Ce face un designer grafic și ce salariu primește în Moldova?
09-02-2024 2404
Timp de citire: 4 min.

Ce face un designer grafic și ce salariu primește în Moldova?

Program de lucru remote, salariu mediu de 15.000 lei, diverse proiecte și mediu de lucru dinamic - aceste sunt doar câteva dintre facilitățile acordate specialiștilor în domeniul design grafic. În ce constă profesia de design grafic, de ce studii ai nevoie, ce salariu poți primi și cum să te angajezi, află în articol.

În ce constă profesia de designer grafic?

Designul grafic este un domeniu creativ, care constă din realizarea materialelor vizuale pentru platformele din mediul online. Designerii grafici își pot aplica abilitățile în marketing, web design, tipografii și în alte domenii. Aceasta este o formă de comunicare care utilizează culori, forme, imagini și cuvinte pentru a crea conținut vizual pentru media tipărită și digitală. Un designer grafic creează imagini pentru diverse proiecte, de la site-uri web la reclame tipărite, online și multe altele.

Designerii grafici creează imagini și machete pentru:

  • Identitatea mărcii companiei (logo-uri și brand book)
  • Interfețe de utilizator pentru aplicații și site-uri web
  • Cărți, reviste, ziare și alte publicații
  • Ambalaje pentru produse
  • Jocuri video

De ce abilități are nevoie un designer grafic?

Soft skills

  • Creativitate

Designul grafic este un domeniu artistic, așa că este esențial să deții abilități creative, iar CV-ul tău trebuie să reflecte aceste abilități. Astfel, creativitatea poate fi prezentată în CV prin abilități de: brainstorming, imaginație, originalitate, inovație și atenție la detalii.

  • Aptitudini de rezolvare a problemelor

Un designer grafic trebuie să poată echilibra estetica cu funcționalitatea. Proiectul trebuie să fie atrăgător din punct de vedere vizual, dar și să rezolve problemele clienților, conform sarcinii stabilite în brief. Această abilitate se încadrează în alte soft skills precum: rezolvarea conflictelor, analiză, gândire critică, negociere, convingere și luarea deciziilor.

  • Gestionarea timpului

Designerii grafici trebuie să fie capabili să-și gestioneze timpul pentru a respecta termenele limită și a livra la timp proiectele clienților. Această abilitate ajută specialiștii să gestioneze mai multe proiecte simultan și să fie mai eficienți. Aptitudinile de time management se manifestă prin planificare, coordonare, management, organizare și stabilirea priorităților.

  • Adaptabilitate

A fi capabil să se adapteze la modificările solicitate de client și să accepte feedback-ul este o parte importantă a muncii unui designer grafic. Această calitate este una dintre cele mai importante, pentru că facilitează procesul de comunicare. Pentru a fi flexibil trebuie să dai dovadă de optimism, determinare, reziliență, receptivitate și deschidere.

  • Lucru în echipa

Designerii grafici trebuie să fie jucători de echipă care își înțeleg rolul în cadrul unui întreg departament sau organizație. Ei colaborează cu alți designeri, marketeri, copywriteri, dezvoltatori de produse și alți specialiști, care lucrează pentru a livra proiecte clienților.

În CV trebuie să descrii modul în care ai colaborat anterior cu alți colegi și să prezinți rezultatele colaborării voastre. Demonstrează că poți lucra bine în echipă prin includerea acestor abilități cheie: colaborare, profesionalism, capacități de management și de liderism.

  • Abilități de comunicare

Comunicarea eficientă cu clienții și colegii este o parte esențială a jobului de designer grafic. Ei trebuie să fie capabili să asculte dorințele clienților, să-i convingă să-și schimbe punctul de vedere, uneori, să susțină ideile, să ofere și să primească feedback pe tot parcursul procesului de proiectare. Pentru un designer grafic este foarte important să fie capabil să-și descrie verbal și practic ideile ca să obțină feedback înainte de a crea un design. Exemple de abilități de comunicare: ascultare activă, vorbitul în public, comunicare online, respect, empatie și capacități de negociere.

Hard skills

  • Abilități tipografice

Rolul designerului este să cunoască procesul de combinare a diferitor tipuri de fonturi și alte elemente de text pentru a crea un design. Este prioritar ca un specialist să dețină abilități tehnice pentru a crea un produs care să arate bine estetic și să fie funcțional. În acest sens, un designer trebuie să aibă spirit estetic, să cunoască teoria culorii și a compoziției, să poată elabora logo-uri și să combină elementele.

  • Cunoștințe în marketing

Unii angajatori caută designeri cu abilități de marketing care pot crea imagini de impact și care vor contribui la obiectivele de marketing ale companiei. În acest set de competențe intră următoarele abilități: cunoștințe despre specificul fiecărei rețele de social media, despre branding și publicitate.

  • Web design

Un site web trebuie să fie funcțional, dar și să arate bine. Unele dintre cele mai bune abilități de design web pe care le poate prezenta un designer grafic includ: abilități de lucru în HTML, designul paginii web, cunoștințe despre UX și CSS.

  • Capacități de utilizare a software-urile de proiectare

Designerii grafici trebuie să poată lucra cu software-uri de proiectare, de desenare și editare. Angajatorii doresc de obicei să angajeze designeri grafici care sunt deja familiarizați cu software-ul oferit de compania lor, așa că este important să poți lucra cu mai multe tipuri de software. Acestea sunt: InDesign, InVision, suita Adobe, cu InDesign, Adobe After Effects și Photoshop, și Corel Graphics Suite.

Cum pot deveni designer grafic?

Din fericire, jobul de grafic designer învățat sau însușit independent și nu ai nevoie de o școală prea complexă. Este suficient să practici cursuri pe Coursera.com, Domestika.com ori alte platforme sau chiar să înveți din tutoriale de pe Youtube.com. Mai importantă decât orice diplomă sau calificare este experiența, pe care o ai, portofoliul de lucrări și abilitatea de a ține pasul cu tendințele.

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Care este salariul unui designer grafic?

În Moldova, salariul mediu al unui designer grafic este de 15.000 lei și vine la pachet cu o mulțime de facilități. Totodată, dacă ai un renume pe piața muncii, poți gestiona mai multe proiecte concomitent, inclusiv pe freelance. De obicei, designerii grafici lucrează în agenții de publicitate, companii de web design, de marketing, edituri, agenți comerciale sau organizații non-profit.

Dacă ești în căutarea unui post vacant de grafic designer, creează-ți un CV gratuit pe delucru.md. Include acolo detalii despre experiențele anterioare, rezultatele muncii tale și abilitățile relevante. Neapărat trebuie să incluzi un link către portofoliul tău sau la lucrările tale disponibile online pentru a arăta exemple din munca ta. 

Urmărește delucru.md pentru mai multe sfaturi necesare pentru creșterea profesională.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?