Moldovenii alocă, în medie, câte 17 minute pe zi pentru diverse forme de lectură, mai puţin în comparaţie cu alte ţări din Uniunea Europeană, unde cititul ocupă 25 minute din durata zilnică a unui om. Totuși, cărțile nu reprezintă singura modalitate prin care oamenii pot învăța și accesa știința și cultura. Există și altele, precum muzeele, care oferă acest privilegiu și satisfacție. Muzeografii încearcă să ofere publicului evenimente și expoziții cât mai interesante, cât mai variate, astfel încât să determine cât mai mulți oameni din țară, dar și de peste hotare, să le viziteze instituțiile. Ce se ascunde în spatele acestei profesii și ce presupune munca unui muzeograf, aflăm, în continuare, de la Nina Morari și Ana Eremia, două angajate ale Muzeului Național de Artă al Moldovei, cu care am vorbit, inclusiv, despre muzeele viitorului.
Nina Morari are 29 ani și activează în calitate de muzeografă de peste șase ani. A studiat istoria și educația civică la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, din Cahul, apoi a făcut masteratul în domeniul managementului patrimoniului cultural, la Chișinău, timp în care a decis să se angajeze, iar de atunci, vine zilnic la muncă cu cea mai importantă misiune - de a transmite dragostea față de cultură și față de frumos tuturor celor care deschid ușa Muzeului Național de Artă al Moldovei.
„Este o muncă pe care o iubesc și căreia mă dedic în totalitate. Ador atmosfera și liniștea de aici. Clădirea însăși e foarte frumoasă și te simți bine doar intrând în ea. Până acum, am lucrat în Secția Relații cu Publicul, dar de aproape un an muncesc în Secția Artă Națională, gestionez Colecția de Grafică Națională. Mai exact, mă ocup de înregistrarea și conservarea operelor care se află în patrimoniul muzeului, dar și de gestionarea bazei de date a colecției”, susține muzeografa.
Ninei Morari îi revine sarcina și responsabilitatea de a fi la curent cu toate activitățile ce se desfășoară în muzeu, pentru a putea răspunde la orice întrebare, a ghida vizitatorii și a-i face să se simtă bine, pentru ca aceștia să-și dorească să revină nu de unii singuri, dar cu prietenii, părinții sau colegii de muncă.
„Trebuie să cunoaștem orice artist ale cărui opere sunt expuse, precum și subiectul și tematica abordată. Un muzeograf se mai ocupă și de promovarea expozițiilor pe rețele sociale, realizarea de afișe, trimiterea invitațiilor. De asemenea, organizăm ghidaje pentru copiii din diferite localități, iar clasele primare au posibilitatea de a participa la ateliere de creație, alături de reprezentanții Secției Relații cu Publicul. Scopul acestor activități este ca tinerii să descopere nuanțele artei și să realizeze lucrări mici, drăguțe, care să-i facă fericiți”, menționează Nina Morari.
Pentru acest lucru e nevoie de multe studii, competență, carismă și curaj pentru a ieși în public și a demonta miturile referitoare la muzee și muzeografi.
„În orice moment poate veni un grup sau o persoană care solicită ghidaj, de aceea, noi trebuie să fim mereu pe loc. Trebuie să fim receptivi, să mergem la fața locului, să ne conformăm și adaptăm grupului pe care-l avem în față, neștiindu-l foarte bine. Munca noastră presupune multă flexibilitate către vizitatorul care vine. Trebuie să-i captăm atenția, pentru ca el să povestească cu interes celor apropiați ca și aceștia să-și dorească să viziteze muzeul”, susține specialista.
Ateliere de creație sunt organizate pentru doritorii de orice vârstă. Se mai fac și ghidaje interactive, care presupun un tur al muzeului și întâlnirea cu un anumit artist sau lucrul în atelier. În general, în muzee se organizează două tipuri de expoziții: temporare și permanente. Cele temporare se fac în semn de comemorare a artiștilor trecuți din viață, dar și de elogiere a celor vii. Unele expoziții sunt organizate pe o anumită temă. Ele pot fi atât din opere ce aparțin patrimoniului muzeului, cât și din colecții particulare. Expozițiile permanente sunt realizate cu operele ce formează fondurile muzeului.
Nina Morari a evitat să ne spună cu cât este remunerată lunar munca, dedicația și efortul său. Ne-a spus doar că, la angajare, salariul era de 2.500 de lei. Acum a mai crescut, dar nu excesiv de mult. Cele mai mici salarii din Republica Moldova continuă să fie acordate în domeniul culturii și artei. Potrivit Biroului Național de Statistică, în acest an, specialiștii din domeniul artei, activităților de recreere și de agrement ridică lunar un salariu mediu brut de 9.700 de lei.
Ana Eremia are 28 ani și de peste opt luni activează în Secția Relații cu Publicul din cadrul Muzeului Național de Artă al Moldovei. A absolvit Facultatea de Arte, dar niciodată nu și-a imaginat că va activa într-o instituție muzeală. Era pasionată mai mult de design, dar, întâmplările au adus-o în cabinetul de la etajul doi al instituției de cultură din inima capitalei.