Cum poți face o impresie bună la interviul de angajare?
05-08-2024 1398
Timp de citire: 3 min.

Cum poți face o impresie bună la interviul de angajare?

CV-ul tău l-a impresionat pe angajator și acum urmează să te prezinți la interviu. Ce poți face pentru a-l lăsa pe potențialul angajator cu cea mai bună impresie despre tine? În continuare îți prezentăm 10 recomandări utile, de care te îndemnăm să ții cont.

1. Fii punctual

Un angajator sau recruiter interpretează punctualitatea ca pe o dovadă a seriozităţii, a profesionalismului şi a dorinţei solicitantului de a se angaja. 

2. Află informații despre companie

Pasul esențial pe care trebuie să îl faci atunci când ești chemat la un interviu este să te informezi despre compania respectivă. Aceste informații te vor ajuta să fii pregătit pentru anumite întrebări sau subiecte puse în discuție. De altă parte, dacă nu cunoști nimic despre compania respectivă, s-ar putea să lași impresia că nu ești interesat cu adevărat de locul de muncă.

3. Fii pozitiv şi a încearcă să-i faci și pe ceilalți să se simtă confortabil

Deschide uşa zâmbind, răspunde la mâna întinsă și strânge-o cu fermitate. Evită comentariile negative despre foştii sau actualii tăi angajatori.

4. Fii relaxat și implică-te în discuție

Interviul trebuie gândit ca o conversaţie, dar nu ca un interogatoriu. Nu doar candidatul, dar și recruiterul ar trebui să se preocupe de impresia pe care o lasă asupra candidatului. Interviul de angajare este, în cele din urmă, un dialog. De aceea întrebările și răspunsurile ar trebui să vină din ambele părți. Faptul că ești implicat și interesat, adresând la rândul tău câteva întrebări, poate contribui la impresia bună pe care o faci.

5. Demonstrează că ai încredere în forțele proprii în timpul interviului

Răspunde la întrebări cu voce clară şi privește în ochii recruiterului.

6. Reflectă înainte de a răspunde la o întrebare dificilă

Atunci când nu ești sigur de răspunsul pe care trebuie să-l oferi, poți răspunde, în replică, punând o altă întrebare.  

7. Adresează întrebările pregătite de acasă

Atunci când este rândul tău să adresezi întrebări, îți recomandăm să concretizezi orice informaţie legată de firmă, locul de muncă pentru care candidezi sau poziţia pe care o vei avea în ierarhia firmei. 

8. Fii prietenos, dar profesionist

Dacă ar avea de ales între a angaja o persoană prietenoasă sau pe cineva care pare crispat și retras, un angajator va alege, cel mai probabil, chipul cel mai prietenos. Dacă lași o impresie bună fiind prietenos, pozitiv și vesel, intervievatorul te va ține minte, cu siguranță.

9. Nu adresa întrebări care pot provoca suspiciune

Prea multe întrebări despre concediu, spre exemplu, îl vor face pe angajator să creadă că este un interes mult prea mare pentru zilele libere plătite de firmă. Din acest motiv, este preferabilă explicarea motivelor pentru care se pune o întrebare sau alta.

10. Evită „limbajul trupului”

Candidatul nu trebuie să uite că angajatul doreşte să vadă cât de bine rezistă acesta la „presiunea” psihologică a întrevederii. Se recomandă să ții cont de tot ce poate fi interpretat ca semne de nervozitate sau tensiune, şi anume: muşcatul sau umezitul buzelor, atingerea feţei sau a urechilor, zâmbetele forţate, balansarea picioarelor, evitarea contactului vizual, pocnitul degetelor, frământatul mâinilor. 

Concluzii

Un zâmbet și o strângere fermă de mână vor genera instant o impresie bună. În discuția cu angajatorul și în limbajul non-verbal manifestă receptivitate, încredere în forțele proprii, optimism și respect. Fii relaxat, autentic și răspunde sincer la întrebările care îți sunt adresate. Ascultă activ și nu ezită să adresezi întrebări, dacă simți asta. Dacă ții cont de aceste sugestii, vei face impresie bună în fața noului angajator și această întâlnire va constitui pentru tine o experiență frumoasă și o amintire plăcută. Noi îți ținem pumnii și îți dorim mult succes!

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?