Cum alegi corect un loc de muncă care să te reprezinte?
09-08-2024 1298
Timp de citire: 3 min.

Cum alegi corect un loc de muncă care să te reprezinte?

Fiecare dintre noi, fie că este proaspăt absolvent sau deja se laudă cu o carieră într-un anumit domeniu, își dorește o profesie care să-i fie pe plac, nu doar să-l stimuleze intelectual, dar și financiar. Găsirea unei astfel de ocupații nu este întotdeauna ușoară, mai ales dacă o persoană nu a avut un plan stabilit dintotdeauna. De exemplu, sunt oameni care știu încă din copilărie că vor să devină doctori, actori sau bucătari, dar și alții care își descoperă pasiunile odată cu trecerea timpului. Totuși, profesia potrivită trebuie căutată, pentru că sunt o mulțime de domenii pe care este posibil să nu le cunoști sau să le descoperi după ce ai lucrat mulți ani într-un anumit domeniu. Cert este că aceste căutări nu ar trebui să înceteze până nu identifici jobul care să te reprezinte cu adevărat, chiar dacă acest lucru s-ar putea întâmpla și la 60 de ani. 

3 criterii esențiale de alegere a unui job

Piaţa locurilor de muncă este într-o transformare continuă. Zilnic apar profesii și meserii noi, pentru care universitățile din țara noastră încă nu au elaborat programe de studii și de formare. Angajații sunt motivați pe de o parte de aspectul financiar, iar pe de alta - de confortul de la locul de muncă. Din start, este indicat să găsești compromisul ideal între dorinţele personale şi presiunea de a identifica ceea ce ți se potrivește cel mai bine, pornind de la un set clar de criterii.  Când vine vorba de alegerea carierei, cel mai important este ca din multitudinea de opțiuni pe care le ai la dispoziție, să le alegi pe cele care contează cel mai mult. În continuare, îți prezentăm 3 criterii care sunt universal relevante în selectarea unui job.  

1. Află ce presupune lucrul în realitate.

Sunt multe posturi cu titluri strălucitoare pe piaţă, dar ce se ascunde în spatele numelui deseori nu mai străluceşte la fel de mult. Majoritatea tinerilor nu ştiu cu adevărat ce presupune un anumit post sau un domeniu, care sunt activităţile reale şi ponderea lor în programul de lucru, ci doar ceea ce se vede la suprafaţă. Dacă dorești să afli cu adevărat dacă un anumit post de lucru ți se potriveşte, caută să-l înţelegi în profunzime. Pentru aceasta, stai de vorbă cu oameni din interior, cu persoane care sunt deja în domeniul respectiv şi îți pot oferi informaţii reale şi complete.

2. Oportunitatea de a-ți folosi punctele forte.

Punctele forte sunt abilităţile tale naturale. Poate că ești în mod natural analitic, sintetic, creativ, empatic, atent la detalii, clar în comunicare. Nu toată lumea are aceste abilităţi, iar dezvoltarea lor prin efort conştient poate fi o povară. Este total ineficient să te arunci într-un domeniu pentru care nu ai abilităţi naturale şi, în acelaşi timp, să irosești abilităţile pe care le ai în mod natural, dar pe care nu le cunoști sau pe care le ignori.

3. Experienţa de învăţare.

Oportunitatea de a creşte este la începutul carierei unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le ai în vizor. Un post prost plătit este neplăcut, dar şi mai neplăcut este un post în care rămâi la salariul de intrare, pentru că nu înveți nimic nou şi nu ești interesat şi provocat de ceea ce faci. 

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Concluzii

Traseul profesional nu are o definiție standard care se potrivește tuturor persoanelor. Este calea pe care trebuie să o urmezi conștient, încă dinainte de a alege ocupația pe care să o practici. În primul rând, trebuie să te autoevaluezi. Gândește-te la cine ești, la ce ești bun și la ce-ți place. Aceste răspunsuri te vor ajuta să alegi o carieră care să se potrivească abilităților și intereselor tale. De asemenea, interesează-te dacă opțiunile tale de profesie necesită calificări și abilități similare cu cele deținute deja. Succes! Noi îți ținem pumnii!

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?