Ce este voluntariatul? Ghid complex de voluntariat
19-12-2023 3346

Ce este voluntariatul? Ghid complex de voluntariat

Un citat celebru spune că „dacă vrei să schimbi lumea, începe cu tine”, iar pentru asta, uneori este suficientă implicarea voluntară. Perioadele de criză, precum pandemia de Covid-19 și războiul pornit de Rusia în Ucraina, au motivat mai multe persoane să practice voluntariatul și să ajute cum pot. În multe țări din lume, voluntariatul este un comportament bine dezvoltat, perceput ca pe o datorie civică. De exemplu, în Statele Unite ale Americii 1 din 4 americani face voluntariat regulat. Nu sunt date statistice care să vorbească despre numărul moldovenilor, care practică acțiuni de voluntariat, însă presupunem că numărul lor este considerabil mai mic. În continuare ți-am pregătit un ghid complex despre ce este voluntariatul, activitățile de voluntariat, pe care le poți face în Moldova și beneficiile, pe care ți le aduce.

Ce este voluntariatul?

Voluntariatul sau munca voluntară se referă la situația când cineva își dedică gratuit timpul său pentru a ajuta sau a contribui la o cauză. Plantarea copacilor sau pregătirea și donarea bucatelor pentru persoanele din grupuri social vulnerabile sunt forme de voluntariat.

Voluntariatul poate fi formal, desfășurat în cadrul unei organizații neguvernamentale, cât și informal – practicat individual, în timpul liber.

Această activitate este o modalitate excelentă de a obține experiență și abilități valoroase care te pot face un candidat potrivit pentru un loc de muncă, chiar dacă nu ai suficientă experiență de lucru. Includerea activităților de voluntariat în CV-ul tău pot evidenția capacitatea ta de a lucra în echipă, cât și dedicația ta pentru o cauză.

Tipuri de voluntariat

Există numeroase domenii și cauze sociale în care munca voluntară este esențială. Când alegi să te implici voluntar, este important să faci ce îți place și să te dedici cu adevărat. Mai jos, găsești câteva activități de voluntariat care nu numai că aduc beneficii comunității, dar au și un impact pozitiv asupra dezvoltării tale profesionale.

1. Voluntariat pentru salvarea animalelor

Din păcate, în orașele din Moldova, există multe animale abandonate sau aflate în aziluri, care au nevoie de ajutor. Dacă îți plac câinii și pisicile, poți să faci voluntariat în weekend în necropolele din Chișinău și din afara orașului. Organizații precum ALGA, AOVA ori Datcha oferă oportunități de voluntariat. De exemplu, poți să scoți câinii la plimbare, să ai grijă de ei și să-i salvezi.

2. Voluntariat de mediu

Ecologia este o altă problemă a țării noastre și un domeniu unde este nevoie de contribuția ta. Poți planta copaci, strânge și recicla deșeurile sau să raportezi incidentele de mediu. Câteva organizații unde poți practica această formă de voluntariat sunt: Hai Moldova, Centrul Național de Mediu, cât și mai multe organizații regionale.

3. Voluntariat pentru cauze umanitare

Atât în situații de criză, cât și în mod obișnuit, mii de oameni au nevoie de ajutor. Voluntariatul pentru cauze sociale înseamnă să oferi grijă, atenție și timp persoanelor din grupuri sociale vulnerabile, precum persoanele cu dizabilități sau cu boli incurabile, copiii din orfelinate sau din familii defavorizate, bătrânii din aziluri sau refugiații, și altele. Această formă de a ajuta necesită multă putere și inteligență emoțională. Poți face voluntariat social în cadrul organizațiilor Misiunea Socială Diaconia, Motivație, „Moldova pentru Pace” ori Copil Comunitate Familie

4. Voluntariat în situații de urgență

Calamități naturale, crize umanitare sau de sănătate sunt câteva dintre situațiile de urgență în care efortul voluntar al comunităților este necesar. Aceasta este o formă de voluntariat individual și poți să te implici oricând poți. Totodată, dacă ești înscris ca voluntar în cadrul unei organizații, poți să te alături împreună cu echipa.

5. Voluntariat în organizații studențești

Dacă ești student/ă, sunt disponibile mai multe opțiuni de voluntariat în organizații neguvernamentale.De exemplu, AIESEC în Chișinău, care sunt și partenerii noștri, este o rețea de voluntariat la nivel global, cu programe de schimb de experiență cu alți studenți străini. Alte organizații, pe care le recomandăm sunt: Consiliul Național al Tineretului din Moldova, ELSA- pentru studenții de la drept și Volunteers Center

6. Voluntariat în misiuni internaționale

Voluntariatul internațional se referă la implicarea în activități care au un impact în comunități și regiuni dezavantajate din întreaga lume. Multe dintre aceste activități se desfășoară în Africa, precum și în regiuni afectate de războaie, cum ar fi Fâșia Gaza, Ucraina sau Afganistan.

Oricare domeniu de voluntariat ai alege, pe lângă abilitățile noi pe care le poți dezvolta prin activități, ai posibilitatea să contribui și prin abilitățile tale profesionale.  De exemplu, dacă ești specialist/ă comunicare poți să creezi conținut pe paginile de social media a organizației, iar dacă ești specialist/ă în logistică - te poți implica în coordonarea oamenilor și activităților.  Tot în acest mod poți să identifici metode de a te implica în acțiuni voluntare. De exemplu, dacă ești profesor/profesoară de engleză sau de limbi străine, poți să predai lecții voluntar copiilor.

Ce beneficii pentru carieră obții dacă practici activități de voluntariat?

Practicarea activităților de voluntariat îți poate aduce numeroase beneficii pentru carieră - îți poți dezvolta noi abilități și să obții experiențe valoroase. Iată câteva dintre beneficiile pentru carieră, pe care le aduce voluntariatul:

  1. Dezvoltarea abilităților soft

Voluntariatul te ajută să comunici mai eficient, să lucrezi în echipă, să te adaptezi circumstanțelor, să obții abilități de leadership și să gestionezi problemele. 

  1. Dezvoltarea unor hard skills specifice domeniului în care faci voluntariat. De exemplu, dacă ești educatoare și faci voluntariat într-o organizație, care lucrează cu copiii, vei învăța tehnici de negociere și de remediere a conflictelor dintre cei mici.

  2. Obții experiență practică

Dacă ești elev/ă sau student/ă și faci voluntariat într-o organizație, care are tangență cu domeniul în care vrei să te aprofundezi, ai ocazia să obții multă practică din teren. Poți să incluzi această experiență în CV-ul tău și să-ți mărești șansele de a obține primul job.

  1. Faci networking

Pe lângă experiența de muncă, pe care o obții, o să cunoști zeci de oameni noi, de la care poți învăța sau care pot să-ți fie prieteni. 

  1. Îți dezvolți spiritul civic și-ți demonstrezi angajamentul față de comunitate.

  2. Lucrezi la imaginea ta personală și profesională

Atunci când faci voluntariat cu dedicație și implicare constantă, reușești să-ți construiești o imaginea pozitivă atât în rândul colegilor, cât și în comunitate. De asemenea, datorită voluntariatului poți primi scrisori de recomandare pentru job sau pentru universitate.

  1. Acces la oportunități de angajare.

Unele organizații acordă o atenție specială experienței de voluntariat a candidaților în procesul de recrutare și poți fi privilegiat în obținerea jobului dorit. Totodată, dacă îți dorești să lucrezi în domeniul social sau în organizații neguvernamentale, voluntariatul este o rampă de lansare foarte bună.

 Principiile de bază ale voluntariatului:

  1. participarea ca voluntar, pe baza consimțământului liber exprimat;
  2. implicarea activă a voluntarului în viaţa comunităţii;
  3. desfăşurarea voluntariatului fără a obține beneficii materiale, cu excepţia acoperirii cheltuielilor legate de realizarea activităţii; 
  4. recrutarea voluntarilor pe baza egalităţii şanselor, fără discriminare;
  5. cunoaşterea de către voluntar a drepturilor şi obligaţiilor sale;
  6. cunoaşterea activităţii relevante care implică contribuţia voluntară;
  7. participarea la voluntariatul internaţional.

Ce spune legislația din Moldova despre voluntariat și acțiuni de voluntariat?

În Moldova, voluntariatul este reglementat prin legea Nr. 121 din 18-06-2010. Conform acesteia, sunt stipulate condițiile contractului de voluntariat, drepturile și obligațiile voluntarilor, precum și metodele de dezvoltare a voluntarilor.

Astfel, activitatea de voluntariat se poate desfășura în baza unui contract încheiat între voluntar şi instituţia gazdă, cu condiția că persoana este implicată în activități de voluntariat  mai mult de 20 de ore lunar. În contract trebuie să fie indicate activităţile pe care voluntarul o să le presteze; perioada desfășurării acestora; descrierea obiectelor încredințate și a facilităților acordate; drepturile și obligațiile; cerințele profesionale și răspunderea părților, în cazul în care sunt cauzate pagube.

Dacă voluntarul nu-și îndeplinește volumul de implicare de 20 de ore lunar, atunci:

  1. acesta va fi informat de coordonatorul echipei de voluntari despre drepturile și obligațiile sale, prevăzute de Lege;
  2. voluntarul va fi obligat să recupereze orele lipsă, dacă în ultimele 3 luni a lipsit din motive întemeiate. Respectiv, dacă absența sa este justificată, va trebui să practice adițional 60 de ore de voluntariat. 

Rezilierea contractului de voluntariat poate fi realizată de comun acord între părți.

Ce este carnetul de voluntar?

În carnetul de voluntar sunt scrise toate orele și activitățile de voluntariat realizate pe parcursul unei perioade. Voluntarul poate să încheie mai multe contracte de voluntariat, cu diferite organizații, însă va avea un singur contract de voluntar. 

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Experiența de voluntar este inclusă în experiența de muncă

Unul dintre cele mai importante beneficii, pe care ți le poate aduce voluntariatul este experiența de muncă. Astfel, experiența de voluntar este echivalată cu cea de muncă și trebuie luată în considerare la angajare. Stagiul de voluntar poate fi confirmat prin certificatul nominal de voluntariat, scrisoare de recomandare și carnet de voluntar. Mai mult decât atât, dacă voluntarul își practică activitatea în domeniul în care este specializat, experiența sa va fi considerată ca stagiu de muncă. 

Practicarea voluntariatului este o experiență win-win: te implici în soluționarea unor probleme sociale și contribui la dezvoltarea ta personală. Urmărește delucru.md pentru mai multe sfaturi pentru cariera ta. 

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?