Conceptul de work-life-balance este tot mai aproape de noi, iar angajatorii pun un accent mai mare pe bunăstarea angajaților. Mai ales că în rutina zilnică este dificil să ne facem timp pentru noi, dar este un aspect esențial pentru starea de bine cu sine și în construirea unui echilibru în toate sferele vieții. Să ai hobby-uri este benefic în multe feluri. Acestea te pot ajuta să te descoperi, să ai mai multă încredere în tine și să-ți acorzi timp. Hobby-urile îți influențează carieră și nu trebuie să fie doar menționate în CV. De exemplu, potrivit Fast Company, 80% dintre angajatori cred că voluntariatul este o modalitate eficientă de a vă crește abilitățile de conducere.
Ce impact au hobby-urile asupra vieții profesionale, află în continuare.
Când găsești o activitate care-ți place, creierul tău se relaxează și se detașează din stresul zilnic. Astfel, vei fi mai odihnit și disponibil să generezi soluții sau pur și simplu să lucrezi mai productiv. De asemenea, dacă ești în căutarea unui loc de muncă, potențialul tău angajator va fi interesat de hobby-urile tale și dacă acestea sunt similare cu specificul companiei, vei avea un avantaj considerabil.
La nivel personal, hobby-urile te ajută să-ți dezvolți stima de sine, pentru că înțelegi că tu ești mai mult decât jobul tău și știi că ai mai mult de atât de oferit. Această abordare îți oferă o creștere considerabilă a nivelului de încredere în tine. Totodată, atunci când te detașezi de muncă, în timpul liber, este o formă de grijă față de sănătatea ta mintală.
Toate începuturile sunt dificile, iar învățarea unui hobby nu este o excepție. În procesul de învățare a unui hobby nou depășești frica de necunoscut, îți calmezi stările de anxietate și pur și simplu, înveți să practici o activitate nouă, de la zero. De asemenea, hobby-urile pot să îmbunătățească abilitățile tale de construire a relațiilor și îți permit să întâlnești oameni noi cu interese similare. La fel de importante sunt abilitățile de planificare, pe care le dobândești când începi să practici un hobby nou. Este provocator să incluzi activități suplimentare într-un program deja plin, dar în acest mod vei învăța trucuri despre managementul timpului și despre prioritizarea activităților.
Pe lângă faptul că reușești să cunoști oameni cu care poți colabora și la nivel profesional, poți să transformi hobby-ul într-un job full-time. Știi și tu celebrul citat: „fă ceea ce-ți place și nu vei lucra nicio zi din viața ta”. La fel de important este faptul că atunci când te implici într-o activitate preferată, vezi lucrurile dintr-o perspectivă nouă, dai dovadă de mai multă flexibilitate și generezi idei inovative.
Dacă hobby-ul tău este sportul, croșetatul, pictatul sau altul, atunci ai o soluție sigură anti-stres.
Totodată, când practici un hobby înțelegi ce te pasionează și te motivează cu adevărat. Odihna și relaxarea are efecte miraculoase asupra performanței tale. De exemplu, creativitatea este una dintre cele mai importante calități care se declanșează atunci când ești relaxat și practici hobby-ul preferat.
Multe companii își doresc angajați pasionați și bine intenționați, chiar și în timpul lor liber. Interesele ajută un angajator sau un manager HR să evalueze cât de bine te vei potrivi culturii companie și să te cunoască mai bine. De exemplu, dacă hobby-ul tău este grija față de animale și comunici despre acesta, specialistul în recrutare va înțelege că ești o persoană empatică și concentrată pe starea de bine a celor din jur.
Creative
1. Pictură în aer liber
2. Sculptură în lut
3. Desen artistic
4. Gravură
5. Pictură pe sticlă
Active fizic
1. Dansuri
2. Activități acrobatice
3. Yoga
4. Pilates
5. Kickboxing
Artistice, cu performanțe pe scenă
1. Curs de teatru
2. Învățarea unui instrument muzical
3. Stand-up comedy
Handmade
1. Croșetat
2. Tricotat
3. Crearea lumânărilor
4. Broderie
5. Felicitări handmade
De logică
1. Sudoku
2. Rebusuri
3. Cubul Rubik
4. Șah
Alte hobby-uri populare sunt: cititul, voluntariatul, alergatul, ciclismul, călătoriile și gătitul.
În majoritatea cazurilor, când incluzi hobby-uri în CV este valoros pentru tine. De exemplu, dacă aplici la un job pe poziția de copywriter, povestește despre hobby-ul tău de a citi ori de a scrie povești. Când adaugi hobby-uri în CV este foarte important ca ele să servească obiectivului tău profesional și să trezească interesul potențialului angajator. De exemplu, dacă hobby-ul tău este fotbalul și aspiri la un post de muncă în management, adaugă în CV hobby-ul tău. Astfel, HR managerul va înțelege că ești un jucător bun de echipă, că ești rezilient și că ai, inclusiv, abilități de lider.
Când incluzi hobby-uri în CV, fii sincer și nu adăuga activități, pe care nu le practici, de fapt. Adaugă detalii exacte și specifice, pentru a trezi curiozitatea specialistului HR, ca să aveți un dialog mai eficient la interviu. O altă sugestie importantă este să alegi hobby-urile, care servesc obiectivelor tale de carieră, care te avantajează și care corespund cu valorile ori specificul companiei unde planifici să te angajezi.
În același timp, evită să incluzi în CV hobby-urile de natură violentă sau periculoasă, cele care reflectă un comportament antisocial, care pot fi interpretate greșit, care dezvălui afilieri politice sau religioase și cele care sunt în opoziție cu valorile companiei.
Hobby-urile trebuie să fie în primul rând o activitate plăcută pentru tine, ulterior, beneficiile nu vor întârzia să apară. Trebuie să menționăm că hobby-urile nu sunt o distragere a atenției de la locul de muncă, ci mai degrabă ca o modalitate de a ne îmbunătăți bunăstarea generală și dezvoltarea profesională.