Cine sunt introvertiții și cum se manifestă la locul de muncă?
21-12-2023 1810

Cine sunt introvertiții și cum se manifestă la locul de muncă?

Lucrurile se împart în bune și rele ori albe și negre, iar oamenii - în introverți și extroverți. Introverții sunt persoanele care preferă să se concentreze mai mult asupra propriilor gânduri și sentimente, fiind mai rezervați în interacțiuni sociale. 

Apropo, imediat după Anul Nou, pe 2 ianuarie se sărbătorește Ziua Internațională a Introvertiților. Tindem să credem că această zi a apărut ca o zi de odihnă în plus, de recuperare, după petrecerea și toată interacțiunea socială de la Revelion. Această glumă a fost făcută de un introvertit, dar dacă s-ar propune să fie zi liberă prin lege, cu siguranță toți introverții ar ieși la vot. Lăsând gluma la o parte, statisticile realizate de MBTI arată că, la nivel global, aproximativ 56,8% din populație sunt introvertiți. Cu toate acestea, un număr mult mai mic dintre ei ocupă poziții de frunte la locul de muncă. Cum se explică acest fapt și cum să obții succes în carieră, dacă ești introvert, citește în continuare.

Introvert VS extrovert ori ambivert?

O persoană introvertită are un proces de gândire intern activ, este curioasă și se cunoaște mai bine pe sine. Totodată, un introvert este mai productiv în singurătate și poate să se simtă epuizat dacă lucrează în echipă pentru perioade lungi. Pe când extroverții sunt opusul lor - sunt mai energici și adoră socializarea. 

Chiar dacă termenii de introvertit și extrovertit descriu oamenii într-un sens general, oamenii pot avea atât trăsături introvertite, cât și extrovertite, care se exprimă în momente diferite. Când cineva are ambele tipuri de comportamente este numit ambivert.

Deși unii oameni percep natura liniștită a introvertiților ca fiind antisocială, introvertiții tind să prețuiască foarte mult relațiile cu ceilalți și acordă atenție fiecărei interacțiuni. Acest nivel de empatie și de inteligență emoțională transformă interacțiunile sociale într-un proces foarte obositor pentru introvertiți.

Care sunt principalele trăsături ale introvertiților?

1. Reîncărcarea emoțională în singurătate: Introvertiții se simt mai bine, mai energici și își recâștigă forțele atunci când petrec timp în singurătate sau în liniște. Pentru ei interacțiunile sociale sunt obositoare și necesită timp pentru recuperare după ce au socializat cu un grup de oameni.

2. Reflecție internă profundă: Introvertiții au o tendință naturală de a reflecta asupra propriilor gânduri și emoții. Astfel, deseori preferă să se autoanalizeze și să descopere mai profund propria lor lume interioară.

3. Epuizare socială: Evenimentele, interacțiunea cu alți oameni ori ieșirile în oraș pot duce la epuizarea resurselor emoționale ale unei persoane introvertite.

4. Participare selectivă: Deși pot avea abilități sociale excelente, introvertiții aleg cu atenție evenimentele  sociale la care să participe și preferă adesea interacțiuni mai mici și mai intime.

5. Independența în decizii și acțiuni: Introvertiții obișnuiesc să se bazeze doar pe reflecțiile lor atunci când iau o decizie. Preferă să lucreze singuri și să își dezvolte ideile în mod individual.

Introvertiții nu sunt întotdeauna timizi sau antisociali; ei pur și simplu preferă o altă metodă de interacțiune. Este o trăsătură de personalitate și nu trebuie privită ca pe ceva negativ.

De ce numărul liderilor cu comportament introvertit este mai mic?

În timp ce jumătate din lume se declară introverți, proporțiile nu sunt aceleași în poziții de management. Unele țări, precum Singapore au o proporție mai mare de lideri introvertiți, pe când în Finlanda, Turcia și Suedia este un procent mult mai mare de lideri extrovertiți decât introvertiți. Acest lucru se explică din punct de vedere cultural, pentru că unele țări pun mai mult accent pe punctele forte și pe comportamentele asociate unui extrovert.

De exemplu, în SUA este mai mult probabil că o poziție de conducere va fi ocupată de o persoană energică, cu abilități sociale înalt dezvoltate, cu dorința de a participa la evenimente, cu tendința de a vorbi deschis despre sine și de a forma legături sociale. Cu toate acestea, lideri precum Barack Obama, Bill Gates, ​​Marissa Mayer și Emma Watson sunt persoane introverte.

În pofida stereotipurilor și prejudecăților sociale, introverții pot avea abilități excelente de leadership. Aceștia sunt în mod natural mai rezervați în a-și exprima gândurile și sentimentele. Ei tind să-și analizeze cu atenție cuvintele înainte de a vorbi și sunt mai puțin probabil să-i întrerupă pe ceilalți. Acest lucru îi face buni ascultători, ceea ce îi ajută să înțeleagă mai bine nevoile colegilor lor. Totodată, introvertiții au capacitatea de a observa și de a înțelege indicii subtile pe care alții le pot rata. Sunt mai puțin concentrați pe propria lor prezență și au mai mult spațiu mental pentru a-i observa și a-i înțelege pe ceilalți. Această abordare a procesului de comunicare poate fi un atu valoros pentru liderii din lumea de astăzi, bogată în date, și unde informațiile pot fi ușor trecute cu vederea sau interpretate greșit.

Mai mult de atât, introverții sunt înclinați să exploreze cu grijă problemele și ideile, să identifice metode de optimizare a proceselor și sunt concentrați pe o înțelegere mai profundă. Astfel, evită soluțiile superficiale sau pripite. Tot ei au talentul de a pune întrebări pertinente, dar care generează răspunsuri clare și concrete.

Cum se comportă introvertiții la job?

Într-un sondaj recent realizat în Marea Britanie, 9 din 10 persoane au declarat că se simt presați să se comporte într-un mod extrovert. Indiferent de industrie, oamenii cu tendințe introvertite procesează informații și comunică cu ceilalți în moduri similare. Vezi în mai jos câteva comportamente și caracteristici comune ale introvertiților la locul de muncă:

Petrec timpul liber în singurătate

La locul de muncă, introvertiților li se poate cere să interacționeze cu ceilalți mai mult decât și-ar dori în mod normal. În timp ce un angajat extrovert poate alege să-și petreacă pauza de prânz cu colegii, un introvert va prefera să stea singur și să se reîncarce cu energie.

Sunt mai organizați

Introvertiții au în mod natural un comportament mai analitic și petrec timp pentru a căuta informații noi și modalități mai bune pentru a-și îndeplini obligațiile. Când lucrează independent, introvertiții pot găsi modalități creative de a rezolva probleme și de a îmbunătăți procesele.

Preferă comunicarea prin scris

Introvertiții au grijă să se exprime cu acuratețe și preferă comunicarea scrisă, unde își pot planifica și edita gândurile cu o structură logică. Această formă de comunicarea consumă mai puțină energie și îi ajută să fie mai productivi.

Sunt mai empatici

Oamenii introvertiți tind să observe mai mult comportamentul altora, ceea ce-i face mai empatici față de extroverți, care pot să nu observe unele indicii. Această trăsătură îi ajută pe introvertiți să fie manageri și mentori excelenți

Tind mult să analizeze

O persoană introvertită este mai reflexivă și calculată, mai ales atunci când comunică cu ceilalți. Este posibil ca introvertiții să nu poată răspunde imediat la o întrebare, în schimb, să ofere mai târziu un răspuns bine gândit. De exemplu, la ședințe sau în timpul sesiunilor de brainstorming, ei pot lua notițe și vorbesc despre gândurile lor abia la sfârșitul întâlnirii, după ce analizează toate perspectivele.

Sunt ascultători activi

Introvertiții tind să asculte și să observe, în timp ce extroverții încep conversații, adresează întrebări și inițiază activități sociale. De asemenea, introvertiții au nevoie de mai mult timp atunci când interacționează cu ceilalți pentru a-și măsura cu atenție răspunsul și pentru a aborda temeinic fiecare problemă.

Preferă grupurile mici

Introvertiții sunt adepții grupurilor mici de oameni, cu care se simt bine pe termen lung și care au niveluri ridicate de implicare. 

Cum să „supraviețuiești” ca introvertit la locul de muncă?

Să recunoaștem – locul de muncă este făcut pentru extrovertiți, iar pentru cei mai rezervați dintre noi le poate fi dificil să se încadreze în acest mediu. Deci, ce trebuie să facă un introvert, ca să se simtă bine la locul de muncă?

Îmbrățișează punctele tale forte

Deși întâlnirile și ședințele de grup nu sunt neapărat locul unde să te simți bine și unde să-ți manifești expertiza, ai alte abilități, care te ajută în carieră. De exemplu, poți genera soluții mai creative, să asculți în profunzime și să lucrezi independent. Cel mai important este să nu joci rolul altcuiva, iar atunci va dispărea și sindromul impostorului.

Ia o pauză

Atunci când simți că te depășesc interacțiunile sociale, ia o pauză de câteva minute. Acest timp te va ajuta să-ți recapeți controlul asupra ta. Dacă ai posibilitatea, poți chiar să folosești pauza pentru a medita sau pentru a asculta piesa preferată. 

Folosești căști cu izolare fonică

Dacă nu ai un job în call center, în fabrică, în industria serviciilor și nu ocupi oricare altă poziție, care implică interacțiune constantă cu oamenii, este ok să folosești căști. Introverții sunt mai sensibili la nevoile celorlalți și orice mișcări sau zgomote mici îi pot desconcentra.

Pregătește-te înainte de ședințe

Planifică dinainte ceea ce vrei să spui și fă-ți chiar un plan. Este cel mai bun mod de a te susține atunci când ești stresat/ă.

Cere ce vrei

Îți reamintim că majoritatea liderilor se identifică ca fiind extrovertiți, deci ei nu cunosc și poate nu înțeleg ce simți tu, dacă nu le spui.

Lucrează de acasă de câte ori este posibil

Pe lângă faptul că ești mai productiv/ă în liniște, aceasta este modalitatea perfectă pentru a-ți reîncărca bateriile și pentru a evita distragerile.

Găsește modalități de a interacționa cu colegii tăi

Fii prietenos și de ajutor cu cei din jurul tău. Oferă-te să ajuți când cineva are o problemă pe care o poți rezolva. Totuși, ține cont că merită să faci aceste lucruri, doar dacă nu sunt în detrimentul tău. 

Acordă-ți timp 

Introvertiții au nevoie de timp pentru a gândi. Când colegii sau șefii au o solicitare în adresa ta, poți să o notezi și să le spui că vei reveni cu un răspuns. 

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Ce pot face angajatorii pentru angajații introverți?

Atunci când angajatorul înțelege tipul de personalitate al subalternilor este un câștig pentru toată lumea. În acest mod, pot fi adaptate tehnicile de management pentru ca fiecare să-și atingă potențialul la locul de muncă. De asemenea, ajută la prevenirea epuizării emoționale, la repartizarea angajaților în echipele de proiect și la crearea unui mediu productiv de lucru.

Felul în care preferi să-ți încarci bateriile, nu este cheia pentru succes sau insucces. Introvertiții au multe abilități valoroase și necesare într-un loc de muncă extrovertit. De fapt, unii introvertiți se pot potrivi chiar mai bine pentru cariere „predestinate” extroverților. Dacă nu te simți bine la un job și simți că nu-ți atingi potențialul maxim este în regulă să faci o schimbare în carieră. 

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?