Polița medicală nu se va scumpi în 2025 și va constitui, în continuare - 12.636 de lei. Totuși, persoanele care se vor asigura în mod individual, în primele trei luni ale noului an, se vor bucura de mari facilități. Angajații vor contribui în continuare cu 9% din salariu pentru asigurarea medicală.
Numărul celor care achită prețul integral al poliței medicale, de peste 12 mii de lei, rămâne destul de mic. Nimeni nu va scoate din buzunar această sumă dacă o va procura în primele 3 luni ale anului, adică până la data de 31 martie 2025. Totuși, o bună parte dintre cetățeni își procură polița medicală abia când au nevoie de o operație costisitoare.
Ion Dodon
Președintele Companiei Naționale de Asigurări în Medicină
„Pentru a sprijini și mai mult cetățenii, a fost eliminată obligativitatea de achitare a primei de asigurare în sumă fixă pentru proprietarii de terenuri cu destinație agricolă, care fac parte concomitent din categoriile de persoane neangajate, asigurate de Guvern, sau care prezintă dovada aflării peste hotarele țării mai mult de 183 de zile calendaristice pe parcursul anului. Această măsură reflectă responsabilitatea CNAM de a adapta legislația la realitățile sociale și economice actuale”, susține Ion Dodon, președintele Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.
Peste 1,5 mil. de oameni nu vor achita polița de asigurare. Este vorba despre persoanele cu dizabilități, pensionarii, copiii, studenții, elevii, șomerii înregistrați oficial și gravidele, pentru care Guvernul va transfera din bugetul de stat 6,847 miliarde de lei.
Orice persoană asigurată poate beneficia gratuit de următoarele servicii:
Lista cu toate tipurile și serviciile acoperite de poliță poate fi găsită în decizia Guvernului privind Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală.
Reține! Orice persoană din Republica Moldova poate beneficia, în mod gratuit, de asistență medicală de urgență, indiferent de statut: asigurat sau neasigurat. Solicitarea serviciului de asistență medicală urgentă este gratuită pe întreg teritoriul țării. De asemenea, persoanele înregistrate pe lista medicului de familie beneficiază de consultații și diagnostic (parțial), indiferent dacă sunt sau nu asigurate. Pacienții neasigurați care au tuberculoză, HIV/SIDA, sifilis, alcoolism, narcomanie, afecțiuni oncologice sau alte maladii cu impact major asupra sănătății publice nu vor achita spitalizarea în orice instituție medicală publică.
Cheltuielile pentru compensarea medicamentelor și dispozitivelor medicale au înregistrat în acest an o creștere semnificativă de 25% față de anul trecut, potrivit datelor Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. Totodată, costul mediu compensat per pacient a depășit 1.500 de lei.
Ion Dodon
Președintele Companiei Naționale de Asigurări în Medicină
„Suma bănească alocată de către Compania Națională de Asigurări în Medicină pentru compensarea medicamentelor și dispozitivelor medicale compensate este în creștere cu 25% față de anul 2023. Astfel, pentru 11 luni ale anului 2024, suma este de peste 1 miliard 50 milioane lei. Costul mediu compensat per pacient depășește suma de 1.515 lei. Timp de trei ani, această sumă practic s-a dublat. Volumul de servicii medicale prestate populației, atât la operațiile de cataractă, cât și la operațiile de protezare a aparatului locomotor, sunt în creștere, fapt care ne încredințează că durata de așteptare pentru pacienți va continua să fie redusă”, a spus Ion Dodon.
Potrivit conducerii CNAM, anul viitor, cu ajutorul experților europeni, Republica Moldova va face un pas semnificativ în domeniul sănătății, prin implementarea cardului european de sănătate, în paralel cu dezvoltarea serviciilor medicale existente. De un card european de sănătate va beneficia orice cetățean al R. Moldova care are reședința obișnuită în țară și are poliță medicală. Cardul va fi disponibil în orice stat membru al Uniunii Europene și în statele care au acorduri de colaborare cu UE. Aceasta înseamnă că și persoanele din aceste țări vor putea beneficia de asistență medicală necesară în Moldova. Despre cardurile medicale de sănătate îți pregătim un articol separat, care va fi publicat în scurt timp. Rămâi cu ochii pe noi.