Ce este un teambuilding și de ce este important pentru companie?
14-12-2023 1972
Timp de citire: 4 min.

Ce este un teambuilding și de ce este important pentru companie?

Cu toții ne dorim să ne ducem la lucru cu plăcere, să avem prieteni printre colegi și relații bazate pe respect reciproc cu șefilor. Responsabilitatea de a construi această atmosferă le revine managerilor în resurse umane, iar un instrument folosit de ei și apreciat de angajați este teambuildingul. Ce este un teambuilding, de ce este importantă organizarea lui pentru cultura corporativă și ce activități pot fi organizate, citește mai jos.

Ce este un teambuilding?

Teambuilding este termenul care descrie activitățile desfășurate de angajator pentru angajați, care ajută la dezvoltarea abilităților de colaborare și de comunicare, necesare pentru a lucra împreună și a îndeplini obiectivele comune. 
Activitățile de teambuilding, achitate și organizate de companie, sunt un beneficiu, pe care-l primesc angajații. În același timp, acesta contribuie la consolidarea echipelor, la prevenirea arderii profesionale și la creșterea productivității. Din engleză termenul se traduce ca „construirea echipei” și explică, destul de mult, impactul direct, pe care activitatea îl oferă.

Cum teambuilding-urile influențează echipa?

Înainte să vorbim despre impact trebuie să-ți spunem că pentru 67% dintre angajații cu studii superioare, din Moldova, beneficiile adiționale sunt un factor important în alegerea locurilor de muncă, cât și în decizia de a rămâne la acel job. Deci, pe lângă angajați fideli companiei, ce beneficii mai aduce organizarea teambuildingurilor?

1. Îmbunătățește comunicarea internă

Comunicarea este cheia lucrului în echipă. Activitățile de teambuilding, bazate pe exerciții de comunicare și de cunoaștere reciprocă sunt foarte importante și ajută la transmiterea unor mesaje mai coerente, atât face-to-face, cât și pe email.

 2. Dezvoltă încrederea în colege

Este greu spre imposibil să lucrezi cu oameni în care nu ai încredere și în a căror competențe te îndoiești. Când sunt organizate exerciții contratimp și când este importantă delegarea unui lider, care să-și asume responsabilitatea pentru grup, iar colegii trebuie să-l urmeze, este consolidat sentimentul de încredere și de apartenență la grup.

3.  Încurajează colaborarea

Când este îmbunătățită comunicarea și încrederea, colaborarea dintre colegii de echipă, se construiește în mod natural. Datorită teambuildingurilor, crește nivelul de colaborare, oamenii devin mai productivi, își dezvoltă potențialul creativ, stabilesc și realizează mai ușor obiective comune. 

4. Oferă oportunități de socializare și networking

Sesiunile de teambuilding oferă colegilor ocazia de a se cunoaște mai bine, atât personal, cât și profesional. Ei își pot descoperi diferite trăsături și talente și să înțeleagă cu cine dintre colegii de echipă le place să lucreze.

5. Menține sau crește motivația

De asemenea, exercițiile de teambuilding ajută la creșterea motivației, pe care fiecare coechipier o poate simți atunci când înțelege scopul unui activități și este conștient de contribuția pe care o aduce. Astfel, crește și conexiunea față de poziție și echipă.

6. Încurajează creativitatea

Activitățile de teambuilding mai sunt valoroase, pentru că pot genera soluții creative la provocări sau probleme comune. De asemenea, angajații sunt mai predispuși să se ajute 

reciproc și să împărtășească soluții cu colegii, cu care au creat o relație mai strânsă.

7. Contribuie la dezvoltarea abilităților de conducere

Exercițiile de teambuilding pot ajuta la îmbunătățirea abilităților de conducere ale angajatului, deoarece îl învață să preia inițiativa, să delege sarcini și să se conecteze cu alți colegi.

De ce să ții cont înainte de organizarea unei activități de teambuilding?

1. Încurajează colaborarea, ci nu competiția

Pentru a nu transforma activitatea într-o cursă, din care oamenii să iasă supărați la final, asigură-te că participanții vor avea o experiență pozitivă. Convinge-te că toți participanții înțeleg adevăratul scop al activității și că vor învăța lucruri noi, pe care să le implementeze în propria echipă.

2. Stabilește așteptări clare, care să fie înțelese de participanți și care să-i ajute să coopereze.

3. La final, cere feedback de la participanți

Acest lucru te va ajuta să obții o idee mai clară despre ce le-a plăcut sau nu le-a plăcut colegilor, ca știi cum să îmbunătățești următoarele sesiuni de lucru în echipă.

Primește noutăți despre HR direct în inbox!

Ce tipuri de team building există?

În companiile din Moldova, teambuilding-urile se asociază preponderent cu petreceri corporative sau ieșiri comune la vreo pensiune, însă nu este chiar așa. Sunt 5 categorii de evenimente teambuilding, divizate în funcție de impactul, pe care-l aduc în echipă. Acestea sunt:

1. Activități de cunoaștere

Exemplu de activitate: fiecare membru al grupului trebuie să împărtășească două adevăruri și o minciună despre sine, iar ceilalți trebuie să ghicească care este minciuna. Scopul este de „dezghețare” a atmosferei și de cunoaștere reciprocă.

2. Activități de îmbunătățire a comunicării în echipă 

Exemplu: membrii echipei trebuie să se aranjeze într-un cerc, iar fiecare membru trebuie să spună 3 lucruri, pe care le apreciază la persoana din stânga sa. 

3. Activități de rezolvare a problemelor 

Exemplu: împarte echipa în grupuri și oferă-le jocuri puzzle, dar înainte de  asta, scoate câteva piese și oferă-le altui grup. Scopul jocului este ca fiecare grup să găsească metode cum să recupereze piesele lipse și să finalizeze puzzle-ul.

4. Activități pentru stimularea gândirii creative

Exemplu: oferă-le angajaților foi, pe care este scris numele unei persoane celebre și spune-le să-și lipească foaia pe frunte. Ca să afle al cui nume îl poartă, trebuie să adreseze întrebări relevante și creative. 

5. Activități de consolidare a relației dintre angajați

Exemplu: periodic, ieșiți împreună la prânz sau cină, organizați sesiuni comune de wellbeing ori ieșiți la diverse activități culturale.

Să investești în echipa ta și în activități de teambuilding este mai ieftin decât să recrutezi noi specialiști. Sesiunile informale de lucru în echipă, organizate periodic, îi ajută pe oameni să se cunoască, să devină mai mult decât colegi de birou, să se conecteze cu organizația în care lucrează, să fie mai dedicați și productivi. Urmărește delucru.md pentru mai multe sfaturi bune pentru tine și echipa ta.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonează-te la rețelele noastre digitale. Află primul despre cele mai noi informații din piața muncii destinate angajatorilor.
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?