Ce trebuie să știi dacă alegi meseria de șofer profesionist
08-04-2022 7940
Timp de citire: 4 min.

Ce trebuie să știi dacă alegi meseria de șofer profesionist

Meseria de șofer este potrivită pentru cei care știu să conducă responsabil, le plac mașinile și nu obosesc de la șofatul timp de ore întregi. Această meserie nu este una ușoară, dar în prezent oferă o mulțime de oportunități celor pasionați de șoferie.

Ce trebuie să știi despre acest gen de muncă și unde găsești cele mai bune anunțuri de angajare pentru șoferi - vezi în articolul acesta.

Meseria de șofer se ramifică în mai multe categorii: șofer de tir, șofer-expeditor, șofer-curier, conducător al unei unități de transport public sau șofer de curse internaționale, șofer de taxi, șofer utilaje, sofer personal și multe altele. Fiecare din aceste poziții are specificul său și un grad diferit de responsabilitate, de aceea seriozitatea, implicarea, profesionalismul sunt absolut necesare. Ba mai mult, de competența șoferului depinde viața altor oameni, integritatea mărfurilor costisitoare și a produselor esențiale, siguranța în trafic și alte aspecte importante în lumea noastră modernă. 

Iată cele mai importante aspecte pe care să le iei în considerare dacă alegi această meserie:

  1. Să ai un permis de conducere de categoria cerută în oferta de muncă (conducător de troleibuz, de camion, etc) și experiență relevantă de șofat. Pentru unele categorii de șoferi este nevoie de o calificare suplimentară - transportul de pasageri nu este identic cu cel de mărfuri, fiecare din ele având nevoie de un set diferit de abilități.
  2. Să ai un contract clar și transparent cu angajatorul/compania la care lucrezi. Recomandarea noastră este ca acest contract să prevadă inclusiv și ce se va întâmpla în caz de accidente, furt, alte situații excepționale și cine poartă răspundere în final;
  3. Să te informezi în permanență privind asigurarea mașinii, actele necesare când traversezi o altă țară (cum e Carte Verde în Moldova), schimbările apărute în legislația rutieră;
  4. Să fii rezistent fizic și emoțional - șofatul e o activitate solicitantă și monotonă. Nopți și zile întregi la volan, mâncare nesănătoasă, situații stresante - rezistența fizică și psihică e una din condițiile de bază pentru cei care doresc să practice această meserie, scrie trend-jobs.ro. 
  5. Să ai cunoștințe mecanice - deși în prezent avem multe centre de reparație, vulcanizări, asistență auto, niciunui șofer nu i-a stricat vreodată să se priceapă cum funcționează o mașină și să rezolve situațiile minore apărute pe drum.

Profesia de șofer de camion, în particular, este una din cele mai actuale și bine plătite acum pe piață. Deși mulți se orientează spre ofertele de muncă externe, în Moldova apar tot mai multe companii care oferă salarii bune și condiții avantajoase de angajare. Am discutat  despre meseria de șofer și experiența companiei sale cu Vasile Gonța, Specialist Recrutare la Bokestijn Transport, care are la moment peste 1000 de cetățeni moldoveni angajați, jumătate dintre care au mai mult de 4 ani de experiență în cadrul companiei. 

Cât de complicat este să găsiți angajați în Moldova?

Nu e dificil să găsim angajați - e mai dificil să găsim angajați buni. Calitatea șofatului face diferența, pentru că drumurile europene au un alt specific și există o diferență esențială de cultură a conducerii, de cunoaștere a unei limbi străine. Noi pregătim și investim în viitorii angajați, avem ore de engleză, ore practice, instruiri - toate acestea absolut gratuit. Considerăm că asta ne face mai buni pe noi și ne oferă un avantaj, comparativ cu alte companii care nu investesc în dezvoltarea șoferilor. „Bun sau rău, important e să lucreze” - spun alte companii, dar nu e o abordare corectă pe termen lung. 

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

De câtă experiență este nevoie pentru a fi angajat ca șofer?

Noi ne ciocnim cu 3 situații: când șoferul are experiență, dar nu în Europa; când are experiență în Europa, dar nu pe camion („de gabarit”) și când nu are deloc experiență de șofat. În primele 2 situații, acordăm 1-2 luni pentru a oferi instruire din partea companiei, pentru acumulare de experiență, pregătire, iar în cel de-al doilea - până la 3 luni. După instruirile oferite de către noi, șoferii susțin teste la care trebuie să acumuleze un minimum de trecere. Astfel ne asigurăm că ei își cunosc bine meseria.

„Cei care-și doresc cu adevărat să devină șoferi profesioniști și să se dezvolte se văd din start”, ne spune domnul Gonța. „Europa tinde spre automatizare, sigur că șoferii trebuie instruiți să cunoască o limbă străină, să fie la curent cu inovațiile.”

Am reușit să aflăm de la specialistul HR intervievat recomandări utile pentru șoferi. "E important ca șoferii să aibă o pregătire corectă, iar asta înseamnă 4 aspecte de bază: 

  1. Să cunoască și să aibă în posesie certificatele și actele legale necesare;
  2. Să fie atent cum achită drumurile, combustibilul (Bokestijn Transport au o unitate universală și carduri pentru șoferi);
  3. Să utilizeze corespunzător unitățile din camion, camionul însuși - asta influențează consumul de combustibil, siguranța în trafic, emisia de gaze de eșapament. 
  4. Să cunoască Regulamentul 561/2006 al Parlamentului European privind transportul rutier de mărfuri, în baza căruia se lucrează pe teritoriul UE."

 spune Vasile Gonța. 

Noi avem grijă să vă oferim doar informații veridice și multe locuri de muncă bine plătite în domeniul transport - atât în Moldova, cât și peste hotare. În categoria șofer de pe site-ul delucru.md poți găsi anunțuri de muncă cu salarii ce variază de la 8 mii de lei și până la 4-5 mii de euro. 

 

Aplică cu încredere și baftă la drum!

Caută un loc de muncă după:
Patricia Mihailă
Publicat de către
Patricia Mihailă
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?