Cum e să lucrezi în calitate de asistent/ă medical/ă la Medpark?
03-05-2022 3436
Timp de citire: 5 min.

Cum e să lucrezi în calitate de asistent/ă medical/ă la Medpark?

Pentru a crește frumos, orice om are nevoie de susținere, apreciere, un climat emoțional favorabil în spațiul său de activitate și în comunicarea cu colegii. Atunci când instituția în cadrul căreia muncești îți oferă mai mult decât ceri, atunci când ești stimulat și remunerat pe măsură pentru munca ta, să știi că ai prins ”lozul norocos”. Pentru Spitalul Internațional Medpark, oamenii sunt cea mai importantă resursă, ori acest fapt este confirmat de Mariana Ursache, care imediat după absolvirea instituției, s-a angajat în calitate de asistentă medicală, iar în decursul a 3 ani a fost promovată în funcție, ocupând poziția de asistentă medicală superioară la doar 26 de ani ai săi. Cum se muncește la Medpark, dar și ce presupune jobul său? Află din interviu.

Ce presupune munca unei asistente medicale superioare?

Inițial, nu cunoșteam ce presupune această titulatură, nu am știut nici ce indică fișa de post a unei asistente medicale superioare. Să ocupi această funcție înseamnă nu doar să deleghezi responsabilități, ci să gestionezi procesul de muncă al întregii echipe, să-ți asumi responsabilitate, să controlezi, să instruiești și să corectezi acolo unde este cazul. Să fii asistentă medicală superioară înseamnă să fii tot timpul încadrată și dedicată în procesul de muncă. Eu trebuie să cunosc toate etapele prin care trece pacientul, de la internare, formula de tratament, dinamica sănătății până când are loc externarea. Chiar dacă sunt ocupată și prinsă într-o activitate, în paralel trebuie să răspund promt și să ofer soluții celor care le solicită. Intervin situații de urgență la care e vital să reacționezi aici și acum.

...

Alegerea medicinei a fost cumva o ”predispoziție genetică”?

Cele mai vii amintiri din copilăria mea sunt legate de locul de muncă al mamei. Ea este felcer-laborant. De multe ori mă lua la dânsa la serviciu, iar acolo petreceam ore în șir printre echipamente medicale, fapt care m-a fascinat și care cu siguranță m-a influențat în alegerea ulterioară a profesiei. Am absolvit Colegiul de Excelență în Medicină și Farmacie ”Raisa Pacalo”, iar după ce am încheiat studiile mi-a apărut o frică enormă de a realiza manipulări medicale. Cum cât mai mult înveți, citești și te informezi, cu atât mai mult înțelegi că responsabilitatea este mare. Rolul unei asistente medicale este major. A pune o injecție, o perfuzie sau să faci un pansament presupune extrem de multe cunoștințe. E greșit să subestimăm activitatea asistenților medicali. Ei sunt ochii, urechile și mâinile medicilor. Pacienții simt starea ta, dacă îți este frică sau dacă nu ai experiență. E important să fii concentrat și conectat în totalitate la proces. Am și o soră geamănă, Victoria, pe care, la fel, am cooptat-o în echipa Medpark. Activează în departamentul recepție al Laboratorului Medpark. Este mulțumită de faptul că muncește aici, deoarece are cu ce compara.

...

Când ai venit la Medpark, care a fost poziția pe care ai ocupat-o inițial?

Din start, când m-am angajat la Medpark, am activat în calitate de asistentă medicală în chirurgie, la etajul 4. La solicitarea mea, timp de câteva săptămâni veneam și urmăream tot procesul de muncă cu pacienții, iar după, m-am angajat. La început mi-a fost greu pentru că era o diferență ca între cer și pământ între ce am învățat și activitatea practică.

Ce ai aflat nou pentru tine, făcând parte din echipa Medpark?

Primul și cel mai important lucru aici este atitudinea respectuoasă a medicilor față de asistentele medicale. Aici nu contează etapa profesională la care ești, fie că abia ai absolvit, fie că ai ani de experiență în spate, față de tine se manifestă respect și o atitudine colegială. Nu ești discriminat pentru faptul că ești începător, ba din contra, ți se oferă suport continuu.
Al doilea moment pe care îl consider valoros este faptul că administrația spitalului este aproape de personalul medical. În cadrul ședințelor tinerii sunt mereu motivați cu mesaje de încurajare, ceea ce consider extraordinar. Atunci când vezi că persoanele din conducerea de vârf sunt energice, dornice să realizeze proiecte noi, mari și la tine apare aceeași dorință. Când am început activitatea de manager eram complexată, nu eram sigură c-o să fac față, tot timpul apărea neîncrederea, dar am fost susținută și încurajată.

Condițiile de muncă la Medpark sunt diferite de alte instituții medicale. Cu pacienții se lucrează strict. În primul rând ai la dispoziție orice tip de consumabile, medicament. Nimic nu se face de mântuială. Dacă un medicament nu este indicat de medic, acesta nu se administrează. Este instituit un management și un control riguros al medicamentelor. Există o siguranță și norme sanitare înalte atât față de mine, ca lucrător medical, cât și față de pacient. Nu am mai întâlnit nicăieri această atitudine și modul în care se respectă protocoalele și standardele.

...

Posibilitatea de a fi tot timpul instruit este un alt punct valoros pe care îl apreciez cu precădere la Medpark. Aici mereu se desfășoară traininguri din care înveți, din care îți actualizezi informația. Se investește în cunoștințele și aptitudinile personale ale personalului medical, nu ”cerșești” informația de la colegii cu experiență.

Satisfacție profesională în rezultatul tratării unui pacient. Un aspect important pentru mine, pentru că în evoluția stării de sănătate a pacientului vezi munca ta. Atunci când un pacient vine cu foarte puține speranțe, când el nu mai știa la cine să apeleze și merge acasă senin, spunându-ți cuvinte de recunoștință, atunci primești o satisfacție și o încărcătură emoțională mare, incomparabilă. În aceste momente conștientizezi că munca ta este cu adevărat importantă. Eu contez pentru cineva.

Ce presupune munca unei asistente medicale în cadrul Centrului de Oncologie Medpark? Prin ce este diferită?

Pacientul oncologic este diferit din cauza specificului boli. În timpul lucrului cu persoanele cu diagnosticul de cancer este necesară o implicare și o atenție mult mai sporită. Ei necesită o abordare multidisciplinară, în echipă și o îngrijire mai complexă. Pacientul oncologic necesită supraveghere 24 din 24, pentru că în orice moment, starea sa poate să se agraveze. Pacienții care fac chimioterapie și pacienții terapeutici-oncologici, la fel, necesită o îngrijire aparte, o atenție sporită, o abordare calmă și liniștită chiar dacă uneori nu ai timpul necesar.

Din punct de vedere psihologic este un domeniu greu, deoarece în ochii lor se citește atât durere fizică, cât și sufletească. Dar, totodată, oamenii care vin la tratament și luptă sunt un exemplu pentru noi. Ei ne arată că greutățile vieții ne sunt date pentru a ne face mai puternici, nu pentru a ne doborî!

...

Dacă ar fi să povestești unor viitori colegi de-ai tăi care se gândesc să aplice pentru un post vacant aici, la Medpark, ce mesaj le-ai transmite?

Pentru a te angaja la Medpark nu ai nevoie de foarte multe. Cele mai importante calități sunt voința și dorința, restul le înveți. Aici o să fii instruit și o să ”vină pofta, mâncând”, trebuie doar să vrei.

Dacă ai absolvit recent colegiul de medicină sau activezi în domeniu și îți dorești să te dezvolți alături de o echipă de top, trimite-ne CV-ul tău pe adresa de e-mail: resurse.umane@medpark.md sau contactează-ne la 079 70 22 14 pentru detalii.

Toate oportunitățile de angajare ale Spitalului Internațional Medpark le găsiți aici: Medpark Angajări 

Te așteptăm în echipa Medpark!

 

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?