După o vară și un început de toamnă cu atâtea evenimente sportive, care au adus și Republicii Moldova mai multe medalii, nu aveam cum să nu abordăm acest domeniu. Doar că, noi am decis să vă informăm despre decizia FIFA de a implementa schimbări importante în legătură cu regulile fotbalului feminin. Prima se referă la concediul de maternitate plătit timp de minimum 14 săptămâni, a doua la posibilitatea de a lipsi de la antrenamente sau chiar meciuri, din motive legate de sănătatea menstruală, dar cu păstrarea salariului complet, și a treia - la medii prietenoase pentru familiile jucătoarelor care au copii. Cum aceste schimbări, în asigurarea egalității de gen, vor influența, direct sau indirect, Republica Moldova? În ce măsură vor schimba atitudinea oamenilor față de femeile care practică sportul? Răspunsul la acestea, dar și alte întrebări, îl găsești în articol.
Fotbalul feminin a înregistrat o creștere extraordinară în ultimul deceniu, cu niveluri de participare, competitivitate și expunere globală în creștere. Acest progres trebuie să meargă mână în mână cu dezvoltarea unui cadru de reglementare adecvat, pentru a proteja jucătoarele și antrenoarele și pentru a oferi fotbalului feminin cea mai bună platformă posibilă pentru longevitate susținută și perspective de carieră pe termen lung. În acest context, FIFA introduce modificări relevante în Regulamentul privind statutul și transferul jucătoarelor, care se referă la garanțiile necesare pentru a proteja mai bine condițiile de muncă ale femeilor. Mai exact, a fost aprobată o serie de condiții minime de muncă pentru jucătoare și protecția maternității. Acestea vor stabili un standard minim la nivel global, fiecare asociație membră fiind liberă să ofere o protecție mai mare.
În conformitate cu Convenția Organizației Internaționale a Muncii nr. 183 și în absența unor condiții mai avantajoase prevăzute de legislația națională sau de un contract colectiv de muncă, o jucătoare are dreptul la concediu de maternitate, definit ca o perioadă minimă de absență plătită de 14 săptămâni, cel puțin opt săptămâni de la naștere, pe durata contractului, plătită la echivalentul a două treimi din salariul ei contractat. La sfârșitul lunii mai, FIFA a decis să extindă concediul de maternitate plătit, de minimum 14 săptămâni, și pentru antrenoare. Totodată, jucătorii și antrenorii care adoptă un copil mai mic de doi ani, vor avea dreptul la opt săptămâni de absență plătită.
O jucătoare are dreptul de a reveni la activitatea fotbalistică după încheierea concediului de maternitate. Clubul ei va avea obligația de a o reintegra în activitatea de fotbal și de a-i oferi suport medical adecvat și permanent. Totodată, jucătoarele au dreptul să alăpteze în timp ce oferă servicii cluburilor, care sunt obligate să le ofere facilități adecvate pentru alimentarea copiilor la sân, în conformitate cu legislația națională. Noile reglementări precizează că orice reducere a programului de lucru în timpul alăptării este justificată și nu trebuie să aibă ca rezultat o reducere de salariu. Aceste prevederi se aplică și antrenoarelor. Standardul minim este că trebuie să existe un spațiu complet disponibil, privat și sigur, cu facilități adecvate pentru alăptare - o zonă separată fizic, apropiată de spațiul de lucru, un scaun confortabil, unitate de depozitare a laptelui, saltea de înfășat, masă, etc.
Pentru a se asigura că jucătoarele însărcinate nu sunt expuse riscului, în cazul în care aleg să activeze, ele au dreptul să primească sfaturi medicale regulate și independente. Jucătoarele însărcinate ar trebui să aibă, de asemenea, dreptul de a oferi servicii clubului într-un mod alternativ. În astfel de cazuri, clubul are obligația de a respecta această decizie și de a colabora cu jucătoarea pentru a oficializa un plan pentru angajarea ei alternativă.
Nicio jucătoare nu ar trebui să sufere vreodată un dezavantaj legat de decizia de a concepe un copil. În consecință, rezilierea unilaterală a contractului unei jucătoare, pe motiv că aceasta a rămas însărcinată, va fi considerată o reziliere fără cauză justă. O astfel de decizie va fi considerată o circumstanță agravantă și va duce, pe lângă obligația de a plăti despăgubiri, la impunerea de sancțiuni sportive, care pot fi o amendă.
Noile reglementări vor permite, de asemenea, femeilor să primească salariu integral atunci când sunt absente de la antrenamente sau meciuri, din cauza sănătății menstruale. Decizia este concepută pentru a se asigura că jucătoarelor nu le este frică de repercusiuni pentru ratarea antrenamentelor sau a meciurilor, din cauza unor probleme conexe.
Pentru a înțelege în ce măsură regulile FIFA vor influența percepția moldovenilor legată de egalitatea de gen din sport, dar și alte domenii, am discutat cu Daniela Josanu, juristă și coordonatoarea Serviciului de asistență specializată a victimelor violenței în familie, din cadrul Centrului de Drept al Femeilor. Specialista salută noile decizii care apără drepturile și sănătatea femeilor, dar se întreabă în ce măsură ar putea fi implementate, în condițiile unui contract individual de muncă.
Daniela Josanu
Juristă și coordonatoarea Serviciului de asistență specializată a victimelor violenței în familie, din cadrul Centrului de Drept al Femeilor
„La momentul actual, în 2024, orice persoană angajată legal în câmpul muncii, prin contract individual de muncă, are dreptul să-și ia concediu medical de boală, concediu de maternitate și de paternitate. În esență, la nivel național, noi am recunoscut că în concediu de maternitate va sta orice mamă care este însărcinată, până la un anumit termen de sarcină și în concediul de îngrijire al copilului va sta unul dintre părinți. Dacă jucătoarele sunt angajate prin contract individual de muncă, atunci angajatorii nu pot să facă altceva decât ceea ce este scris în Codul Muncii, dar acolo e menționat că ei sunt obligați să le ofere femeilor concediu de maternitate. Dar dacă ele sunt angajate prin contract de prestări servicii, atunci este un pas enorm înainte, pentru că, la moment, persoanele care prestează servicii prin astfel de contracte nu sunt asigurate social, dar general”, susține Daniela Josanu, juristă și coordonatoarea Serviciului de asistență specializată a victimelor violenței în familie, din cadrul Centrului de Drept al Femeilor.
„Consider că este oportun să fie solicitat și concediul de paternitate pentru bărbații care sunt din fotbal, pentru că, de regulă, se optează doar pentru ca femeile, în general, să nu fie afectate de perioada în care aleg să fie mame și le sunt oferite condiții, astfel încât să poată reveni la lucru atunci când își doresc, peste o lună după naștere sau peste 3 ani. În legătură cu spațiile de joacă pentru copii ar trebui să fie o regulă pentru întreaga federație, deoarece și fotbaliștii sunt părinți, și atunci e bine să avem abordarea că nu doar o mamă, dar și un tată poate să-și ia copilul la muncă. Aici apare încă un aspect important - noi punem accent pe necesitățile de bază ale femeii și asta e foarte bine, dar nu trebuie să uităm că bărbații tot trebuie să se implice în educarea copiilor, pentru ca mamele să-și poată realiza contribuțiile personale”, punctează Daniela Josanu.
Totuși, jurista ne îndeamnă să nu ne bucurăm mult prea devreme. Potrivit ei, doar atunci când regulile vor fi implementate, iar fotbalista va putea reveni la muncă atunci când își dorește, dar nu când este stipulat în lege, vom putea spune că se respectă cu adevărat egalitatea de șanse.
„Acum este clar că FIFA vrea să întreprindă acțiuni pentru a asigura această egalitate de șanse și pentru a răspunde nevoilor femeilor care au necesități aparte, încurajându-le să-și continue munca, ceea ce este binevenit”, subliniază Daniela Josanu.
Și așa cum orice decizie pe plan mondial sau internațional se răsfrânge, mai mult sau mai puțin, asupra fiecărei țări în parte, și noile reguli FIFA vor produce un impact, inclusiv și asupra Moldovei.
„Poate la moment va fi doar la nivel declarativ, dar reprezintă o viziune pro-europeană, democratică, iar alte domenii ar putea prelua tactica FIFA. Acest concediu de maternitate am putea să-l primim în orice altă sferă de muncă în care sunt implicați oamenii. N-aș exclude și ca FIFA să preia o altă practică care este la nivel internațional, pentru a o îmbunătăți. Eu consideră că, în primul rând, la nivel declarativ ar putea avea un impact, pentru că oamenii vor începe să discute, să dezbată tema, iar în dezbatere tot timpul apare o anumită convingere. Dacă pe lângă partea declarativă se vor produce și niște schimbări, deja va fi un mare plus”, precizează Daniela Josanu.
În 2023, Magenta Consulting a lansat un studiu, potrivit căruia, majoritatea moldovenilor susțin introducerea unui concediu menstrual în țara noastră. Deocamdată, doar Spania a avut curajul să aprobe o astfel de lege. Specialiștii consideră că decizia FIFA legată de protejarea sănătății menstruale a readus în discuția publică un subiect foarte important, considerat un tabu.
Daniela Josanu
Juristă și coordonatoarea Serviciului de asistență specializată a victimelor violenței în familie, din cadrul Centrului de Drept al Femeilor
„Femeile fotbaliste sunt implicate într-un efort fizic și, în multe cazuri, în perioada menstruației, nu se recomandă efortul. Eu bănuiesc că, de facto, fetele și femeile nici nu fac efort mare, și de ce să nu fie recunoscut acest lucru? Da, noi nu facem efort, dar de ce? Pentru că este concediu care ne permite. În esență, o femeie din Moldova poate beneficia de concediu medical, zece zile plătite de stat, invocând că este în perioada menstruației, dar aici apare o problemă. De obicei, majoritatea femeilor au ciclu cel puțin trei zile în fiecare lună și dacă sumezi această cifră la 12 luni, nicicum nu-ți iese zece, și atunci este foarte bine ca legislația să prevadă un concediu în plus la cele zece zile care se oferă tuturor, inclusiv și bărbaților”, spune Daniela Josanu.
În timp ce alte țări ale lumii discută despre instituirea concediilor menstruale, aprobarea și legalizarea căsătoriilor între persoanele LGBTQI+, țara noastră, după multe proteste și insistență din partea apărătorilor drepturilor femeilor, a introdus în legislație noțiunea de femicid - omorul intenționat al femeii. Modificările stabilesc că femicidul este cea mai gravă formă de violență împotriva femeilor, inclusiv omorul intenționat sau vătămarea integrității corporale sau a sănătății ce provoacă decesul unei femei.
Doina Gherman
Vicepreședinta Parlamentului
„Din această definiție rezultă că săvârșirea femicidului este condiționată de genul victimei, ceea ce înseamnă că făptuitorul, adică agresorul, lipsește victima de viață tocmai pentru că aceasta este femeie. Ne dorim să avem o platformă informațională unică. Moldova până astăzi nu are un sistem integrat informațional, care să conțină toate datele privind fenomenul violenței în familie și a violenței împotriva femeilor, respectiv, capacităm Agenția Națională de Prevenire și Combatere a Violenței Femeilor și a Violenței în Familie să examineze cererile victimelor și ale instituțiilor publice, dar totodată creăm un mecanism integrat de colectare a datelor pentru elaborarea statisticii oficiale la nivel internațional”, menționează Doina Gherman, vicepreședinta Parlamentului.
Potrivit unei statistici a Centrului de Drept al Femeilor de la Chișinău, unul dintre promotorii inițiativei, victime ale femicidului din Moldova au devenit, în ultimii doi ani, 45 de femei - 24 în 2022 și 21 în 2023. Aceleași date arată că 45 de femei s-au ales cu vătămări grave în 2022 și 37 - în 2023.
În fiecare colț al lumii, inclusiv în Republica Moldova, femeile continuă să se confrunte cu violență. Orice atac asupra unei fete sau femei pentru ceea ce este, reprezintă o încălcare a drepturilor omului. Drepturile omului nu sunt negociabile. Ele aparțin tuturor oamenilor. Nimeni nu trebuie exclus, restricționat sau persecutat pentru cine este, pe cine iubește sau ce preferințe și viziuni are. Fiecare persoană are dreptul de a fi membru cu drepturi depline al societății, contribuind la diversitatea acesteia. Este obligația noastră să respectăm drepturile omului și demnitatea fiecărei persoane.