Ce este Secret Santa? Ghid de organizare și idei de cadouri
04-12-2023 11962
Timp de citire: 5 min.

Ce este Secret Santa? Ghid de organizare și idei de cadouri

Vacanța de Crăciun și petrecerile corporative sunt tot mai aproape și nu putem trece cu vederea tradiția, care ușor-ușor cucerește tot mai multe companii din Moldova - Secret Santa. Vezi mai jos în ce constă această practică și câteva idei de cadouri de Secret Santa.

Ce este Secret Santa?

Secret Santa este o tradiție scandinavă de Crăciun, iar în limba română se traduce - Moș Crăciun Secret. Ideea activității este simplă: într-un grup de oameni, fiecăruia îi revine o persoane căruia să-i dăruiască un cadou în secret. 

Dacă la început această activitate era comună între prieteni ori rude, cu timpul a fost preluată și de corporații. În general, asemenea tradiții sunt apreciate și recomandate de specialiștii în resurse umane și managementul angajaților, pentru că oamenii din echipă au ocazia să interacționeze mai mult. Acest gest mic poate avea un impact semnificativ în construirea unei culturi organizaționale bazate pe recunoștință și apreciere reciprocă. Totodată, cadourile de Secret Santa și procesul de alegere a cadourilor, ajută la creșterea spiritului de echipă, consolidează relațiile dintre colegi și contribuie la diminuarea nivelului de stres.

În cazul în care ești specialist resurse umane și ai misiunea de a organiza Secret Santa pentru colegii de la muncă, este important să organizezi bine procesul și să setezi câteva reguli. Vezi mai jos un ghid de organizare a Secret Santa.

1. Asigură-te că toată lumea înțelege jocul și regulile.

Acest lucru poate părea evident, dar este bine să explici o dată-n plus tot procesul și să te asiguri că au înțeles că trebuie să cumpere cadoul din banii proprii. Dacă optezi pentru metoda tradițională de desfășurare, atunci toți colegii trebuie să-și scrie numele pe foițe, să le pună într-o cutie sau în alt vas și fiecare să extragă câte o foiță cu nume. Care nume este scris pe foaia extrasă, pentru acel coleg trebuie să cumpere cadou. Dacă vrei să-ți simplifici misiunea de organizare, îți recomandăm să utilizezi site-urile online, care fac o mare parte din lucru în locul tău. Dă-le un link colegilor, ca să-și scrie numele acolo, iar site-ul va decide destinatarii cadourilor.

Oferă-le oamenilor suficient timp să cumpere cadouri de Secret Santa. De exemplu, anunță-i în primele zile de decembrie că după data de 20 decembrie își vor primi cadourile.

2. Stabilește un buget

Perioada sărbătorilor de iarnă este feerică, dar vine cu multe cheltuieli pentru majoritatea dintre noi. În calitate de manager de resurse umane, cu siguranță știi ce salarii ridică angajații și poți presupune câți bani pot aloca pentru cadourile colegilor de lucru. Recomandarea noastră este să stabilești un buget maxim de 250 lei. Secret Santa nu este despre cadouri scumpe, ci despre emoții și bucuria de a fi împreună. Dacă nu știi ce cadou poți cumpăra de acești bani, nu te grăbi să cauți pe Google „cadouri Secret Santa băieți” ori „cadouri Secret Santa fete”. Citește articolul până la final că vei găsi o listă cu idei de cadouri pentru bărbați și femei.

3. …sau poți organiza Secret Santa fără bani

Experimentează cu desfășurarea jocului. Dacă simți că membrii echipei nu vor fi încântați să dea bani pe cadouri, propune-le să ofere servicii. De exemplu, cineva poate să-i pregătească unui alt coleg cafeaua de dimineață pentru 10 zile ori să ude plantele de pe biroul său. Ideea principală a Secret Santa este să vă distrați, iar bucuriile se ascund în lucruri mici.

4. Cere tuturor să creeze o listă de dorințe

Alegerea unui cadou de Secret Santa pentru un coleg de la locul de muncă, pe care nu-l cunoști foarte bine, poate fi de-a dreptul provocator. O listă de dorințe poate simplifica mult ecuația. Spune-le colegilor să creeze un wishlist pe platforma de Secret Santa, pe care o folosiți, ori să scrie dorințele pe o foaie comună, amplasată într-un loc vizibil în birou. Această practică îi va ajuta să găsească mai ușor un cadou, fără să mai caute pe Google „cadouri Secret Santa băieți” ori „cadouri Secret Santa fete”.

5. Stabilește un loc pentru plasarea cadourilor 

Pentru că secretul trebuie păstrat până la final, alegeți un loc comod de plasare a cadourilor. De exemplu, sub brad la birou. După ce toate cadourile au fost lăsate, trebuie să le deschideți împreună. Petrecerea corporativă de final de an poate fi o ocazie bună să vedeți cadourile. 

Cum să alegi cadouri de Secret Santa? 

  1. Nu te complica - ideea jocului este să savurezi perioada cadourilor, nu să-ți adaugi griji în plus.

  2. Dacă nu cunoști bine colegul căruia trebuie să-i cumperi ceva, alege un cadou simbolic, în spiritul sărbătorilor.

  3. Cumpără cadouri de la producătorii locali.

  4. Evită cadourile prea personale, chiar dacă ești în relație de prietenie cu destinatarul cadoului.

Secret Santa idei de cadou

Vezi în continuare top 10 idei de cadouri Secret Santa, potrivite atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Multe dintre ele le găsești la producători autohtoni și nu depășesc suma de 250 lei.

Idei de cadouri de Secret Santa pentru femei

  1. Port card - câteva idei găsești în magazinul producătorului autohton Vitalie Burlacu.
  1. Ceai de plante de la Biocamara, la Florado și la Ceaiurile Meg și ciocolate artizanale de la Cafelini, Fruvit și de la Meco.

  2. Agendă - îți recomandăm să cauți o agendă potrivită, care corespunde bugetului stabilit, la magazinul Mahala și în librăriile Cărturești și Librarius.

  3. Cartoline cu tematica sărbătorilor sau cu mesaje amuzante. De exemplu, cărți poștale cu localități din Moldova găsești la Mahala, iar cu alte imagini poți cumpăra de la creatoarea Aliona Bereghici și din magazinul Tromigou.

  4. Lumânari handmade de la Candleart, Blisscandle ori de la Woow candle, care cu siguranță vor prinde bine ca decor. 

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Idei de cadouri de Secret Santa pentru bărbați

  1. Ciorapi tematici cu reni, fulgi și Moș Crăciun, pentru mai multă căldură de sărbători.

  2. Dulceață și miere locală - aici avem norocul să ne bucurăm de o mare varietate de producători locali. Poți chiar să te împarți cu bunătăți de la mama sau bunica ta pentru un cadou cât mai autentic.

  3. O carte de dezvoltare personală sau scrisă de un autor/o autoare din Moldova. Vezi aici o selecție de la librăria Cărturești

  4. Sticlă de vin - îi poți dărui colegului tău o sticlă din vinul tău preferat sau poți alege ceva din pozițiile recomandate din vinotecile Vincuvin, Wine.md ori Wineshop.md, pentru masa de sărbătoare.

  5. Cană termos pentru cafele băute în grabă și pentru mai multă căldură în dimineți reci.

Secret Santa este încă o metodă de a le arăta colegilor tăi că ții la ei și că lucrul în echipă nu este doar despre deadline-uri și ședințe de planificare, ci este inclusiv despre a celebra momente frumoase împreună. Pe delucru.md găsești mai multe sfaturi cum să creezi o atmosferă plăcută la locul de muncă.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?