Ce se schimbă de pe 1 ianuarie pentru angajații din Moldova?
15-12-2023 26038
Timp de citire: 3 min.

Ce se schimbă de pe 1 ianuarie pentru angajații din Moldova?

Încă un pic a mai rămas până intrăm în 2024, care se pare că vine cu schimbări importante, dar și cu salarii mai mari pentru angajați. Ce modificări ale Codului Muncii intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024,  dar și ce alte schimbări vor fi pentru angajați, citește în continuare.

Salarii mai mari

  • În 2024, salariul minim va crește cu 25% și va ajunge la suma de 5.000 lei.
  • Totodată, salariul mediu pe economie se prognozează să fie mărit cu 2.000 de lei față de anul 2023 și va constitui - 13.700 lei.
  • Salariile profesorilor vor crește cu 15%. De asemenea, se vor dubla bursele studenților de la facultăți cu profil pedagogic.

Indemnizații mai mari

  • pentru creșterea copiilor

În bugetul aprobat pentru noul an, Guvernul a prioritizat creșterea indemnizațiilor pentru nașterea copiilor. Astfel, indemnizația unică, acordată unuia dintre părinți la nașterea copilului se prognozează să fie în mărime de 20.000 lei. Această creștere este practic dublă față de 2023, când indemnizația acordată este de 10.932 lei. „De asemenea, vor fi majorate alocările financiare pentru subprogramul bugetar „Protecția familiei și copilului”, care include indemnizații pentru copii și familiile cu copii, cum ar fi indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului, indemnizația lunară de suport pentru copiii gemeni, indemnizații pentru familiile care adoptă copii”, se arată în comunicatul Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Tot de la 1 ianuarie se va schimba procedura de acordare a mai multor prestaţii sociale adresate copiilor cu dizabilități şi familiilor cu copii. Conform proiectului aprobat de Guvern, dreptul la alocația socială de stat pentru copiii cu dizabilități severe, accentuate și medii va fi determinat pe baza informațiilor furnizate de către Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă și de către Agenția Servicii Publice, fără a fi necesară depunerea unor documente. Excepție de la noua regulă va fi doar în cazul în care copilul este reprezentat legal de altcineva decât de mama sa. În această situație, prezentarea documentelor confirmative rămâne obligatorie.

Potrivit aceluiași proiect, Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) va acorda automat și următoarele indemnizații:

  • indemnizația unică la nașterea copilului;
  • indemnizația lunară de suport pentru creșterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni sau a mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină;
  • indemnizația lunară de îngrijire a copilului până la vârsta de 2 ani, acordată tuturor copiilor, indiferent de statutul părintelui (persoană asigurată/neasigurată);
  • indemnizația pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani.

De asemenea, îți reamintim că mamele neangajate, care îngrijesc copii de până la doi ani, vor avea statut de persoană asigurată și vor beneficia de asistență medicală integrală. Mai multe la acest subiect citește aici.

  • pentru absolvenții instituțiilor de învățmânt superior, cu profil cultural și a instituțiilor profesional-tehnice

Potrivit unui proiect de lege aprobat de Guvern, tinerii specialiști în domeniul culturii (bibliotecari, muzeografi sau artiști), care vor accepta un loc de muncă în satele din Moldova, vor primi o indemnizație de 120.000 lei, achitată în 3 rate. Pentru absolvenții instituțiilor profesional-tehnice, care vor accepta să lucreze în instituțiile, unde vor fi repartizați de Ministerul Culturii, valoare indemnizației va fi de 90.000 lei. Află mai multe despre cum va fi achitată indemnizația.

Modificări la acordarea concediului paternal

Din 2024, tații copiilor nou-născuți vor avea dreptul la un concediu paternal de 15 zile, care poate fi acordat integral sau divizat în 3 părți, pe parcursul primului an de la nașterea copilului. În această perioadă, salariatul va primi o indemnizație în valoare de 100% din venitul mediu lunar asigurat, realizat în ultimele 3 luni calendaristice  înainte de nașterea copilului. 

Potrivit aceleiași legi, salariatul care intenționează să adopte un copil, poate primi un concediu parțial plătit cu durata de 60-90 zile. Concediul poate fi utilizat în mod alternativ de ambii părinți, cu condiția ca perioadele de concediu să nu se suprapună. Acest concediu se va include în calculul vechimii în muncă, inclusiv în vechimea în muncă specială și în stagiul de cotizare.

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Mai multe zile libere

În 2024, data de 1 iunie, când sărbătorim Ziua Internațională a Copilului, devine oficial zi liberă. 

Vezi câte zile libere avem în 2024. Urmărește delucru.md ca să fii la curent cu toate actualizările de pe piața muncii din Moldova. 

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?