Cum poți obține o promovare la locul de muncă?
29-08-2024 1518

Cum poți obține o promovare la locul de muncă?

Când vrei ceva cu tot dinadinsul, întregul Univers conspiră în favoarea ta. A spus-o renumitul scriitor Paulo Coelho, nu noi, dar suntem de acord în totalitate cu această afirmație. Așadar, mereu este despre „a vrea” și doar după aceasta despre „a putea”. Fie că lucrezi de mulți ani într-un domeniu sau fie că simți că a venit timpul pentru o schimbare, să nu uiți că orice promovare aduce o încununare a competențelor tale și, de asemenea, îți dă o ocazie foarte bună să dobândești alte abilități. 

Patru semne sigure că ești pregătit pentru promovare

1. Managerul începe să-ți acorde mai multe responsabilități

Uneori, managerul sau angajatorul poate observa, înaintea ta, că ți-ai depășit rolul actual. Pe măsură ce obții rezultate mai bune la locul de muncă, poți începe să primești mai multe responsabilități corespunzătoare competențelor tale. Dacă lista de sarcini și responsabilități a început să difere față de fișa inițială a postului, poate fi o idee bună să discuți cu managerul despre următorii pași pentru cariera ta în cadrul companiei.

2. Ești persoana la care colegii vin pentru răspunsuri la întrebări

Pe măsură ce timpul trece și dobândești experiență, devenii și un valoros deținător de cunoștințe despre companie. Este posibil să observi că oamenii vin tot mai des la tine cu întrebări și probleme legate de muncă. Dacă ai devenit sursă de încredere de informații și recomandări pentru colegii tăi, acesta ar putea fi un semn că ești pregătit să progresezi în carieră.

3. Managerul are mai multă încredere în tine

Când începi activitatea la un nou loc de muncă, este normal ca managerul să te supravegheze mai îndeaproape. Totuși, pe măsură ce-ți îndeplinești sarcinile mai bine și mai eficient, îndrumătorul poate decide că ai nevoie de mai puțină supraveghere. Înseamnă că are încredere că vei face treabă bună și nu se teme că vei face greșeli. Acest lucru ar trebui să-ți indice că este posibil să-ți fi depășit rolul.

4. Primești mai multe feedback-uri pozitive din partea superiorilor

Feedback-ul pozitiv direct este una dintre cele mai clare modalități prin care poți înțelege că îți îndeplinești sarcinile foarte bine. Desigur, unii manageri pot fi mai reticenți decât alții în a-și lăuda angajații, chiar și când aceștia au performanțe bune. Ține evidența oricărui feedback pozitiv pe care îl primești de la colegi și, mai ales, de la superiori. Odată ce ai acumulat suficient feedback, s-ar putea să ai un motiv întemeiat pentru a cere o promovare.

Trucuri pentru a fi luate în considerare pentru promovare

Atunci când îți dorești o promovare, nu este suficient doar să îndeplinești toate sarcinile, dar este important să fii proactiv și să adopți anumite strategii pentru a te face remarcat și a fi luat în considerare pentru o avansare în carieră. Iată câteva trucuri practice:

  • Networking eficient. Investește în construirea și menținerea relațiilor profesionale. Participă la evenimente de networking, seminare sau conferințe în domeniul tău de activitate. Stabilește legături solide cu colegii și superiorii, iar o rețea extinsă poate juca un rol crucial în obținerea unei promovări.
  • Implicarea în mod voluntar în proiecte strategice, care au un impact semnificativ asupra organizației. Participarea activă la astfel de inițiative demonstrează angajamentul tău față de succesul pe termen lung al companiei și poate fi un argument puternic pentru promovare.
  • Dezvoltarea abilităților de leadership. Asigură-te că poți ghida și motiva echipa. Implică-te în activități care îți vor îmbunătăți capacitățile de luare a deciziilor, delegare a responsabilităților și gestionare a conflictelor.
  • Demonstrarea inițiativei. Nu aștepta să ți se ofere sarcini sau responsabilități. Identifică oportunități de îmbunătățire și propune inițiative care să aducă valoare organizației. A fi proactiv și a avea inițiativă sunt trăsături apreciate în procesul de promovare.
  • Îmbunătățirea continuă a competențelor. Investește în dezvoltarea continuă a abilităților tale. Participă la cursuri de formare și workshop-uri care să-ți ofere competențe noi sau să le îmbunătățească pe cele existente. A avea un set diversificat de competențe te face mai valoros pentru organizație.
  • Construirea unei imagini pozitive în organizație. Fiind un coleg pozitiv, cooperant și implicat, vei câștiga respectul colegilor și superiorilor, ceea ce poate juca un rol important în procesul de promovare.
  • Gestionarea eficientă a timpului. Fii organizat, respectă termenele limită și livrează rezultatele așteptate într-un mod eficient. Capacitatea de a gestiona cu succes sarcinile poate atrage atenția asupra calităților tale de lider.
  • Soluționarea proactivă a problemelor. Identifică problemele organizaționale și oferă soluții proactive înainte ca acestea să devină obstacole majore. A fi perceput ca un rezolvator de probleme poate spori șansele de a fi promovat.

Aplicând aceste trucuri în mod consecvent și strategic, vei crește șansele de a fi luat în considerare pentru promovare și de a-ți avansa cariera în direcția dorită. Obținerea unei promovări nu este doar o chestiune de timp, dar și de abordare strategică și dedicare. 

Lider sau Manager? Tu ce vrei să fii?

Dilema între „lider” sau „manager/șef” este intens discutată şi cercetată, mai ales pentru că managementul, pe lângă artă, este o ştiinţă interdisciplinară.

Conceptele de manager şi lider provin ambele din limba engleză, de la verbele „to manage”, respectiv „to lead”, având sensurile de bază „a gestiona, a conduce”, respectiv „a conduce, a direcţiona”. Managerii sunt cea mai costisitoare resursă a unei firme, dar şi cea mai importantă pentru că datorită sistemului managerial obiectivele organizaţiei sunt atinse.

Astăzi, în contextul evoluţiei şi schimbării foarte rapide a pieței muncii, apare din ce în ce mai des distincţia între lider şi manager. Când sunt prea multe responsabilităţi pentru un singur manager, atunci ar fi bine să se lucreze în echipă. Iar această echipă, în mod evident, va avea un coordonator de grup, un lider. Acesta îi ghidează, îi direcţionează în virtutea cunoştinţelor sale şi nu a ierarhiei din cadrul grupului.

Oare cea mai importantă calitate a liderului o reprezintă cunoştinţele sale? Întrebarea ce se iveşte din aceasta este următoarea: orice manager bine pregătit este lider? La nivelele ierarhice inferioare, e bine ca managerul să fie specializat, să aibă cunoştinţe specifice în domeniu, dar la un nivel superior, e nevoie de oameni cu vederi largi, cu spirit renascentist, care pe lângă deţinerea unor cunoştinţe specializate în domeniul specific de acţiune, trebuie să ştie să le pună în valoare în lucrul cu oamenii, cu subordonaţii.

În funcţie de poziţiile ocupate în cadrul firmei, orice manager, indiferent dacă este lider sau nu, trebuie să aibă un anumit nivel de cunoştinţe. Dar, nu nivelul de cunoştinţe este cel care dă calitatea de lider al unui manager. Pentru a înțelege și mai bine, am punctat câteva diferențe esențiale:

  • Managerii administrează - liderii inovează.
  • Managerii întreabă cum și când - liderii întreabă ce și de ce.
  • Managerii se concentrează asupra sistemului - liderii se concentrează asupra oamenilor.
  • Managerii fac lucrurile cum trebuie - liderii fac ce trebuie.
  • Managerii mențin - liderii dezvoltă.
  • Managerii se bazează pe control - liderii pe încredere.
  • Managerii au o perspectivă pe termen scurt - liderii o perspectivă pe termen lung.
  • Managerii acceptă situațiile pe care nu le pot influența ca atare - liderii le sfidează.
  • Managerii privesc către finalizarea obiectivului - liderii privesc către noi orizonturi.
  • Managerii imită - liderii creează.
  • Managerii copiază - liderii dau dovadă de originalitate.

În concluzie, este important ca organizațiile să recunoască importanța ambelor roluri și să ofere sprijinul necesar atât pentru dezvoltarea competențelor manageriale, cât și a celor de leadership. Pe de-o parte, managerii aduc ordine, eficiență și control asupra proceselor operaționale, asigurându-se că sarcinile sunt îndeplinite conform standardelor stabilite. De altă parte, liderii aduc direcție și inspirație, creând o viziune comună și motivând echipa să atingă obiective ambițioase. În multe cazuri, în firmele mici, aceste două roluri pot fi îndeplinite de aceeași persoană, ceea ce poate fi o provocare, dar și o oportunitate de dezvoltare a abilităților.

Cine este „mentorul”?

O companie care cultivă liderul ca model de management are un avantaj net în faţa organizațiilor care optează pentru un stil de conducere tradițional, atât din punctul de vedere al eficienței activității, cât și în ce privește motivarea și retenția angajaților. O cultură organizațională coerentă va trebui să includă și programe de mentorat formale sau să stimuleze închegarea unor astfel de relații la nivel informal.

De obicei, mentorul este o persoană mai experimentată, care împărtășește aceleași valori, preocupări, pasiuni și care are, cel puțin până la un anumit punct, o istorie personală similară cu a celui pe care îl îndrumă. Mentorul poate consilia angajatul care vrea să își dezvolte cariera, managerul care aspiră la o poziție seniorială sau îi poate îndruma pe amândoi în încercarea de a depăși conflictele de muncă sau momentele de răscruce în cariera personală.

Încurajarea relațiilor de mentorat informale este benefică pentru firmă, atât din punctul de vedere al costurilor, cât și al eficientei acestora.

Nu este necesar ca mentorul să fie „promovat” din rândul șefilor (liderilor) direcți. Acest lucru ar putea complica relația subordonat - superior, mai ales în momentul în care cel consiliat ajunge să considere că a asimilat tot ce putea fi învățat și că a ajuns la același nivel cu mentorul. Persoana aleasă drept mentor trebuie, în primul rând, să împărtășească aceleași interese profesionale ca și discipolul și, în plus, să aibă abilitatea pedagogică de a-l conduce spre soluții prin întrebări și răspunsuri, nu prin sfaturi directe („indicații”), care pot fi găsite în orice carte de specialitate. Esențial este ca discipolul să înțeleagă motivele și astfel să internalizeze concluziile, nu să le învețe pe de rost.

Un mentor este o persoană dispusă să abordeze deschis orice problemă cu care se confruntă discipolul, în condiții de strictă confidențialitate, care poate semnala o problemă sau indica soluția la aceasta atunci când cel consiliat nu o întrezărește, care îl susține atunci când acesta vrea să realizeze un proiect dificil. Este cel care oferă întotdeauna feedback-uri sincere și care, în timp, este capabil să stabilească cu discipolul o legătură afectivă mai profundă, astfel încât acesta să pună în discuție probleme care depășesc cadrul strict profesional, dar care indirect îl afectează. Mentorul și liderul răspund unor trebuințe complementare ale angajaților, a căror satisfacere va determina efecte pozitive pentru organizație, pe termen mediu și lung.

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Concluzii

Sigur că vei avea o relaţie specială cu oamenii pe care îi conduci şi este normal să fie aşa. Însă, trebuie să menţii şi controlul! De aceea, îţi recomandăm să fii focalizat pe patru componente:

  1. Dezvoltarea membrilor echipei;
  2. Conducerea lor prin influenţă şi nu prin poziţie;
  3. Implicarea lor la un nivel cât mai ridicat;
  4. Maximizarea rezultatelor pe care ei le obţin, fiind conduşi de tine.

Este bine să le reţii pe toate, întrucât vei avea mare nevoie de ele în menţinerea stării de control. Doar în acest mod vei fi un lider corect, imparţial cu toată lumea, iar oamenii te vor urma.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?