Ei au abilitatea să amenajeze oricare spațiu, au simț estetic foarte dezvoltat și cunosc care sunt cele mai reușite combinații de culori și texturi. Vorbim despre designerii de interior, care se pot mândri cu una dintre cele mai creative, dinamice și bine plătite profesii. Care sunt responsabilitățile unui designer interior, cum poți învăța această meserie și ce salarii promit angajatorii, citește mai jos.
Căutările de pe Google de tipul „ce face un dizainer interior?” ne demonstrează că această meserie trezește curiozitatea și trebuie explicată. Designerul de interior are abilități tehnice și creative pentru a adapta un spațiu (o casă sau un birou) conform stilului de viață al clientului și care să arate bine din punct de vedere estetic.
Misiunea lor este să creeze un loc plăcut, stilat și funcțional, într-o combinație armonioasă de culori și texturi. O altă responsabilitate importantă a designerului de interior este să înțeleagă necesitățile și dorințele clientului. Altfel spus, să transforme fraza „vreau un dizain interior frumos” într-o solicitare clară, pe care poate să o implementeze în termeni agreați.
De obicei, designerii de interior se specializează într-o anumită nișă, adică devin specialiști în amenajarea birourilor, a restaurantelor, a clinicilor medicale ori a caselor. Pe larg, responsabilitățile designerilor variază în funcție de domeniul în care sunt specializați și de etapa de construcție ori de renovare a spațiului. Cu toate aceste, multe responsabilități sunt comune tuturor specialiștilor, precum:
Rezistență la stres.
Dacă ai decis că vrei să devii designer de interior și ești dispus/ă să dobândești aptitudini profesionale suplimentare pentru a avea succes în cariera, atunci aceștia sunt pașii, pe care trebuie să-i urmează:
1. Studiază
Poți alege o facultate în domeniu pentru a învăța meserie de la cei buni practicieni. În Republica Moldova, programe de studiere a designului interior sunt la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și la Universitatea Tehnică din Moldova. La facultate, studiile de licență durează 4 ani.
O altă opțiune este să mergi la cursuri relevante și să obții un certificat. Cursuri de design interior sunt disponibile la: DCC School, la ITStep, la Link Academy ori la Das Design School. De asemenea, poți învăța online pe Coursera sau Udemy.
Studiile avansate în design interior te vor ajuta să devii un profesionist, datorită aptitudinilor tehnice, pe care le vei căpăta, dar și a abilităților soft, pe care le vei perfecționa.
2. Acceptă poziții de junior pe durata studiilor sau participă la un internship
Pentru a dobândi experiență, ia în considerare colaborarea cu o firmă de design sau cu un designer de interior cu experiență, care să te mentoreze. În acest mod vei afla și alte aspecte practice ale meseriei. De exemplu, cum să găsești clienți, să gestionezi bugete și alte detalii profesionale.
3. Crează portofoliul de design
Portofoliul unui designer interior este la fel de important ca o carte de vizită. În portofoliu aduni cele mai relevante lucrări, pe care poți să le prezinți clientului la etapa inițială de colaborare. Portofoliul tău va arăta care este stilul tău de lucru și o parte dintre abilitățile profesionale, pe care le deții. Dacă ești la începutul carierei poți adăuga lucrările și proiectele, pe care le elaborezi în cadrul cursurilor sau a stagiilor de practică. De asemenea, le poți propune rudelor sau prietenilor să le creezi gratuit proiecte de design, pe care să le incluzi ulterior în portofoliu.
4. Lucrează la brandul tău personal
Fie că alegi domeniul de freelance sau să lucrezi într-o companie, este important să investești timp și efort ca să construiești imaginea ta personală. Creează-ți o pagină pe social media unde să publici proiectele tale și mergi la evenimente profesionale, unde să faci networking și să-ți extinzi cercul de cunoscuți. De asemenea, în acest mod o să reușești să ai mai mulți clienți și mai multe proiecte interesante la care să lucrezi.
5. Investește continuu în cunoștințele și abilitățile tale
Mergi la diferite cursuri, sesiuni de instruire și acceptă proiecte provocatoare. Doar în acest mod îți vei dezvolta creativitatea și diferite aptitudini de lucru.
În primul rând, fie că lucrezi pe cont propriu, ești freelancer, ori vrei să-ți găsești un loc de muncă într-o companie de design și arhitectură, creează-ți un CV pe delucru.md. Instrumentul nostru este gratuit, elaborat cu specialiști în HR și conține toate detaliile, pentru a-ți găsi un job interesant și cu salariu bun. În acest mod, angajatorii sau potențialii clienți vor lua legătura cu tine, iar responsabilitatea ta este să le expediezi portofoliul de activitate și să negociați colaborarea
Ca designer de interior, poți găsi un loc de muncă în birouri de arhitectură, de design, în companiile producătoare de piese de mobilier sau în companiile cu mai multe filiale, unde designul este un element de brand.
Ca designer de interior, salariul tău depinde de diverși factori, precum expertiza ta, compania pentru care lucrezi, abilitățile de lucru, de negociere și de comunicare. În Moldova, salariul mediu al unui designer de interior este de 15.000 de lei pe lună. Totuși, ai posibilitatea să gestionezi mai multe proiecte concomitent, iar salariul tău lunar va crește considerabil.
Dacă îți dorești o carieră în acest domeniu, îți dorim mult succes. Urmărește-ne pentru mai multe informații interesante despre cum să-ți dezvolți cariera și cum să faci o impresie bună la interviul de angajare.