Dacă transpiri abundent, ai fibrilații, tremuri și te deshidratezi, nu ești în mod obligatoriu bolnav.
Nu-i exclus pur și simplu să te afli în pragul negocierii salariului.
E stresant, e obositor, e solicitant, dar e necesar dacă vrei să fii satisfăcut la și cu locul tău de muncă, și trebuie să înveți să o faci.
Probabil nu-ți va ieși bine din prima – la prima negociere te vei bâlbâi, la a doua, vei negocia până la o sumă puțin mai mică decât cea la care sperai, apoi, încet-încet, vei fi tot mai sigur pe tine.
Indiferent la a câta negociere te afli totuși, e nevoie să știi câteva lucruri necesare precum bicicleta atunci când te înscrii la o cursă de ciclism – adică fără de care pur și simplu nu ieși din casă:
Ăsta e pachetul de informații de bază, deci. Lucrurile astea pur și simplu trebuie știute.
Apoi vin componentele mai sofisticate nițel, care, adăugate la pachetul de bază, îți măresc șansele de a rămâne mulțumit la finalul negocierii:
Încă un lucru pe care ți-ar fi foarte util să-l știi este raportul cerere/ofertă umană pentru posturile similare pe piață.
Cu alte cuvinte, dacă, în general, profesioniști în domeniul tău nu-s chiar atât de mulți, dar cererea e mare, adică se caută din greu oameni buni și oameni buni sunt puțini, atunci ai avantajul rarității de partea ta, și poți cere mai mult.
Cum să nu te bâlbâi și să n-ai emoții nu se prea învață din cărți totuși. Aici e ca în sport – încetezi să te mai temi să iei pumni în nas după ce vei fi luat suficienți. Emoțiile sunt inevitabile, mai ales la începuturi, însă informațiile de mai sus pot reduce din ele, sau, încă mai bine, le pot canaliza într-o direcție bună, făcându-le constructive.
Spor la negociat și nu uita: atunci când cineva te angajează, nu o face din milă și nu-ți face o favoare – ești angajat pentru că pari să poți munci și să ai un impact pozitiv asupra businessului, așa că nu te sfii să admiți cel puțin, în mintea ta pentru început, că ai tot dreptul să pui un preț bun pe munca ta, dacă știi ce faci.
Ia de-aici câteva repere financiare de pe piața muncii:
Salariul mediu lunar pe economie pentru 2021 este de 8716 lei
Salariul minim pe economie pentru 2021 este de 2935 lei
În anul 2021 contribuțiile achitate de către angajator sunt:
În anul 2021, contribuțiile reținute din salariul angajatului sunt:
Spor!