Salariul mediu lunar brut a crescut, anul trecut, cu 3,4 la sută față de 2022. Potrivit Biroului Național de Statistică, acesta a constituit aproape 12.400 de lei. Cele mai mari salarii s-au înregistrat în domeniul informațiilor și comunicațiilor, dar și în sectorul financiar. În sectorul bugetar în trimestrul patru câștigul salarial mediu lunar a fost de 11.618 de lei.
În ultimul trimestru din 2023, câștigul salarial mediu lunar brut, la unitățile din sectorul real cu patru și mai mulți salariați și la toate instituțiile bugetare a constituit 13.401 lei, fiind în creștere cu 16,1% față de perioada similară din 2022 și cu 8,4% față de trimestrul trei din 2023.
Indicele câștigului salarial real, calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal brut și indicele prețurilor de consum, a fost de 110,3%, ceea ce înseamnă că câștigul salarial s-a majorat în termeni reali cu 10,3%. Totodată, numărul mediu al salariaților, comparativ cu ultimul trimestru din 2022, a crescut cu 0,6%.
sursa: Biroul Național de Statistică
Datele statistice arată că cel mai mare salariu brut a fost înregistrat în domeniul informației și comunicațiilor - peste 31 de mii de lei. Urmează sectorul finanțelor și asigurărilor, cu aproape 26 de mii de lei și sectorul energetic - aproape 20 de mii de lei. Salarii mari sunt oferite și în domeniul sănătății și asistenței sociale - aproape 16 mii de lei.
sursa: Biroul Național de Statistică
La polul opus, cele mai mici salarii sunt înregistrate în sectoarele agricultură, cazare și alimentație publică. Cele mai mici valori ale câștigului salarial mediu lunar s-au înregistrat în:
Câștigul salarial a crescut în toate activitățile economice. Cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat în:
Descreșteri mai mari ale numărului mediu de salariați s-au înregistrat în agricultură, silvicultură, pescuit (6,6%) și industria extractivă (4,9%). În 2024, salariul mediu pe economie este de 13. 700 de lei.
sursa: Biroul Național de Statistică