a oferi fiecărui antreprenor din Moldova acces extins la oportunități de dezvoltare, indiferent de regiunea în care se află. În premieră, evenimentul va avea loc în patru regiuni cheie: Chișinău, Edineț, Ungheni și Bălți, aducând împreună peste o mie de participanți, de la investitori străini și antreprenori locali, la oficiali de rang înalt și experți economici de top. Desfășurat în perioada 16-20 septembrie, timp de 5 zile, forumul va găzdui 13 evenimente dedicate diferitor sectoare strategice ale economiei naționale. Comunitatea de afaceri poate participa la evenimente înregistrându-se pe www.mbw.md.

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Concluzii

Sperăm că prin intermediul acestui articol am reușit să te convingem să mergi, cel puțin, la unul dintre târgurile de carieră care urmează să se desfășoare în această toamnă. La final, îți mai aducem cinci argumente, pentru a ne asigura că într-adevăr te-am convins:

  1. Afli toate noutățile de pe piața muncii.
  2. Primești pe loc răspunsuri la întrebările.
  3. Afli mai multe despre procesul de recrutare.
  4. Te informezi în detaliu despre domeniul de interes.
  5. Participarea te poate ajuta să alegi domeniul care ți se potrivește cel mai bine.

Între timp, nu uita că delucru.md este mereu la dispoziția ta și îți prezintă ofertele de muncă a peste 4.000 de companii, din diferite domenii de activitate. Indiferent de abilitățile și necesitățile tale, pe platformă poți găsi jobul care ți se potrivește cel mai bine. Fiecare companie este verificată, pentru ca tu să poți aplica cu încredere la orice ofertă disponibilă pe site.

Nu a fost niciodată mai simplu să-ți găsești jobul visat! Delucru.md, partenerul tău de încredere, pe piața muncii din Moldova! 

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?