Cum îți negociezi salariul – lucruri pe care să le știi atunci când o faci
10-03-2021 4126
Timp de citire: 3 min.

Cum îți negociezi salariul – lucruri pe care să le știi atunci când o faci

Dacă transpiri abundent, ai fibrilații, tremuri și te deshidratezi, nu ești în mod obligatoriu bolnav.
Nu-i exclus pur și simplu să te afli în pragul negocierii salariului.

E stresant, e obositor, e solicitant, dar e necesar dacă vrei să fii satisfăcut la și cu locul tău de muncă, și trebuie să înveți să o faci.
Probabil nu-ți va ieși bine din prima – la prima negociere te vei bâlbâi, la a doua, vei negocia până la o sumă puțin mai mică decât cea la care sperai, apoi, încet-încet, vei fi tot mai sigur pe tine.

Indiferent la a câta negociere te afli totuși, e nevoie să știi câteva lucruri necesare precum bicicleta atunci când te înscrii la o cursă de ciclism – adică fără de care pur și simplu nu ieși din casă:

  • Cât se câștigă în domeniul în care te bagi (dacă ai pe cineva chiar în compania unde vrei postul, întreabă chiar acolo cât se câștigă);
  • Suma minimă pentru care ești dispus să muncești (pe asta o stabilești în funcție de cât știi că ți-i necesar pe lună pentru a trăi, de câte joburi ai, adică în acord cu rigorile de subzistență materială și emoțională);
  • Care sunt condițiile în care vei munci, precum și orarul de lucru, parametri care participă la stabilirea remunerării (dacă ai ore de muncă în weekend sau condiții proaste de muncă, solicitarea unui salariu mai mare devine cu mult mai facilă și mai justificată).

Ăsta e pachetul de informații de bază, deci. Lucrurile astea pur și simplu trebuie știute.

Apoi vin componentele mai sofisticate nițel, care, adăugate la pachetul de bază, îți măresc șansele de a rămâne mulțumit la finalul negocierii:

  • Capacitatea de a-ți pune în valoare atuurile:
    - Experiența (spui de ce și în ce fel experiența de până acum îți asigură și certifică profesionalismul);
    - Performanțele (demonstrezi că priceperile tale s-au tradus în rezultate măsurabile);
    - Show ad-hoc (ceri pe loc o probă practică sau manifești efectiv în discuție potența ta profesională, mai ales dacă jobul însuși presupune demersuri de comunicare, precum cel în marketing sau vânzări);
  • Flerul și adaptabilitatea.
    Dacă vezi că salariul fie e fix, fie nu poate fi negociat din varii motive, negociezi alte lucruri, cum ar fi programul de muncă (poate nu e nevoie să te afli mereu la birou) sau beneficiile aferente jobului (bonuri de masă, abonament la sală, transport asigurat, reduceri la produsele pe care eventual le produce compania etc).

Încă un lucru pe care ți-ar fi foarte util să-l știi este raportul cerere/ofertă umană pentru posturile similare pe piață.
Cu alte cuvinte, dacă, în general, profesioniști în domeniul tău nu-s chiar atât de mulți, dar cererea e mare, adică se caută din greu oameni buni și oameni buni sunt puțini, atunci ai avantajul rarității de partea ta, și poți cere mai mult.

Cum să nu te bâlbâi și să n-ai emoții nu se prea învață din cărți totuși. Aici e ca în sport – încetezi să te mai temi să iei pumni în nas după ce vei fi luat suficienți. Emoțiile sunt inevitabile, mai ales la începuturi, însă informațiile de mai sus pot reduce din ele, sau, încă mai bine, le pot canaliza într-o direcție bună, făcându-le constructive.

Spor la negociat și nu uita: atunci când cineva te angajează, nu o face din milă și nu-ți face o favoare – ești angajat pentru că pari să poți munci și să ai un impact pozitiv asupra businessului, așa că nu te sfii să admiți cel puțin, în mintea ta pentru început, că ai tot dreptul să pui un preț bun pe munca ta, dacă știi ce faci.


Ia de-aici câteva repere financiare de pe piața muncii:

Salariul mediu lunar pe economie pentru 2021 este de 8716 lei
Salariul minim pe economie pentru 2021 este de 2935 lei

În anul 2021 contribuțiile achitate de către angajator sunt:

  • Contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii virate de angajatori, în mărime de 24%, la fondul de salarizare și alte forme de remunerare.

În anul 2021, contribuțiile reținute din salariul angajatului sunt:

  • Prime de asigurare obligatorie de asistență medicală, în mărime de 9% reținute din salariu şi din alte forme de remunerare.
  • Impozit pe venit reținut din salariu, în mărime de 12% din venitul impozabil, după eliminarea scutirilor și a deducerilor de mai sus.

Spor!

Caută un loc de muncă după:
Catalin Ungureanu
Publicat de către
Catalin Ungureanu
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?