Cum apreciază ministrul Alexei Buzu comparatorul de salarii, lansat de delucru.md
24-06-2024 2266
Timp de citire: 4 min.

Cum apreciază ministrul Alexei Buzu comparatorul de salarii, lansat de delucru.md

Comparatorul de salarii, lansat de delucru.md, în premieră în țara noastră, la sfârșitul anului trecut, a fost accesat de 150 mii de ori. Datorită acestui instrument, fiecare angajat, indiferent de domeniul de activitate, are oportunitatea să se evalueze corect, din punct de vedere salarial și să afle un interval realist de remunerare pentru munca pe care o îndeplinește. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a precizat că un astfel de instrument este foarte util și necesar. Comparatorul de salarii poate fi accesat gratuit, de multiple ori, indiferent de zona în care te afli. Acest instrument continuă demersurile delucru.md de transparentizare salarială și de combatere a inechităților de pe piața muncii.

Salariile contabililor, cel mai des comparate

Cei mai interesați și curioși să afle dacă sunt plătiți conform mediei pieței au fost contabilii. Conform statisticii, salariile pentru poziția de „contabil” au fost comparate de 6000 de ori, pentru „contabil șef” de 3000 de ori, iar pentru „ajutor de contabil” de 1400 ori. Totodată, comparatorul a fost accesat de 1800 de ori pentru a  genera diferențele salariale pentru funcția de „administrator”, de 1600 de ori pentru cea de „vânzător consultant” și de 1500 de ori pentru jobul de „programator”. Iar, salariile pentru „developer”, „asistent medical” și „manager”, au fost comparate de 1450 de ori.
...

La polul opus, cele mai puțin comparate, au fost salariile pentru pozițiile de taximetrist, topograf, tractorist, dansator, tâmplar, pietrar, maseur, logoped, neurolog. În total, comparatorul a fost accesat de 150 de mii ori, în doar câteva luni de la lansare.

...

Ilinka Gherța

Manageră generală la delucru.md

„Acest rezultat ne bucură foarte mult și demonstrează, o dată-n plus, că angajații din Republica Moldova, dar și angajatorii, aveau mare nevoie de un astfel de instrument. Suntem mândri că am reușit să aducem inovația pe piața muncii din Moldova și să ajutăm salariații să afle dacă sunt plătiți conform nivelului pieței, dar și să motivăm angajatorii să indice informația despre remunerare în anunțul de angajare. Ne place să credem că datorită acestui tool online, angajații care erau remunerați sub nivelul pieței, au reușit fie să negocieze un salariu mai mare, fie să identifice un alt job, la care munca lor să fie apreciată la justa valoare, inclusiv din punct de vedere financiar. Utilizatorul comparatorului, după ce vizualizează diferențele salariale, primește recomandări de joburi, aliniate domeniului sau intereselor sale de activitate, grupate conform salariului. Astfel, angajatul are posibilitatea să selecteze, din numărul de posturi disponibile pe site, cel care i se potrivește cel mai bine. Pe platforma noastră sunt disponibile peste 7300 de locuri de muncă, așa că fiecare poate găsi locul de muncă care să-l reprezinte”, declară Ilinka Gherța, manageră generală la delucru.md.

Procedura de compararea a salariului este foarte simplă și durează doar câteva secunde. Pentru început, se selectează domeniul, poziția sau funcția pe care o deține salariatul. Ulterior, acesta indică leafa pe care o primește la moment, după care apasă butonul „Compară salariul”. În doar câteva secunde, instrumentul îi generează salariul mediu din categoria aleasă, indicând totodată diferența procentuală dintre cele două salarii. Instrumentul poate fi accesat atât de pe calculator, cât și de pe telefon/tabletă de multiple ori, prin apăsarea repetată a butonului „Compară încă o dată”. 

Alexei Buzu: „Comparatorul de salarii este un instrument util”

Într-un interviu, acordat în exclusivitate pentru platforma noastră de recrutare, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a apreciat inițiativa delucru.md și a declarat că astfel de instrumente au rolul de a aduce succes și utilitate în relațiile de muncă....

...

Alexei Buzu

Ministrul Muncii și Protecției Sociale

„Există o asimetrie în ceea ce privește informația deținută cu privire la salariu: angajatorul are toată informația, angajații nu. Mai mult, observăm că anumite grupuri negociază un salariu mai eficient, alții mai puțin eficient și așa, indirect, apar inechitățile salariale. Cu cât mai multă informație este disponibilă despre relațiile de muncă, cu cât mai mulți salariați cunosc și sunt împuterniciți, iar ca urmare, piața muncii este mai sănătoasă, mai dinamică și mai productivă. Asemenea instrumente sunt foarte utile. Și în Statele Unite ale Americii există un comparator de salarii și cred că a adus foarte mult succes și utilitate în relații de muncă”, punctează ministrul Alexei Buzu. 

Transparența salarială în UE

În aprilie 2023, Consiliul a adoptat noi norme privind transparența salarială, potrivit cărora, întreprinderile din UE vor fi obligate să comunice informații cu privire la salarii și să ia măsuri în cazul în care diferența de remunerare între femei și bărbați depășește 5%. Noile norme vor impune angajatorilor obligația de a informa persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă cu privire la salariul de pornire sau la intervalul de remunerare al posturilor anunțate, fie în anunțul de post vacant, fie înainte de interviu. Directiva include, de asemenea, dispoziții privind despăgubirea victimelor discriminării salariale și sancțiunile, inclusiv amenzile, aplicabile angajatorilor care încalcă normele. 

Diferența de remunerare are un impact pe termen lung asupra calității vieții femeilor, asupra riscului lor de expunere la sărăcie și asupra decalajului persistent în materie de pensii, care este de aproximativ 30% în UE. ...

Companiile din țările europene mai au la dispoziție doi ani pentru a ajusta grila salarială și a se conforma noilor reglementări.

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Concluzii

Legislația Republicii Moldova nu impune, deocamdată, angajatorilor să specifice salariul de pornire în anunțurile de angajare. Delucru.md continuă să încurajeze companiile să indice informațiile despre salarizare încă de la începutul etapei de recrutare, pentru ca întregul proces să decurgă mai repede și calitativ. 

Indicarea salariului va face din start diferența dintre calitate și cantitate. Angajații, nemulțumiți de oferta disponibilă, nici nu vor aplica la postul vacant, deoarece vor ști de la bun început că așteptările lor salariale nu corespund cu cele ale companiei. La interviul de angajare vor participa doar candidații care sunt de acord cu prevederile și condițiile pe care le presupune oferta. Din acest considerent, procesul de selecție a candidaților va fi mult mai ușor. Afișarea salariului poate ajuta la atragerea candidaților potriviți și la economisirea timpului și efortului necesar pentru a găsi un specialist potrivit.  

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?