Ce înseamnă INTERNSHIP și cum te ajută în carieră
17-02-2022 11132
Timp de citire: 4 min.

Ce înseamnă INTERNSHIP și cum te ajută în carieră

Termenul de internship e unul relativ tânăr, dar tare popular pe piața muncii din toată lumea: e o modalitate contemporană prin care companiile își recrutează și își instruiesc potențiali angajați. Poate ai auzit deseori acest cuvânt și ai aplicat la internship sau ai dat click pe titlu ca să afli ce mai e și asta - cert e că internshipurile sunt tot mai frecvent practicate cu succes în companiile din Moldova. 

În articolul ce urmează îți spunem cum și de ce.

Ce este un Internship

Simplu vorbind, un internship poate fi definit pe scurt ca stagiu de practică. Este o experiență de muncă cu o durată limitată, oferită de către angajator potențialilor angajați pentru a-și cultiva anumite abilități, cerute și apreciate de către companie. A NU se confunda cu perioada de probă, care e un job propriu-zis și vine să testeze angajatul pentru funcția la care a fost acceptat. 

Programele de internship sunt o formulă win-win: are de câștigat atât angajatorul, care recrutează tineri specialiști și își instruiește astfel viitori angajați, cât și stagiarul sau internul, care beneficiază de instruire și acumulează experiență de muncă într-un domeniu la început de cale. 

*Contractele de muncă privind efectuarea unui stagiu de practică/a unui program de internship pot avea ca bază legală contractele de ucenicie, prevăzute de către legislația RM. Unii angajatori încheie cu viitorul intern un „Contract privind efectuarea unui stagiu de practică”, de exemplu. 

Plătit vs neplătit sau cum alegi internshipul potrivit 

Ceea ce diferențiază un internship de stagiul clasic de practică sau de cel din facultate e durata și scopul. Stagiile de practică din facultate sunt făcute mai mult pentru bifă, iar instituțiile de stat și multe organizații nu au în general capacitatea și resursele necesare pentru a lansa programe de internship. Companiile, mai ales din IT, lansează periodic astfel de programe care durează, de regulă, între 1 și 6 luni

În linii mari, internshipurile sunt de 2 tipuri: plătite și neplătite. Pentru că e un aspect esențial, acest detaliu trebuie precizat încă de la început - de dorit, chiar în oferta de muncă. 

Poate te întrebi: „De ce aș alege un internship neplătit?”. Pentru că beneficiile și abilitățile dobândite se vor dovedi foarte valoroase pe viitor. Vei obține o calificare, noi abilități, conexiuni, vei beneficia de resursele companiei, de traininguri, certificări, de instruire în domeniul ales - iar dacă este vorba de un domeniu tehnic, acestea sunt inestimabile. Mulți tineri fără experiență inițială ies dintr-un program de internship cu experiență de muncă și o calificare oficială, cum e categoria de Junior specialist în IT, care va deschide uși sau va fi urmată de o ofertă de muncă în companie. 

Cu internshipurile plătite lucrurile sunt clare - ești instruit și ești plătit pentru asta. Salariul este ajustat la abilitățile și experiența pe care le ai. 

Orarul de muncă tot poate fi unul diferit și oscila între full/part-time, remote, hibrid. Pentru că e o perioadă în care e important să înțelegi cum funcționează lucrurile într-o companie, să cunoști echipa și să fii instruit ca la carte, pentru multe companii contează să vii de la birou. 

Cum te ajută un internship în carieră 

Deși mai sus am menționat de ce merită să aplici la un internship, fie el plătit sau neplătit, vom recapitula. Un internship e un fel de test drive, care: 

  • Îți oferă o calificare - devii specialist cu acte în regulă;
  • Îți oferă hard și soft skills - abilități tehnice și nu numai;
  • Te înveți cum funcționează o echipă, o companie, un proiect, cum au loc raporturile de muncă;
  • Te ajută să înțelegi dacă acesta e domeniul sau nișa de activitate pe care ți le dorești cu adevărat;
  • Îți faci conexiuni cu echipa, managementul, clienții, oameni cu care ai putea lega prietenii și relații profesionale;
  • Îți oferă aceleași beneficii ca și unui angajat obișnuit - traininguri, instruiri, team building-uri, activități sociale etc. 

IMPORTANT: un program de internship e un avantaj considerabil pe care-l vei avea când vei aplica la un viitor job. Din mai mulți candidați cu aceeași specializare și set de abilități, un internship în CV va face diferența. 

Statistica privind internshipurile e optimistă - în SUA, 70% din interni sunt ulterior angajați în aceeași companie unde au făcut internshipul. Cifrele mai arată că studenții cu internshipuri au o rată de angajare cu cel puțin 15% mai mare decât cei fără internship. Tot celor cu internship li se oferă salarii mai mari, comparativ cu ofertele salariale pentru cei fără experiență. 

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Unde găsești programe bune de internship 

Pe delucru.md, evident. Anual avem plasate pe site circa 150-200 de programe de internship pentru candidații fără experiență, la care oricine poate aplica cu încredere. Ca și pentru orice job, contează să ai un CV actualizat și/sau o scrisoare de intenție. Știm că cei care aplică la un program de internship nu au, de obicei, nicio altă experiență profesională în spate, îți recomandăm să pui accent pe:

  • Experiența de voluntariat sau activism civic;
  • Joburile part-time sau cele din timpul vacanței;
  • Grupurile și inițiativele studențești din care ai făcut parte;
  • Colaborările freelance;
  • Soft & hard skills;
  • Certificări, traininguri. 

Publicăm regulat topuri cu internshipurile actuale, așa că urmărește-ne și fii la curent, iar dacă înveți și vrei să-ți găsești un loc de muncă, vezi rubrica „Locuri de muncă pentru studenți”

Mult succes în viitoarea carieră!

Caută un loc de muncă după:
Patricia Mihailă
Publicat de către
Patricia Mihailă
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?