Peste 39.000 de persoane șomere erau în 2023, iar rata șomajului constituia circa 4.1%, în creștere față de anul trecut, conform datelor oferite de Biroul Național de Statistică. Totodată, șomajul afectează mai mult bărbații din mediul urban, iar cea mai mare rată a șomerilor este în rândul tinerilor de 15-24 de ani. În același timp, circa 10% din numărul total al șomerilor beneficiază de indemnizație de șomaj. Ce înseamnă șomajul, indemnizația de șomaj și ce avantaje au perioadele când nu muncești, citește în continuare.
Conform criteriilor Biroului Internațional al Muncii, statutul de șomer se acordă persoanelor care:
Dacă persoana este în afara câmpului muncii de peste un an, atunci este considerat șomaj de lungă durată. Pentru persoanele șomere, care nu reușesc să-și găsească un loc de muncă după multiple căutări, există opțiunea de a se înregistra cu statut de șomer, pentru a primi o indemnizație lunară.
Pentru a te înregistra cu statut de șomer, urmează etapele de mai jos:
1. Mergi la subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forței de muncă, care este în orașul unde ești domiciliat.
2. Completează o Cerere de înregistrare și Declarația pe propria răspundere privind întrunirea condițiilor de înregistrare cu statut de șomer, care confirmă că, corespunzi criteriilor prezentate mai sus.
3. Dacă deții semnătură electronică poți să completezi online Cererea și Declarația, prin sistemul https://e-iss.anofm.md/. Totuși, prezența ta la subdiviziunea teritorială va fi necesară, pentru că trebuie să fii trecut la evidență și doar după acest pas, specialistul subdiviziunii va verifica cererea ta. Termenul de prezentare la instituție după completarea Cererii este de 14 zile din data depunerii.
Actele necesare pentru înregistrarea cu statut de șomer:
Pentru un grup de persoane, menționat în Legea nr.105 din 14.06.2018, în articolul 23, alineatul 3, literele a), c), f), g), h), i) și j) se acordă suport suplimentar pe piața muncii. Astfel, următoarele categorii trebuie să prezinte acte în original, de la structurile de resort:
După înregistrarea cu acest statut beneficiarii pot primi o asigurare de șomaj.
Obligațiile șomerului:
Dacă nu respecți obligațiile de șomer, riști să-ți fie retras acest statut. Motivele pentru scoatere din evidență sunt:
Dacă corespunzi criteriilor și îți îndeplinești obligațiunile, poți beneficia lunar de o asigurare de șomaj. Indemnizația de șomaj se acordă în termen de 10 zile lucrătoare de la depunerea cererii. Cuantumul acesteia valorează 40% din venitul mediu lunar asigurat al persoanei, realizat în ultimele 12 luni din cele 24 de luni calendaristice înainte de înregistrarea statutului de șomer. Valoarea acesteia nu poate depăși suma salariului mediul lunar pe economie, pentru anul precedent.
În cazul în care, înainte de perioada de șomaj, persoana s-a aflat în concediu de maternitate sau în concediu pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani, valoarea asigurării de șomaj se stabilește în baza venitului asigurat al persoanei, realizat înaintea începerii concediului.
Această durată se stabilește diferit, în funcție de stagiul de cotizare a persoanei. Astfel, se achită:
Achitarea indemnizației este suspendată pe durata concediului medical sau a angajării temporare, de până la 3 luni. În această perioadă nu se retrage statutul de șomer. Plata indemnizației de șomaj încetează în momentul în care beneficiarul nu respectă obligațiile, realizează muncă nedeclarată și este retras statutul de șomer.
De asemenea, persoanele șomere, beneficiari de indemnizație, sunt asigurați în sistemul asigurărilor obligatorii de asistență medicală pe perioada de plată a indemnizației de șomaj. Perioada în care șomerul primește indemnizația de şomaj se include în stagiul de cotizare.
Înțelegem, este dificil și aproape de ordinul fantasticului să găsești avantaje într-o perioadă atât de incertă. Cu toate acestea poți lua procesul mai ușor și chiar să obții beneficii pentru carieră, în perioadele în care ești șomer/ă. De exemplu:
1. Folosește timpul pentru auto-reflecție
Revizuiește-ți obiectivele de carieră și obiectivele SMART, analizează ce ți-a plăcut și ce nu la fostul job și identifică care sunt abilitățile tale. Acest lucru te va ajuta să-ți actualizezi CV-ul și să găsești locuri de muncă potrivite pentru tine. În această perioadă fă-ți timp pentru ieșiri cu rudele și prietenii, dar și pentru hobby-urile tale, pentru a avea grijă de sănătatea ta emoțională.
2. Actualizează CV-ul
Un CV actual și relevant îți poate oferi avantaje considerabile în procesul de angajare. Include cele mai relevante realizări din experiențele anterioare, scrie o descriere personală bună și adaugă la CV o scrisoare de intenție.
3. Dobândește noi abilități
Mergi la cursuri și instruiri pentru a-ți extinde setul de aptitudini și a fi mai competitiv/ă pe piața muncii. De asemenea, participă la evenimente de networking pentru a te întâlni cu diferiți angajatori și HR manageri pentru a crește șansele tale să obții un loc de muncă potrivit.
Este foarte important ca în această perioadă să cauți intens locuri de muncă și să ai CV-ul plasat pe delucru.md, pentru a fi văzut de mai mulți angajatori relevanți. Peste 7000 de joburi te așteaptă zilnic pe delucru.md. Accesează și găsește jobul potrivit pentru tine.