Parlamentul a aprobat un proiect de lege, în prima lectură, în baza căruia cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene se vor putea angaja în Republica Moldova fără a deține un permis de muncă, așa cum era până acum. În acest mod, autoritățile își propun să facă țara noastră mai atractivă pentru străini.
Reglementarea presupune modificarea articolului 43 cu indicele 1 din Legea privind regimul străinilor în Republica Moldova, care stabilește condițiile de intrare și de ședere a cetățenilor țărilor terțe pentru cercetare, studii, formare profesională, servicii de voluntariat, programe de schimb de elevi sau proiecte educaționale și muncă.
Dacă legea va intra în vigoare, vor putea presta muncă în țara noastră, în baza vizei, a dreptului de aflare sau a celui de ședere provizorie, fără obținerea prealabilă a dreptului de ședere provizorie în scop de muncă și a unui permis de şedere provizorie în scop de muncă cetățenii Uniunii Europene sau ai altor state a căror listă va fi aprobată de Guvern, sosiți pe o perioadă de până la 90 de zile.
Studenții străini vor putea lucra mai multe ore în baza permisului de ședere provizorie pentru studii. Până acum, ei puteau activa pe o perioadă care nu depășea 10 ore pe săptămână sau echivalentul în zile în decursul unui an. Potrivit noilor modificări legislative, studenții străini vor putea lucra în țara noastră, în conformitate cu legislaţia muncii, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă, prevăzută de art. 95 din Codul Muncii, potrivit căruia durata normală a timpului de muncă al salariaţilor nu poate depăşi 40 de ore pe săptămână. Aceștia însă nu vor putea lucra cumulativ mai mult de 1564 ore pe an.
Liberalizarea accesului la muncă pentru persoanele din țările membre UE corespunde planului de măsuri necesare de implementat după obținerea de către Republica Moldova a statutului de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. De asemenea, Guvernul va aproba o listă de țări pentru care se va oferi aceleași facilități.
Modificările legislative au scopul de a combate lipsa forței de muncă. Proiectul de lege a fost votat în prima lectură de 56 de deputați.