Ce înseamnă statutul de șomaj și cum să-l dobândești?
13-03-2024 1358

Ce înseamnă statutul de șomaj și cum să-l dobândești?

Peste 39.000 de persoane șomere erau în 2023, iar rata șomajului constituia circa 4.1%, în creștere față de anul trecut, conform datelor oferite de Biroul Național de Statistică. Totodată, șomajul afectează mai mult bărbații din mediul urban, iar cea mai mare rată a șomerilor este în rândul tinerilor de 15-24 de ani. În același timp, circa 10% din numărul total al șomerilor beneficiază de indemnizație de șomaj. Ce înseamnă șomajul, indemnizația de șomaj și ce avantaje au perioadele când nu muncești, citește în continuare. 

Ce înseamnă șomer?

Conform criteriilor Biroului Internațional al Muncii, statutul de șomer se acordă persoanelor care:

  • au peste 15 ani, sunt apte de muncă (adică, nu sunt la vârsta de pensionare ori nu sunt la pensie din cauza altor circumstanțe), dar nu sunt angajate în câmpul muncii, nu studiază și nu obțin venit;
  • nu dețin patentă de întreprinzător individual, cu excepția celor aflate în proces de insolvabilitate, lichidare, inactive, fapt confirmat prin mențiunile respective în Registrul de stat al unităților de drept, Programul Integrat de Gestionare a Dosarelor sau sistemele informaționale ale Serviciului Fiscal de Stat;
  • nu au statut de fondator a unei asociații sau companii;
  • timp de o lună sunt în căutare de un job, de exemplu: își creează CV pe delucru.md, se înscriu la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă sau aplică la locuri de muncă vacante; iar dacă și-ar găsi un loc de muncă, sunt dispuși imediat să muncească.

Dacă persoana este în afara câmpului muncii de peste un an, atunci este considerat șomaj de lungă durată. Pentru persoanele șomere, care nu reușesc să-și găsească un loc de muncă după multiple căutări, există opțiunea de a se înregistra cu statut de șomer, pentru a primi o indemnizație lunară. 

Cum să te înregistrezi cu statut de șomer?

Pentru a te înregistra cu statut de șomer, urmează etapele de mai jos:

1. Mergi la subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forței de muncă, care este în orașul unde ești domiciliat.

2. Completează o Cerere de înregistrare și Declarația pe propria răspundere privind întrunirea condițiilor de înregistrare cu statut de șomer, care confirmă că, corespunzi criteriilor prezentate mai sus. 

3. Dacă deții semnătură electronică poți să completezi online Cererea și Declarația, prin sistemul https://e-iss.anofm.md/. Totuși, prezența ta la subdiviziunea teritorială va fi necesară, pentru că trebuie să fii trecut la evidență și doar după acest pas, specialistul subdiviziunii va verifica cererea ta. Termenul de prezentare la instituție după completarea Cererii este de 14 zile din data depunerii. 

Actele necesare pentru înregistrarea cu statut de șomer:

  • buletinul de identitate sau permisul de ședere, după caz, cu termenul valabil;
  • actele de studii şi de calificare deținute;
  • copia ordinului (dispoziției) de eliberare de la ultimul loc de muncă pentru persoanele care au activat în ultimele 24 de luni calendaristice înainte de data înregistrării statutului de șomer.

Pentru un grup de persoane, menționat în Legea nr.105 din 14.06.2018, în articolul 23, alineatul 3, literele a), c), f), g), h), i) și j) se acordă suport suplimentar pe piața muncii. Astfel, următoarele categorii trebuie să prezinte acte în original, de la structurile de resort:

  • tinerii cu vârsta cuprinsă între 16-18 ani rămași fără ocrotire părintească; victimele traficului de ființe umane, după reabilitarea psihologică și socială; victimele violenței în familie trebuie să prezinte documente confirmative de la structurile de asistență socială; 
  • persoanele care luptă cu consumul de substanțe stupefiante ori psihotrope, după reabilitarea socială și psihologică trebuie să prezinte documente confirmative de la Dispensarul Republican Narcologic; 
  • persoanele cu dizabilități trebuie să prezinte certificatul de încadrare în grad de dizabilitate și programul individual de reabilitare și incluziune socială;
  • persoanele eliberate din locurile de detenție trebuie să prezinte certificatul de eliberare din locurile de detenție.

După înregistrarea cu acest statut beneficiarii pot primi o asigurare de șomaj. 

Obligațiile șomerului:

  • prezentarea o dată la 30 de zile calendaristice, conform programării, la STOFM la care este înregistrat/ă, dar și la solicitarea suplimentară a acesteia, pentru a primi sprijin în căutarea unui loc de muncă;
  • participarea la interviuri de angajarea și la măsurile active de ocupare a forţei de muncă;
  • acceptarea locului de muncă corespunzător, oferit de STOFM;
  • informarea STOFM la care ești înregistrat/ă, în termen de 3 zile lucrătoare despre orice schimbare apărută (angajare, plecare peste hotare, concediu medical ș.a.).
  • prezentarea raportului cu privire la activitățile realizate pentru căutarea unui loc de muncă o dată la 30 de zile calendaristice, în ziua prezentării la subdiviziunea teritorială.

Dacă nu respecți obligațiile de șomer, riști să-ți fie retras acest statut. Motivele pentru scoatere din evidență sunt:

  1. necorespunderea cu condițiile de înregistrare a statutului de șomer;
  2. atingerea vârstei stabilite pentru obținerea dreptului la pensie pentru limită de vârstă;
  3. pierderea totală a capacității de muncă;
  4. aplicarea unei forme de arest sau de condamnare;
  5. tentativă de înșelăciune pentru dobândirea statutului de șomer ori a indemnizației de șomaj;
  6. neprezentarea neîntemeiate la subdiviziunea teritorială, conform înregistrării după mai mult de 30 de zile calendaristice de la data ultimei vizite și neprezentarea raportului;
  7. începerea concediului de maternitate ori a îndeplinirii obligației militare;
  8. plecarea la muncă peste hotare a persoanei;
  9. refuzul a două locuri de muncă corespunzătoare, oferite de subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forței de muncă la care ești înregistrat/ă, cât și refuzul de a participa la măsurile active de ocupare a forței de muncă;
  10. expirarea permisului de ședere pe teritoriul Republicii Moldova;
  11. înmatricularea la o formă de învăţământ cu frecvenţă;
  12. neinformarea subdiviziunii teritoriale pentru ocuparea forței de muncă despre orice schimbare a condițiilor ce au determinat acordarea statutului de şomer, în termen de 3 zile lucrătoare de la apariţia schimbării.
  13. neinformarea subdiviziunii teritoriale cu privire la rezultatul interviului cu angajatorul.

Valoarea indemnizației de șomer

Dacă corespunzi criteriilor și îți îndeplinești obligațiunile, poți beneficia lunar de o asigurare de șomaj. Indemnizația de șomaj se acordă în termen de 10 zile lucrătoare de la depunerea cererii. Cuantumul acesteia valorează 40% din venitul mediu lunar asigurat al persoanei, realizat în ultimele 12 luni din cele 24 de luni calendaristice înainte de înregistrarea statutului de șomer. Valoarea acesteia nu poate depăși suma salariului mediul lunar pe economie, pentru anul precedent. 

În cazul în care, înainte de perioada de șomaj, persoana s-a aflat în concediu de maternitate sau în concediu pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani, valoarea asigurării de șomaj se stabilește în baza venitului asigurat al persoanei, realizat înaintea începerii concediului.

Perioada de plată pentru indemnizația de șomaj

Această durată se stabilește diferit, în funcție de stagiul de cotizare a persoanei. Astfel, se achită:

  • 5 luni calendaristice, în cazul unui stagiu de cotizare cuprins între 12 luni și 10 ani;
  • 7 luni calendaristice pentru o perioadă de cotizare între 10-15 ani;
  • 9 luni calendaristice pentru un stagiu de cotizare de peste 15 ani.

Achitarea indemnizației este suspendată pe durata concediului medical sau a angajării temporare, de până la 3 luni. În această perioadă nu se retrage statutul de șomer. Plata indemnizației de șomaj încetează în momentul în care beneficiarul nu respectă obligațiile, realizează muncă nedeclarată și este retras statutul de șomer.

De asemenea, persoanele șomere, beneficiari de indemnizație, sunt asigurați în sistemul asigurărilor obligatorii de asistență medicală pe perioada de plată a indemnizației de șomaj. Perioada în care șomerul primește indemnizația de şomaj se include în stagiul de cotizare.

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Ce beneficii poate avea perioada de șomaj?

Înțelegem, este dificil și aproape de ordinul fantasticului să găsești avantaje într-o perioadă atât de incertă. Cu toate acestea poți lua procesul mai ușor și chiar să obții beneficii pentru carieră, în perioadele în care ești șomer/ă. De exemplu:

1. Folosește timpul pentru auto-reflecție

Revizuiește-ți obiectivele de carieră și obiectivele SMART, analizează ce ți-a plăcut și ce nu la fostul job și identifică care sunt abilitățile tale. Acest lucru te va ajuta să-ți actualizezi CV-ul și să găsești locuri de muncă potrivite pentru tine. În această perioadă fă-ți timp pentru ieșiri cu rudele și prietenii, dar și pentru hobby-urile tale, pentru a avea grijă de sănătatea ta emoțională.

2. Actualizează CV-ul

Un CV actual și relevant îți poate oferi avantaje considerabile în procesul de angajare. Include cele mai relevante realizări din experiențele anterioare, scrie o descriere personală bună și adaugă la CV o scrisoare de intenție.

3. Dobândește noi abilități

Mergi la cursuri și instruiri pentru a-ți extinde setul de aptitudini și a fi mai competitiv/ă pe piața muncii. De asemenea, participă la evenimente de networking pentru a te întâlni cu diferiți angajatori și HR manageri pentru a crește șansele tale să obții un loc de muncă potrivit.

Este foarte important ca în această perioadă să cauți intens locuri de muncă și să ai CV-ul plasat pe delucru.md, pentru a fi văzut de mai mulți angajatori relevanți. Peste 7000 de joburi te așteaptă zilnic pe delucru.md. Accesează și găsește jobul potrivit pentru tine. 

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?