Ce tipuri de personalitate există și care sunt particularitățile specifice pentru fiecare în parte
17-11-2023 1968

Ce tipuri de personalitate există și care sunt particularitățile specifice pentru fiecare în parte

Activitățile, deciziile și succesul în carieră pot fi influențate de mai mulți factori, inclusiv de personalitatea noastră. Fiecare avem puncte forte și slabe, care ne definesc și au un impact asupra tuturor sferelor vieții. Înțelegerea personalității noastre, dar și a altor tipuri de personalitate, este esențială pentru construirea legăturilor cu alți oameni, pentru a lucra mai productiv și pentru a te înțelege pe sine. 

Sunt mai multe teorii despre tipuri de personalitate. De exemplu, teoria lui Hippocrates cu 4 tipuri de personalitate ori testul Myers-Briggs care definește 16 tipuri de personalitate. În ce constau aceste 2 teorii cum să înțelegi care este tipul tău de personalitate, află mai jos. 

Ce înseamnă tipuri de personalitate?

În psihologie, tipul de personalitate se referă la clasificarea psihologică a indivizilor. „Personalitatea” și „tipul de personalitate” sunt noțiuni diferite - prima se concentrează pe un individ, iar a doua noțiune se referă la o clasificare a trăsăturilor care alcătuiesc o persoană. Aceste trăsături pot fi comune pentru diferite persoane. În esență, tipul de personalitate cuprinde un grup de trăsături care construiesc un anumit set de comportamente sau moduri de gândire. Cunoașterea tipului tău de personalitate, dar și a oamenilor care te înconjoară este benefică pentru că poți înțelege care sunt motivațiile tale, poți relaționa mai ușor cu colegii de la locul de muncă și îți poți seta obiective mai realizabile, pentru că înțelegi care sunt punctele tale forte. De asemenea, pentru angajatori, manageri HR și manageri de proiect este important să învețe cum să identifice oamenii conform tipului de personalitate pentru a înțelege cum se construiesc relațiile interpersonale și a forma echipe compatibile la nivel de caracter. 

Este „caracterul” și „personalitatea” același lucru?

De obicei considerăm tipurile de caracter și de personalitatea ca fiind aceleași lucruri, dar sunt total diferite:

1. Noțiunea „tipuri de caracter” se referă la trăsăturile sau calitățile unei persoane care sunt adânc înrădăcinate și relativ stabile în timp. Ele pot include caracteristici cum ar fi integritatea, onestitatea, loialitatea etc. Tipurile de caracter sunt adesea considerate a fi mai adânc ancorate în natura umană și pot fi mai greu de schimbat decât alte aspecte ale personalității.

2. Noțiunea „tipuri de personalitate” se referă la modelele mai superficiale ale comportamentului și ale trăsăturilor unei persoane, care pot fi mai ușor observate și măsurate. De exemplu, în psihologie, există diferite teorii ale personalității care descriu diferite tipuri de personalitate, cum ar fi modelul Big Five.

În timp ce caracterul și personalitatea se influențează reciproc. Ca o diferență generală, caracterul se referă la valorile noastre, iar personalitatea descrie modul în care ne comportăm. 

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Ce tipuri de personalitate există?

Pentru a înțelege teoria tipurilor de personalitate facem o incursiune în istorie, în Grecia Antică, unde „Părintele medicinei”, Hipocrate, a identificat patru tipuri de personalitate. Acestea sunt: coleric, melancolic, flegmatic și sangvin. Aceste patru temperamente au persistat de-a lungul istoriei sub diferite interpretări și adaptări, fiind utilizate și astăzi.

Un sistem popular de identificare a personalităților este cel elaborat de psihologele Katharine Briggs și Isabel Briggs Myers la mijlocul secolului al XX-lea. Testul MBTI sau testul celor „16 personalități” a fost creat pentru a ajuta femeile, care voiau să se angajeze, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, să găsească joburi care s-ar potrivi personalității lor. Ulterior, a fost pe larg utilizat când industriile și fabricile și-au extins munca considerabil. 

Explicația fiecărui tip de personalitate în ambele sisteme este următoarea:

Coleric 

  • Definiție: este persoana care vrea să controleze totul, este competitivă, ambițioasă, concentrată pe rezultate și soluții practice; este motivată de obiective, pasionată și independentă.
  • Cum se manifestă la locul de muncă: un coleric își asumă riscuri, este rezistent la stres, are stil de management direct, cu bune abilități de delegare și de administrare. Ei sunt activi, încrezuți în sine, livrează rezultate rapid, își asumă riscuri și provocări. Totodată, pot fi nerăbdătoare și uneori, destul de duri cu cei din jur și ignoranți la nevoile colegilor. 
  • Ce nu acceptă: restricțiile, manifestările prea emotive, discuțiile lungi și rutina. De asemenea, nu acceptă să fie manipulați, să piardă, să pară vulnerabili, să dea explicații și să lucreze în rutină. 
  • Motivațiile principale pentru colerici sunt: banii, oportunitățile, libertatea, provocările, succesul și lucrul în condiții de stres. 
  • Joburile potrivite pentru colerici sunt: director executiv, manager de vânzări, polițist, manager sau chiar politician ori antreprenor.
  • Alte denumiri: în teoria Myers-Briggs, colericii sunt în categoria Diplomați cu următoarele tipuri de personalitate: ENFJ (denumit protagonist), ENFP (sau activist), INFJ (sau susținător), INFP(sau mediator)

Sangvinic

  • Definiție: este o persoană relaxată, sociabilă, prietenoasă și flexibilă. Persoanele sangvinice se caracterizează prin abordarea lor lipsită de griji și tendința lor de a evita conflictele sau situațiile stresante. Sangvinicii sunt iubitori de distracție, sunt convingători, carismatici, încrezuți, visători și spontani. Lor le place să vorbească despre sine și pot părea ușor egocentrici.
  • Cum se manifestă la locul de muncă: sangvinicii prețuiesc relațiile personale și sunt o prietate pentru ei. La job, însă, obișnuiesc să fie destul de distrați, să procrastineze, se plictisesc ușor, comunică foarte mult cu colegii, și își pot asuma prea multe sarcini, pe care nu le finalizează.
  • Ce nu acceptă: umilința, insuccesul, dezamăgirile, lipsa de apreciere și lipsa oportunităților de a socializa.
  • Motivațiile principale pentru sangvinici sunt: recunoașterea publică, atenția țintită spre ei, acceptarea, interacțiunile sociale și premiile.
  • Joburile potrivite pentru colerici sangvinici: specialist relații publice, cele din domeniul de divertisment, manager de vânzări sau de gestionarea relațiilor cu clienții ori agenți de vânzări.
  • Alte denumiri: în teoria Myers-Briggs, sangvinicii sunt în categoria Analitici cu următoarele tipuri de personalitate: ENTJ (denumit conducător), ENTP (sau polemist), INTJ (sau arhitect), INTP (sau logic).

Melancolic 

  • Definiție: melancolicii sunt orientați spre detalii, acordă prioritate logicii și gândirii raționale, nu emoțiilor. Aceștia sunt stoici, creativi, atenți, organizați, pe alocuri pot părea antisociali, critici, concentrați pe creștere și progres. 
  • Cum se manifestă la locul de muncă: melancolicii au abilități bune de management și autocontrol, sunt străduitori și implicați în proces.
  • Ce nu acceptă: emoțiile necontrolate, acțiunile iraționale, incapacitatea de a lua decizii, egocentrismul, pierderea controlului, distracțiile sau oamenii distrați (altfel spus, nu le plac sangvinicii).
  • Motivațiile principale pentru melancolici sunt: controlul, independența, provocările și problemele.
  • Joburile potrivite pentru melancolici: avocat, analist de date, inginer, specialist IT, game designer, contabil ori auditor.
  • Alte denumiri: în teoria Myers-Briggs, melancolicii sunt în categoria Santinele cu următoarele tipuri de personalitate: ESTJ (denumit director), ESFJ (sau consul), ISTJ (sau logistician), ISFJ (sau apărător).

Flegmatic

  • Definiție: flegmaticii prețuiesc securitate, rutina și singurătatea. Ei sunt persoane timide, discrete, cărora le place rolul de observator, sunt sincere, consecvente, liniștite, organizate, răbdătoare, empatice, grijulii, corecte, pacifiste și de încredere.
  • Cum se manifestă la locul de muncă: persoanele flegmatice sunt precaute, se simt confortabil când realizează sarcini repetitive, se simt împlinite când le fac pe plac altor oameni și primesc aprecierea lor, le place să lucreze în grup și tind să fie de acord cu orice. Siguranța la locul de muncă este prioritară pentru flegmatici. Hărnicia, compasiunea și onestitatea lor sunt puncte forte valoroase. 
  • Ce nu acceptă: riscurile, oamenii insistenți, schimbările, dezorganizarea, comportamentul agresiv, necunoscutul și conflictele. 
  • Motivațiile principale pentru melancolici sunt: stabilitatea, beneficiile, siguranța, rutina, atmosferă de lucru liniștită și activitățile în grup.
  • Joburile potrivite pentru melancolici: administrator, manager de resurse umane, asistent social ori medical, mecanic, profesor, agent de asigurări ori specialist serviciu clienți.
  • Alte denumiri: în teoria Myers-Briggs, melancolicii sunt în categoria Exploratorii cu următoarele tipuri de personalitate: ISTP (denumit virtuos), ISFPA (sau aventurier), ESTP (sau antreprenor), ESFP (sau animator).

Cum să colaborezi la locul de muncă cu oameni care au personalități diferite?

  1. Identifică tipul de personalitate al fiecărui coleg și înțelege trăsăturile care-l fac deosebit.
  2. Valorifică punctele forte ale colegilor, pentru ca fiecare dintre voi să obțină succes. 
  3. Construiește echipe care vor funcționa bine împreună și care sunt compatibile ca tipuri de personalitate. 
Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?