Pentru a avea succes în carieră ai nevoie de un set de competențe și abilități, iar ca să le obții - ai nevoie de perseverență. Unii specialiști în recrutare cred că abilitatea de a fi perseverent este fundamentală pentru a construi o carieră, indiferent de domeniul de activitate. Ce înseamnă perseverența, de ce și cum te ajută în carieră, vezi în continuare.
Conform dicționarului, perseverența este capacitatea de a continua să muncești pentru visul tău în ciuda dificultăților sau provocărilor. Perseverența înseamnă, inclusiv, să-ți asumi responsabilități și să nu renunți după primul eșec. De exemplu, dai dovadă de perseverență când cauți un loc de muncă printr-o mulțime de oferte, pentru a găsi un job potrivit pentru tine. Ești perseverent și atunci când te angajezi la un post de muncă și în pofida greutăților, depui eforturi să te adaptezi, să înveți și să livrezi performanțe. De asemenea, perseverența înseamnă să continui să depui efort, să fii insistent, să comunici persuasiv și să te străduiești să devii mai bun, chiar dacă ai greșit.
Perseverența este o combinație din: muncă continuă, învățare din eșecuri, ieșirea din zona de confort, acceptarea provocărilor, prioritizarea obiectivelor și minimalizarea satisfacției, motivație, determinare, reziliență și pasiune.
Perseverența contează pentru că succesul nu vine ușor sau peste noapte, iar cele mai mari realizări au nevoie de timp și efort. În perioade de „turbulențe”, când căutăm soluții la diverse provocări, ne dezvoltăm creativitatea, ingeniozitatea și reziliența. Chiar dacă ne destabilizează la prima vedere, perioadele de criză sunt oportunități de creștere și de a ne ambiționa să reușim. Astfel, perseverența este importantă în carieră pentru că:
1. Te ajută să obții succes
Când perseverezi în fața eșecurilor, devii mai rezistent, obții mai multă experiență și reușești să te adaptezi mai ușor circumstanțelor. Aceste abilități sunt importante pentru că, inevitabil, în cariera ta vor apărea tot felul de obstacole, pe care va trebuie să le depășești cu dăruire și determinare. Perseverența este ca un mușchi, care devine mai puternic de fiecare dată când este antrenat.
2. Înveți din propriile greșeli
Este o abilitate excelentă să-ți recunoști greșelile și să te întrebi ce poți învăța din ele. Analizează fiecare eșec, schimbă abordarea și încearcă din nou. Doar în acest mod, cu perseverență și pas cu pas, vei obține progrese. Astfel, eșecul devine mai degrabă o oportunitate de a crește decât un motiv pentru a renunța.
3. Îți dezvoltă caracterul
Atunci când ești perseverent, îți antrenezi și alte calități importante. De exemplu, îți dezvolți determinarea, rezistența, seriozitatea, capacitatea de a lua decizii și voința. Aceste calități sunt foarte necesare pentru a-ți atinge scopurile și a depăși provocările.
4. Te ajută să accepți când lucrurile nu merg după plan
… și să fii flexibil, pentru a te adapta la noile circumstanța și să încerci diferite strategii. Totodată, amintește-ți de celebrul citat: când se închide o ușă, se deschide alta. Dacă vei continua să muncești cu dăruire, să-ți îndeplinești angajamentele și să perseverezi, succesul și oportunitățile cu siguranță vor veni.
5. Descoperi punctele forte ascunse
Situațiile complicate și impedimentele ne testează limitele și ne arată de ce suntem capabil cu adevărat. Dacă ai ambiția să depășești anumite provocări, vei înțelege cât de multă determinare și putere interioară ai. Mai mult decât atât, depășirea dificultăților, ajută la construirea încrederii în sine, pentru că obții un sentiment de realizare și înțelegi care este puterea ta.
6. Este o sursă de motivație
Când înțelegi pentru ce lupți, unde vrei să ajungi și de ce vrei să o faci; când înțelegi misiunea și viziunea ta este mai simplu să rămâi concentrat și motivat. De asemenea, când rămâi dedicat la locul de muncă și continui să muncești pentru visele tale, îți dezvolți o mentalitate de creștere.
7. Îți îmbunătățești abilitatea de luare a deciziilor
Dacă ești perseverent, când te confrunți cu o schimbare de plan, ai mai multe șanse să iei decizii bune, în pofida presiunii și a condițiilor stresante. Perseverența poate, de asemenea, să sporească abilitățile tale de rezolvare a problemelor și găsirea soluțiilor creative.
De cele mai multe ori, drumul spre o carieră de succes nu este foarte lin: este cu încercări, eșecuri, realizări, dar și perioade de stagnare. În momentele mai dificile, trebuie să fii capabil „să nu lași mâinile în jos” și să te plângi pe nedreptatea universului. Dacă ești perseverent, poți folosi eșecurile și momentele de stagnare ca pe un moment de regândire a planului și priorităților. În plus, ambiția și capacitatea de a nu renunța sunt pe larg apreciate de angajatori. Astfel, perseverența este o calitate importantă pentru succesul în viață, deoarece te ajută să-ți dezvolți rezistența, încrederea și autodisciplina. Dar cum poți să-ți dezvolți perseverența, explicăm mai jos.
Primul pas pentru a fi perseverent este să înțelegi care este obiectivul tău. În caz contrar este dificil să depui zilnic eforturi, când nu știi care este motivația ta supremă și nu ai o destinație finală. Cel mai important este ca obiectivele să fie realiste, pentru că setarea unor scopuri prea înalte sau de neatins, te poate descuraja. Al doilea pas este împărțirea și planificarea sarcinilor pe etape. Astfel, vei înțelege mai ușor care este progresul și cum poate fi adaptat planul tău. La fel de important în acest proces este să-ți amintești regulat de ce este important obiectivul tău și să sărbătorești toate succesele, pentru a simți o doză mai mare de motivație. Al treilea pas în dezvoltarea perseverenței este: nu renunța. Perseverența în sine este calitatea, care ne face să nu cedăm în fața obstacolelor. Din acest motiv, este un test foarte bun să rămâi ambițios chiar în parcursul tău spre perseverență.
Majoritatea situațiilor au două părți - una bună și alta mai puțin. Abilitatea de a fi perseverent tot are un dezavantaj. Acesta este - ignorarea momentului, în care deja este clar că trebuie să cedezi.
Perseverența, cu adevărat, ne face mai motivați și dornici de a lupta, însă uneori situațiile nu pot fi schimbate și trebuie să renunți la scopul tău. Ca să înțelegi că este valoros și contează cu adevărat ce faci contează, adresează-ți aceste întrebări:
De ce lucrez pentru acest obiectiv?
Este cu adevărat realizabil scopul meu? Cu ce preț îl voi îndeplini?
Ce beneficii voi obține? Își merită costul?
Răspunsurile te vor ajuta să înțelegi dacă drumul tău se va încheia cu succes sau este cazul să renunți, pentru a nu pierde mai mult resurse de timp și energie.
Mulți specialiști HR consideră că perseverența este mai importantă decât talentul și aptitudinile profesionale. Este o componentă cheie a învățării, dezvoltării oricărei abilități și a obținerii progresului. Totodată, perseverența chiar ne poate influența starea de bine. Un studiu a arătat că oamenii mai ambițioși și dedicați sunt mai puțin predispuși să sufere de depresie și anxietate. Dar este oare perseverența singura cheie spre succes?
Psihologa Angela Duckworth, într-un discurs la Ted Talks spune că perseverența poate face „minuni”, însă doar dacă este combinată cu pasiunea. Acest lucru se explică prin faptul că eforturile continue sunt alimentate de un interes sincer și o dorință puternică pentru atingerea obiectivelor. Respectiv, aceste două ingrediente, alături de hard skills, îți oferă mai multe posibilități în activitatea profesională, dar și salariu mai mare.
În concluzie, îți reamintim că obstacolele sunt inevitabile și nu mereu totul merge după plan. Abilitatea de a persevera ne oferă puterea de a continua în loc să ne oprească din drum. Totodată, creșterea are nevoie de capacități de adaptare și de a transforma luptele în oportunități. Deci rămâi dedicat, crede în visul tău, învață din greșeli și transformă perseverența în superputerea ta.