Cum să ne protejăm corespunzător de ger în această perioadă? Sfaturi utile pentru a fi în siguranță
12-01-2024 2376

Cum să ne protejăm corespunzător de ger în această perioadă? Sfaturi utile pentru a fi în siguranță

Nu există vreme rece, doar îmbrăcăminte neadecvată, spun finlandezii. De fapt, nu este doar replica lor, dar și a multor locuitori din majoritatea țărilor nordice ale bătrânului nostru continent. Cert este că temperaturile scăzute, care se mențin mai mult timp, reprezentă un adevărat pericol pentru sănătate. O protecție corespunzătoare în această perioadă ne poate feri de degerături, hipotermie, infecții respiratorii, pneumonie și acutizarea bolilor cronice. Citește acest articol pentru a afla mai multe sfaturi utile, de la specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, care pot fi aplicate de toți, nu doar de persoanele care sunt nevoite să muncească afară în frig. 

Poartă îmbrăcăminte corespunzătoare!

Știm, sună ca îndemnul mamei din copilărie, dar pe timp de ger, cel mai important lucru este să te îmbraci bine și corespunzător. Capul trebuie acoperit, deoarece prin această parte a corpului se poate pierde 30% din căldura organismului. Frigul reduce fluxul de sânge în corp, deoarece vasele sanguine se spasmează. Dacă vei sta prea mult timp afară, nu îți vei mai simţi degetele de la mâini şi picioare și vei începe să tremuri. O expunere îndelungată la frig poate duce la apariţia  degerăturilor și hipotermiilor, deci, căciulile, fularele și mănușile trebuie să fie accesorii indispensabile în aceste zile.

În perioada rece, este de preferat să alegi mai multe rânduri de haine, deoarece straturile de aer dintre haine au rol izolator. Ar trebui evitate hainele prea strâmte, deoarece împiedică circulația sângelui. Poartă haine largi, care permit pielii să respire. Materialele recomandate sunt bumbacul sau mătasea. De asemenea, sunt recomandate hainele impermeabile. 

...

Natalia Silitrari

șefa Direcției Promovarea sănătății, Agenția Națională pentru Sănătate Publică

Cei mai afectaţi de temperaturile scăzute sunt copii și bătrânii care suferă de boli cronice, de asemenea și persoanele care execută o muncă în aer liber. Așadar, dacă ai petrecut mai mult timp afară și te simți rău, nu ezita să ceri ajutor medical calificat cât mai urgent”, declară Natalia Silitrari, șefa Direcției Promovarea sănătății, Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Alege încălțămintea potrivită

Înainte de a ieși din casă, ai grijă să te protejezi de ger cu încălțămintea potrivită. Sunt ideale tălpile antiderapante, pentru a preveni traumatismele în urma căderilor. Poartă cizme sau bocanci cu talpă groasă și striații pe talpă, pentru a nu aluneca pe gheață. Optează doar pentru cizme impermeabile și îmblănite pe interior pentru un plus de confort și căldură. Evită să porți tocuri sau încălțăminte subțire, dar și șosete scurte. Alege, în schimb, șosete groase din bumbac.

Protejează-ți pielea

Frigul afectează, în primul rând, pielea. Pe timpul sezonului rece pielea noastră devine mai sensibilă, de aceea trebuie să luăm măsuri de protecţie suplimentare. Expunerea la soare sau la frig, precum şi aerul uscat contribuie la deshidratarea pielii. 

Pielea este mai uscată pe timpul anotimpului rece din cauza lipsei de umiditate. Aşadar, este bine să utilizezi creme sau loțiuni ce conțin uleiuri ce pot hidrata pielea, cât mai des, chiar şi de patru-cinci ori pe zi. Pe timpul iernii, este important să nu faci băi fierbinţi sau duşuri mai mult de 10 minute, pentru că riști să distrugi ţesutul protector al pielii, care o face moale şi catifelată.

Hidratează-te și NU consuma alcool

Hidratarea corespunzătoare este un pas important. Pe timp de ger, chiar deși nu vrei să bei apă, este important să fii hidratat atunci când termometrul indică temperaturi negative. Poți să înlocuiești apa plată sau minerală cu băuturi calde, precum ceaiurile din plante. Poți, de asemenea, să optezi pentru un amestec din plante pentru a-ți întări imunitatea în această perioadă. 

,,Nu consuma alcool! Este greșit să consideri că alcoolul te încălzește. Senzația este falsă, deoarece efectul principal al alcoolului este deshidratarea organismul. Pe lângă acestea, se recomandă şi un regim alimentar echilibrat și variat. Exclude consumul excesiv de sare, zahăr și grăsimi trans. Din alimentaţie nu trebuie să lipsească legumele, fructele, leguminoasele și carnea. Supele și alte feluri de bucate calde sunt o alegere foarte bună pentru perioada rece”, menționează Natalia Silitrari, șefa Direcției Promovarea sănătății, Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

În plus, unele ingrediente sunt considerate remedii naturale pentru gripă și răceală, fiind bogate în vitamine și minerale, cum ar fi ceapa, ghimbirul, lămâia, portocalele, mierea, etc. Atenție la consumul acestor alimente pentru persoanele alergice. Optează pentru ceaiuri din cătină sau măceș.

Ce este hipotermia și cum acordăm primul ajutor?

Hipotermia este o afecțiune în care temperatura corpului scade sub 35 de grade. Este mai puțin întâlnită în viața cotidiană, însă riscul apariției sale crește odată cu expunerea mai îndelungată la temperaturi scăzute. Semnele și simptomele hipotermiei se instalează treptat și includ frisoane, piele rece, albă și uscată, dificultăți în vorbire, respirație superficială, ritm cardiac redus, somnolență, confuzie, până la pierderea conștiinței și temperatură corporală scăzută.

Primul ajutor în caz de hipotermie:

  • Transportă persoana într-o cameră caldă sau adăpost;
  • Acoperă capul persoanei, întrucât la nivelul capului se pierde multă căldură;
  • Încălzește persoana afectată de hipotermie cu pături, haine uscate, folie protectoare sau prin contact fizic cu propria temperatură corporală;
  • Nu încălzi persoana prin frecare sau masare. Poți pune sticle cu apă caldă, numai nu direct pe piele;
  • Nu oferi persoanei să bea sau să mănânce.

Mersul pe gheață - periculos!

Pe cât de frumos ar părea luciul stratului de gheață format pe apa lacurilor și râurilor, pe atât de periculos poate fi, pentru că gheața ar putea crăpa oricând sub picioarele celor care se aventurează. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență avertizează oamenii că gheața fragilă de pe suprafața bazinelor acvatice reprezintă un pericol pentru viață și sănătate, în special când temperaturile aerului oscilează între minus și plus. Este strict interzisă aflarea pe gheață, dacă stratul nu depășește 7-10 centimetri. 

...

Liliana Pușcașu

Purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență

„Amatorii de pescuit la copcă sunt îndemnați să fie foarte atenți și să respecte regulile principale de comportament pe gheață. Pescarii sunt rugați să nu facă mai multe găuri împrejurul lor, dar și să păstreze distanța de cel puțin 3 metri unul de la altul. În vederea evitării prăbușirii sub stratul de gheață, este necesar ca pescarii să părăsească locul ales, dacă apa începe să curgă din gaura perforată și dacă sub gheață există crengi, plante înghețate, precum și sunt evidente bule de aer în gheață. Cei care aleg pescuitul la copcă, trebuie neapărat să fie echipați cu mijloace de salvare. Astfel, în timpul pescuitului la copcă, pescarii trebuie să aibă la dispoziție un cablu de 12-15 metri cu o greutate fixată la un capăt și cu un laț la celălalt capăt, o bârnă lungă și o scândură lată. Totodată, aceștia trebuie să poarte veste de salvare, dar și să țină la îndemână un obiect ascuțit, cum ar fi un cuțit, cârlig sau cuie pentru agățarea de gheață în cazul prăbușirii”, declară Liliana Pușcașu, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Potrivit IGSU, minorii sunt cei mai expuși riscului de prăbușire. Pentru a extrage persoana prăbușită, este indicat să mergi târâș către sinistrat și să întinzi către el o creangă, o rangă de fier sau orice alt obiect de care ar putea să se agațe și să poată fi tras la suprafață. Medicii spun că persoana scoasă din apă rece trebuie să fie adăpostită într-o încăpere caldă. Totodată, în mod de urgență, hainele acesteia trebuie să fie schimbate, iar apoi sinistratul să fie învelit cu o plapumă călduroasă și neapărat să fie administrate băuturi calde. Atenție! Dacă observi persoane căzute sub gheață, apelează de urgență Serviciul 112.

Conform datelor statistice, anul trecut în Republica Moldova au fost înregistrate 60 cazuri de înec, soldate cu 11 decese în perioada rece a anului. În total, pe parcursul anului 2023, angajații stațiilor de salvare pe apă din Republica Moldova au salvat de la înec 254 persoane. 

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Concluzii

La final, nu vrem altceva decât să-ți reamintim, succint, recomandările de care trebuie să ții cont, pentru a preveni îmbolnăvirea și pentru a fi în siguranță în această perioadă. Natalia Silitrari, șefa Direcției Promovarea sănătății, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, te îndeamnă:

  • Acoperă-ți nasul și gura cu un șervețel sau cu pliul cotului atunci când tușești  sau strănuți. Spală-te cât mai des pe mâini;
  • Evită locurile aglomerate și păstrează distanța socială de cel puțin 1 metru față de alte persoane;
  • Îmbracă-te corespunzător;
  • Pentru a te proteja împotriva gripei și COVID-19, vaccinează-te, fiți în siguranță; 
  • Păstrează aerul curat în locuință. Aerisește spațiile cu regularitate pe perioada rece a anului;
  • Nu lăsa stresul, depresia și anxietate să-ți influențeze viața. Practică zilnic activități fizice pentru beneficiul sănătății fizice și mentale;

Alimentează-te sănătos. Mănâncă variat și echilibrat. Alege produse alimentare sănătoase, calitative și sigure.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?