Casa Națională de Asigurări Sociale explică cum pot beneficia bărbații de indemnizația de paternitate. Alocația se acordă pentru о perioadă de până la 15 zile calendaristice și poate fi oferită atât integral, cât și divizată în maximum 3 fracțiuni a câte 5 zile fiecare.
De compensație pot beneficia tații care confirmă un stagiu de cotizare de cel puțin 3 ani în total sau cel puțin 9 luni realizat în ultimele 24 de luni premergătoare datei nașterii copilului.
Conform Codului Muncii, concediul paternal se acordă în baza unei cereri în formă scrisă, în primele 12 luni de la naşterea copilului. La cerere se anexează o copie a certificatului de naştere al copilului. Pe perioada concediului paternal, salariatul beneficiază de o indemnizație paternală care nu poate fi mai mică decât venitul mediu lunar asigurat pentru perioada respectivă și care este achitată din bugetul asigurărilor sociale de stat. Plata indemnizației paternale se efectuează prin modalitatea selectată de beneficiar și disponibilă în cadrul serviciului guvernamental de plăți electronice (MPay).
Pentru perioada concediului paternal care se suprapune cu perioada în care tatăl a ieșit la muncă, se plăteşte salariu, dar nu indemnizaţia. În asemenea situaţie, pentru perioada de suprapunere, alocația plătită se restituie. Angajatorul este obligat să încurajeze salariaţii să beneficieze de concediu paternal și să nu îngrădească drepturile acestora la o astfel de posibilitate. În caz contrar, salariatul se poate adresa în instanță.