Fiecare cetățean al Republicii Moldova este obligat să fie asigurat medical. Statutul de persoană asigurată este singura modalitate prin care poți beneficia gratuit de serviciile centrelor de sănătate, ale centrelor de diagnostic, de reabilitare, de îngrijire, de servicii ale spitalelor sau ale altor instituții medicale, finanțate de Compania Națională de Asigurări în Medicină, pentru a-ți proteja sănătatea.
Asigurarea obligatorie este achitată însă, în mod distinct, de diferite categorii de persoane. Persoanele angajate achită procentual, adică le este reținută automat o cotă de 9 la sută din salariu și alte recompense. Alte categorii de persoane, cum ar fi copiii, pensionarii, persoanele cu dizabilități, etc., sunt asigurate de stat, dar sunt și excepții. Iată care sunt categoriile de persoane care trebuie să achite prima în sumă fixă în mod individual.
Așadar, prima de asigurare medicală este achitată în sumă fixă, individual, de persoanele fizice neangajate, cu domiciliul în Republica Moldova, care se înscriu în următoarele categorii:
Proprietarii de teren cu destinație agricolă, cu excepția grădinilor și a loturilor pentru legumicultură. Aceștia trebuie să achite individual asigurarea, indiferent de faptul dacă au dat sau nu aceste terenuri în arendă sau folosință pe bază de contract. Pentru aceste categorii, prima în sumă fixă constituie 1014 lei dacă este achitată până pe data de 31 martie 2024.
Persoanele fizice care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor, vor achita 1622 de lei.
Persoanele fizice care iau în arendă sau folosință terenuri cu destinație agricolă, pe bază de contract, cu excepția grădinilor și a loturilor pentru legumicultură vor achita 2028 de lei.
Fondatorii de întreprinderi individuale sunt obligați să achite prima în sumă de 2028 de lei.
Titularii de patentă de întreprinzător vor achita și ei 2028 de lei.
Persoanele fizice neangajate care dau în arendă unități de transport, încăperi, utilaje și alte bunuri materiale, cu excepția terenurilor cu destinație agricolă, cu excepția grădinilor și loturilor pentru legumicultură - 2028 de lei.
Persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal - 2028 de lei.
Alți cetățeni ai Republicii Moldova care nu sunt angajați și nu fac parte din niciuna din categoriile enumerate și nu sunt asigurate de Guvern, care se află pe teritoriul Republicii Moldova pentru cel puțin 183 de zile pe an - 2028 de lei.
Străinii cărora li s-a acordat dreptul de ședere provizorie pe teritoriul Republicii Moldova pentru reîntregirea familiei, pentru studii, pentru activități umanitare sau religioase și care nu sunt angajați, dacă tratatele internaționale nu prevăd altfel - 2028 de lei.
Sunt obligați să achite asigurarea medicală în sumă fixă, până la 31 martie, și: mediatorii, notarii, avocații, executorii judecătorești, experții judiciari care activează în cadrul unui birou de expertiză judiciară, interpreții, traducătorii și administratorii autorizați, indiferent de forma juridică de organizare a activității, neangajați, care au obținut atestat, licență sau autorizație în modul stabilit de lege. În cazul acestor categorii, prețul este de 4056 de lei, în primele trei luni ale anului. Persoanele neangajate care exercită independent profesia de medic de familie vor achita 4056 de lei.
Atenție! Dacă persoanele din categoriile menționate fac parte din categoriile asigurate de Guvern, trebuie să achite, în mod individual, asigurarea medicală, cu excepția pensionarilor și persoanelor cu dizabilități care sunt proprietari de teren agricol sau dețin patentă. În cazul în care persoana nu achită asigurarea medicală până pe 31 martie 2024, atunci aceasta va fi obligată să plătească valoarea integrală – 12.636 de lei, plus penalitate pentru fiecare zi de întârziere.
Prima în sumă fixă poate fi achitată prin intermediul Serviciului guvernamental de plăţi electronice MPay. În acest caz, nu e nevoie ca dovada achitării să fie prezentată Serviciului teritorial de relaţii cu beneficiarii al CNAM. Cei care nu pot achita online au posibilitatea să se adreseze la oficiile poştale, băncile comerciale și să plătească prima prin MPay sau prin intermediul terminalelor de plată ori se pot adresa la serviciile teritoriale relaţii cu beneficiarii ale CNAM.
La achitarea primei de asigurare în sumă fixă, cetățenii introduc codul numeric personal (IDNP-ul). Astfel, întreprinzătorii individuali, cum ar fi fondatorii de întreprindere individuală sau de gospodărie țărănească, sunt atenționați să facă plata utilizând codul numeric personal, nu codul fiscal al entității. Dacă achitarea va fi făcută folosind codul fiscal al entității, fondatorii menționați în ordinul de plată nu vor obține statut de asigurat în sistemul de asigurare medicală obligatorie.
Statutul de persoană asigurată în mod individual este acordat de CNAM din data achitării primei AOAM în sumă fixă, însă nu mai devreme de 1 ianuarie şi este valabil până pe 31 ianuarie 2025. Cetăţenii care au întrebări referitoare la achitarea primei de asigurare în sumă fixă pot apela Serviciul telefonic Info CNAM – 0800 99999 (apel gratuit atât din reţeaua fixă, cât şi mobilă) sau solicita informaţii prin e-mail - suport@cnam.gov.md.