În 2023 nu mai există dubii privind necesitatea de a investi resurse emoționale, intelectuale și financiare în viitorul copiilor noștri. Sistemul educațional din Moldova se dovedește din ce în ce mai ineficient în dezvoltarea viitorilor adulți și tot mai puțin conectat de generația Z, de nevoile, realitățile lor și de era digitală.
Ce pot face părinții în fața anxietăților pe care le au față de viitorul odraslelor? În primul rând, să seteze scopuri și așteptări rezonabile vizavi de copilul lor. În al doilea, să încerce să:
- Îl învețe să valorifice resursele disponibile și să-i ofere o educație financiară de bază;
- Să ajute copilul să-și seteze scopuri clare și să găsească motivația necesară pentru realizarea lor;
- Să contribuie la dezvoltarea gândirii critice, a capacității de analiză și de luare a deciziilor;
- Să-i cultive simțul responsabilității și a respectului reciproc.
Toate astea sună bine, dar cum le realizăm? Avem o veste bună: era digitală vine nu doar cu cerințe diferite, dar și cu posibilități infinit mai mari decât ar fi visat generațiile în vârstă. Provocarea este de a alege din multitudinea de opțiuni pe cea care dă cele mai bune rezultate. Dar întâi haideți să definim trendurile ce vor caracteriza piața muncii din viitor:
- Munca de la distanță. Acest trend ia vizibil cu asalt aât marile corporații, cât și micile afaceri și se va extinde tot mai mult;
- Digitalizarea. Asistăm la un boom tehnologic, în care zilnic se inventează noi instrumente și mijloace de muncă menită să eficientizeze procesele de lucru. Cu cât mai bine ținem mâna pe puls cu schimbările care au loc, cu atât mai ușor ne va fi nouă și generațiilor ce vin să ne adaptăm la aceste inovații.
- Automatizarea și inteligența artificială. Aceeași tendință de mai sus, dezvoltată la nivel de industrie multimilionară: nano-roboți care fac operații în locul chirurgilor, boți online care prelucrează date, programe care trimit emailuri și emit facturi - sunt doar câteva exemple de automatizare a proceselor.
- Mai mult accent pe soft skills. Hard-skills (abilitățile măsurabile, tehnice) nu-și vor pierde niciodată din importanță, dar nu-i de-ajuns să fim buni doar la sarcinile scrise în fișa de post - dacă ne lipsesc abilități ca spiritul de echipă, comunicabilitatea, entuziasmul, time-managementul, empatia, flexibilitatea.
- Modalități noi de angajare/colaborare. Cu 30 de ani în urmă părinții noștri visau să aibă un job stabil și să se „țină” de un singur loc de muncă cât mai mult posibil. În 2023 lucrurile stau diferit - retenția la job a scăzut drastic, tot mai mulți oameni devin liberi profesioniști (freelanceri), alții aleg să semneze un contract de muncă pe perioadă determinată, unii își lansează propria afacere, își aleg propriile colaborări.
Ce spun experții?
Un studiu efectuat în 2021 de către gigantul american IBM a încercat să totalizeze și să anticipeze așteptările generației milenialilor (născuți în 1981-1996) și a generației Z (născuți după 1997). Studiul arată că 71% din generația Z nu consideră salariul competitiv și beneficiile oferite ca fiind factori de bază pentru implicarea lor la job, comparativ cu jumătate (51%) dintre cei peste 55 de ani. Ce înseamnă asta? Că e nevoie ca angajatorii să ofere mai mult ca să țină la joburi generațiile ce vin, care vor opta pentru schimbare, reprofilare, relocare mult mai ușor decât părinții lor.
Ce vor tinerii de la viitoarele joburi? Actualmente, generația Z este cea mai numeroasă ca număr de populație, constituind 32% din populația globală. Ei vor modela în câteva decenii viitorul, lumea și economia. Iată care sunt așteptările lor, potrivit studiilor și sondajelor de opinie:
- Își doresc diversitate și incluziune socială;
- Echilibrul muncă/viața personală e esențial pentru ei;
- Își doresc securitate financiară și au mai multă cultură economică decât generațiile anterioare;
- Optează pentru digitalizare și integrarea tehnologiilor în procesul de muncă;
- Sunt deschiși la ghidare și mentorat;
- Își doresc să aducă un aport vizibil planetei, economiei, problemelor sociale și politice.
Așadar, ce pot face părinții pentru a-și pregăti de pe acum copiii pentru realitatea zilei de mâine?
Să-i îndrume de pe acum în planificarea unei cariere de succes și în formarea unor abilități valoroase pentru viitor.
Ocupații și activități pentru dezvoltarea personală și planificarea în carieră
Iată o listă de activități actuale pentru dezvoltarea personală și profesională a copiilor și adolescenților, disponibile în Moldova:
În IT (tehnologii informaționale)
- Tekwill Academy Kids. Centrul unește sub umbrela sa activități pentru copiii de toate vârstele: educație financiară, știință, robotică, 3D printing, arhitectură.
- Junior STEP IT Academy. Centru de educație în domeniul tehnologiilor informaționale pentru copii între 9-14 ani.
- Impact Academies & Camps, unde copiii pot învăța distractiv programarea, începând cu vârsta de 5 ani.
- Kids Academy oferă cursuri de programare și robotică pentru copii, create după metoda Institutului Tehnologic din Massachusetts.
- Robocode - școală de robotică și programare pentru copii de la 8 la 16 ani.
Limbi străine și Arta vorbirii
- Oratorica. Pe lângă cursurile pentru adulți, bine cotate pe piața de la noi, Oratorica are disponibile și activități pentru cei mici. Engleza pentru copii și adolescenți, pregătire pentru BAC sunt doar câteva dintre opțiunile disponibile celor sub 18 ani.
- Professional speaker. Professional Speaker reprezintă unicul curs din Republica Moldova de Public Speaking și Dicție, care oferă abordare individuală fiecărui participant. Cursurile sunt disponibile pentru copii de la 11-13 ani și adolescenții de la 14 - 17 ani.
- Dicție.md oferă cursuri de dicție și discurs public pentru copiii care-și doresc să vorbească expresiv, corect și fără blocaje.
Soft Skills și Orientare în carieră
- Prospera Education Hub. Centrul organizează tabere, cursuri și școli de vară captivante pentru copiii de la 4 la 18 ani, în materii ce includ științele exacte, economia, diplomația, orientarea în carieră, etc.
Primește cele mai noi articole direct
în inbox
Artă și sport
- Tracia - Școala micilor fotbaliști. Rețea privată de școli de fotbal pentru copii de la 3 ani cu filiale în sectoarele Telecentru, Buiucani, Botanica și Ciocana. TRACIA antrenează copiii după metode olandeze și pune accentul pe dezvoltarea multilaterală și pe disciplină
- Școala de artă, design și muzică. Oferă cursuri în domenii ca electronica, desen, pictură, modelare în lut și ceramică.
- Art-Studio Triumf oferă cursuri de teatru, arta actorului și expresie corporală.
- Aquaterra Sport School. Centrul unește activități sportive și de dezvoltare fizico-emoțională pentru copiii de toate vârstele: înot, șah, arte marțiale.
- Cluburi de dans: „Codreanca”, ”Gloria”, „Alternativa”, Studio de Balet „Arabesque”.
- Școala Sportivă de Scrimă.
- Școala Sportivă „Speranța”, specializată în lupte, jocuri și gimnastică.
Înțelegem, totuși, că nu toți părinții au suficiente resurse financiare pentru a-și da copilul la activități extra-curriculare. Din fericire, există centru gratuite pentru copii:
- Centrul „Artico”, care este o instituție publică de învățământ extrașcolar, ce contribuie la dezvoltarea copiilor și tinerilor.
- Centrul „CeCeFel”, implementat de CCF Moldova, care oferă consiliere psihologică și activități de dezvoltare timpurie începând cu vârsta de 7 luni.
- Centrul orășenesc de activitate tehnică pentru tineri, care oferă gratuit elevilor posibilitatea de dezvoltare creativă și tehnico-aplicativă.
Evident, această nu este lista completă a tuturor activităților faine pentru copii și adolescenți - dacă ați avut o experiență pozitivă în acest sens, vă încurajăm să ne scrieți în comentarii.
O altă recomandare pe care o avem este ca părinții să nu proiecteze dorințele și viziunile lor pe copii, care sunt personalități aparte și nu o extensie a părinților. Orice activitatea aleasă pentru copil trebuie adaptată la capacitățile și dorințele acestuia și nu la viziunea părinților despre cât de prestigioasă sau bine văzută în societate este acea ocupație.
Opinia noastră este că orice tânăr poate deveni un profesionist bun și bine plătit chiar și fără o pregătire academică extraordinară. Școlile profesionale și colegiile din Moldova predau meserii foarte bine plătite în ziua de azi din cauza deficitului de specialiști: bucătari, croitori, lăcătuși, electricieni, sudori, mecanici. Tot mai mulți tineri aleg să învețe o meserie din mers decât să investească timp și resurse într-o diplomă de studii - cum se spune, practica e calea spre perfecțiune.
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant