Urmează să ai o ședință cu managerul și nu știi cum să aduci în discuție negocierea salariului? Ai emoții de la simplul gând că trebuie să ceri mai mulți bani pentru munca pe care o faci? Stai fără grijă, nu ești singurul. Cine zice că a mers la o negociere de salariu și nu avut cât de cât emoții, minte. Din fericire pentru tine, și de această dată îți venim în ajutor. Citește în continuare articolul pentru a afla mai multe despre cum să direcționezi discuția atunci când trebuie sau vrei să-ți negociezi salariul. Și nu uita, niciodată nu trebuie să-ți fie rușine să ceri o majorare, dacă simți că munca ta nu este apreciată la justa valoare.
Angajatul ar trebui să planifice care este suma minimă pe care ar vrea să o primească. Este de dorit să fie luate în considerare cheltuielile zilnice: masă, chirie, cheltuielile automobilului, plan de vacanţă, etc. Această sumă însă este doar un reper secret, de la valoarea căreia se va mişca numai în sus.
Planul referitor la salariu trebuie să fie cât mai real. Înaintea discuției despre majorarea salariului este bine să te informezi despre salariile acordate în cazul posturilor asemănătoare. Este utilă şi parcurgerea unor publicaţii, statistici pentru a afla care este salariul mediu, care sunt alocaţiile, ce se poate obţine în profesia respectivă (studii, aptitudini). În ajutor îți vine și comparatorul nostru de salarii, lansat de delucru.md la sfârșitul anului trecut. Până acum, instrumentul a fost accesat de peste 150 mii de ori. Datorită acestui comparator, fiecare angajat, indiferent de domeniul de activitate, are oportunitatea să se evalueze corect, din punct de vedere salarial, și să afle un interval realist de remunerare pentru munca pe care o îndeplinește.
Poți să te informezi despre alocațiile acordate de alte firme concurente (prime, bonusuri, subvenţii de locuinţe, subvenţii de chirie, subvenţii de călătorie, automobil de serviciu, telefon mobil, etc.), dar și despre salariile poziţiilor superioare şi inferioare din firma în care activezi.
Care este suma la care nici nu ai curajul să te gândești? După calcularea sumei minime şi a celei (aparent) reale din visurile tale, poți să te relaxezi și să te joci puţin cu cifrele. Este important însă ca şi acest salariu de vis să fie real.
Evident, toţi ştim care este acel salariu care ne-ar face fericiţi. Să nu uiți însă: pretenţiile de venit ale unei persoane reprezintă şi nivelul autoevaluării sale. Acestea vor estima cât valorează el pe piaţa forţelor de muncă, cum va putea contribui cu activitatea sa la firmă în continuare. E foarte important să-ți estimezi cunoştinţele şi potenţialul în mod real. Relaţia de muncă, în fond, este o afacere: angajatul îşi vinde cunoştinţele profesionale, aptitudinile, o mare parte a timpului său, forţa de muncă şi entuziasmul, ca pentru toate acestea să primească în schimb recunoştinţă, mai multe cunoştinţe, experienţă şi salariu.
Ca să-ți dai seama cât ar trebui să ceri, este important să verifici care sunt salariile pentru jobul tău sau pentru joburi similare, din domeniul în care activezi. Ca și procent, unii specialiști spun că media este de 5%, alții consideră că dacă a trecut mult timp de la ultima mărire salarială, poți cere între 10% și 20%. În orice caz, dacă procentul este mai mare, motivele tale trebuie să fie mai bune. De exemplu, dacă ai acceptat un post cu mai puține călătorii, iar acum ești pe drumuri mai mult de jumătate din timp, să ceri o mărire cu 20% a salariului nu este nerezonabil, deoarece responsabilitățile tale s-au schimbat semnificativ.
De altă parte, dacă ceri o mărire salarială pentru că a trecut mai mult de un an de la ultima și ai continuat să performezi bine în îndatoririle tale zilnice, începe cu un procentaj mai rezonabil. Tot meriți o mărire, dar trebuie să-ți temperezi cererea cu realitatea contribuțiilor tale.
Dacă nu ceri, nici n-o să primești! Mulți dintre noi vedem managerii ca pe niște balauri sau vipere cu corn care se gândesc doar la ei, iar la bunăstarea noastră deloc. Altfel, de ce nu ne-au oferit mai mulți bani până acum? Ei bine, dacă noi nu am cerut, expres, un salariu mai mare, ei de unde să știe că ne dorim acest lucru? Poate ei consideră că suntem mulțumiți de actualul angajament. Sau poate cred că încă mai avem de învățat și că, după ce o să stăpânim mai bine domeniul, ne vom duce să le cerem o mărire sau măcar o primă.
Ori dacă noi nu solicităm mai mulți bani, angajatorul nu are de unde ști că asta ne-ar face bucuroși, ori că asta ne dorim. Așadar, vrei să știi cum să negociezi salariul? Foarte simplu. Cerând această majorare, dacă vezi că după un an sau doi de la angajare nu se inițiază nicio discuție în acest sens.
De preferat ar fi ca, înainte de a intra într-o negociere salarială, să ai măcar o alternativă la care să apelezi, în cazul în care discuțiile nu își ating obiectivul. Încearcă să aplici la cât mai multe joburi asemănătoare, despre care ai fi convins că ți s-ar potrivi, și află care este bugetul maxim pe care contracandidații ar fi dispuși să ți-l ofere. Nu, nu este niciun fel de șantaj. Pur și simplu, testezi piața să vezi care sunt nivelurile salariale în care te-ai încadra. Negocierea salariului nu trebuie să fie o situație conflictuală și nu trebuie tratată ca atare. Nu este cazul să mergi la angajator și să-i reproșezi că dacă nu-ți crește remunerare, vei pleca. Dar, în mod cert, vei putea negocia dintr-o poziție forte, știind că ai o plasă de siguranță care să te prindă în cazul unor discuții neproductive la actualul loc de muncă.
Setează-ți un salariu minim pe care l-ai accepta.
Dacă ești întrebat de ce crezi că meriți un anumit salariu, poți face referire la experiența și abilitățile tale relevante, precum și la contribuțiile pe care le poți aduce companiei. Când îți negociezi salariul, este important să te pui în locul companiei și să-ți argumentezi cererea pe baza interesului angajatorului. Evită să aduci argumente personale sau să îți exprimi emoțiile legate de salariu. Ceea ce este important pentru tine nu este neapărat important și pentru companie. Așadar, gândește-te la ce poate motiva compania să îți ofere salariul cerut și adu argumente incontestabile în favoarea lor.
Fii pregătit să faci și unele concesii.
Dacă există o discrepanță semnificativă între oferta companiei și așteptările tale, încearcă să găsești un teren comun. Poți discuta despre posibilitatea de a avea o revizuire salarială în viitor, bazată pe performanță, sau alte soluții creative, care să satisfacă atât compania, cât și pe tine.
Ce faci dacă oferta este prea mică?
Dacă nu ești mulțumit de oferta companiei, nu te grăbi să o accepți imediat. Poți solicita timp suplimentar pentru a te gândi sau pentru a discuta cu persoane de încredere înainte de a lua o decizie finală.
Fii pregătit să negociezi și pentru alte lucruri, nu doar pentru bani.
Salariul nu este singurul aspect important într-o ofertă de muncă. Poți sublinia beneficiile suplimentare, cum ar fi asigurarea medicală, timpul liber, dezvoltarea profesională sau bonusurile, care pot face parte din pachetul de compensații. În cele din urmă, asigură-te că așteptările tale sunt realiste în contextul pieței de muncă și al industriei în care activezi.
NU înseamnă NU!
Dacă angajatorul nu poate îndeplini oferta minimă acceptabilă, poate ar fi necesar să pleci la un alt job, pentru binele tău. Un plan de rezervă sau alte oferte de muncă îți pot oferi un efect de pârghie. Dacă angajatorul refuză cererea de majorare, întreabă-l motivele și cere feedback cu privire la domeniile de îmbunătățire.
E important ca atunci când ceri o mărire de salariu, să știi și ce anume să eviți. De aceea, îți propunem o listă care să te inspire.
NU spune „Am nevoie de un salariu care să se potrivească cu costurile mele de trai”.
Chiar dacă este o perioadă în care e un argument bun (o dată cu creșterea prețurilor), nu este un motiv pentru angajator să-ți ofere o creștere salarială. Ai nevoie să arăți că ești bun în ceea ce faci, că depășești așteptările.
NU spune „Dacă nu-mi măriți salariul, s-ar putea să trebuiască să plec”.
Poate că ai stabilit o relație de prietenie cu managerul tău, dar ține cont de faptul că jobul tău este în continuare un loc de muncă și trebuie să păstrezi mereu un simț al profesionalismului. Orice bănuială că ai putea pleca, chiar și atunci când este menționată în glumă, îți poate agita angajatorul în mod greșit.
NU spune „Am o ofertă mai bună în altă parte”.
Dacă nu ești cu adevărat pregătit să pleci la un alt job, îți recomandăm să nu prezinți alte oferte de muncă ca tactică de negociere. Într-o companie, există o mulțime de manageri care sunt concentrați pe bugetare și există cineva superior în lanțul ierarhic care poate spune „Nu”, iar managerul tău direct nu poate face nimic în acest sens. Într-un final, conversația s-ar putea încheia cu o strângere de mână și cu un „succes la noul job”, iar tu s-ar putea să nu-ți dorești acest lucru.
NU spune „Muncesc aici de mult timp”.
Tocmai ți-ai sărbătorit aniversarea de cinci ani și recent ai aflat că un coleg tău de muncă, care s-a alăturat companiei cu doar un an în urmă, face câștigă la fel sau mai mult decât tine. Deși s-ar putea să te simți disprețuit, experții te sfătuiesc să îți îndeplinești sarcinile mai bine înainte de a reacționa și a începe un scandal. Cineva poate veni nou și, în doar șase luni, poate schimba radical compania. Angajații buni mereu vor fi plătiți pentru rezultate, dar nu pentru timpul petrecut la birou.
Cunoaşterea câtorva aspecte îți poate fi de mare folos în cazul unei negocieri. Există sisteme de salarizare flexibile şi fixe. Firmele multinaţionale au un sistem de salarizare bine format şi fix, iar abaterea de la acesta nu prea este posibilă. Sistemul de salarizare este mult mai flexibil la întreprinderile mici, unde raportul de forţe dintre negociere şi negociator este mai accentuat.
Un alt aspect important ține de remunerarea poziţiilor superioare față de cele inferioare. În general, când vorbim despre poziţii superioare sau de vârf, există mai multe posibilităţi de abatere de la sistemul de salarizare al întreprinderii. Din acest punct de vedere, debutanţii nu sunt într-o situaţie favorabilă, managerii cu experienţe şi referinţe bune însă îşi pot forma propriul pachet de venit.
Legislația muncii nu reglementează expres situațiile în care poate sau nu poate fi majorat salariul și nu stipulează nici perioada în care ar trebui să aibă loc acest lucru. Este la discreția părților - angajatorului și salariatului - să negocieze și stabilească salariul, inclusiv, să negocieze majorarea acestuia.
Potrivit art. 49 alin. (1) din Codul Muncii, prevederile și conţinutul contractului individual de muncă sunt determinate prin acordul părţilor, ținându-se cont de prevederile legislaţiei în vigoare, şi include: i) condiţiile de retribuire a muncii, inclusiv salariul funcţiei sau cel tarifar, suplimentele, premiile şi ajutoarele materiale (în cazul în care acestea fac parte din sistemul de salarizare al unităţii), precum şi periodicitatea achitării plăților.
Legislația muncii asigură minimul garantat de drepturi pentru salariat, stabilind faptul că, acesta are dreptul la un salariu minim garantat (art. 131 din Codul Muncii) și descriind cum are loc sporirea salariului minim garantat. Totodată, Codul Muncii interzice stabilirea, pentru salariat, prin contractul individual de muncă, a unor condiţii sub nivelul celor prevăzute de actele normative în vigoare, de convenţiile colective şi de contractul colectiv de muncă. Astfel, părțile raportului de muncă negociază și stabilesc în mod individual în ce situații poate fi mărit salariul. De regulă, în practică, salariul poate fi mărit în situația în care salariatul acumulează mai multă experiență în funcția exercitată, prestează o muncă de un volum mai mare, sau care implică îndeplinirea unor sarcini mai complexe.
Negocierea unui salariu mai mare necesită pregătire, strategii eficiente și încrederea de a-ți susține valoarea personală. Urmând aceste linii directoare, îți poți crește șansele și asigura un salariu mai mare. Acest lucru presupune și o satisfacție în carieră mai mare. Ține minte că angajatorului tău nu îi pasă de plățile tale ipotecare sau de vacanța în care vrei să pleci. Îl preocupă ceea ce are de câștigat de pe urma investiției sale în remunerarea ta.
Și nu uita! Percepția este totul. Unul dintre cele mai importante aspecte în negocierea unei majorări este percepția pe care o are angajatorul despre tine și despre valoarea ta. De aceea, este important să îți construiești o imagine solidă încă de la prima interacțiune cu compania. Poartă-te cu profesionalism și adu argumente solide în favoarea cererilor tale.
Dar, când este cel mai indicat să ceri o majorare? Evaluarea anuală este momentul ideal pentru a-ți renegocia salariul. Dacă ai o performanță bună, ai atins sau depășit obiectivele propuse, este cu atât mai ușor să deschizi această conversație. Specialiștii în resurse umane spun însă că negocierea salariului ar trebui să fie o conversație continuă, mai ales de fiecare dată când primești o ofertă de job externă sau când finalizezi un proiect de succes. Dacă ai periodic aceste conversații, managerul tău și departamentul de HR vor înțelege că ești serios și că știi ce meriți.