Hai să ne jucăm lucrând! Nu, nu este o glumă. Dar un concept din ce în ce mai răspândit în întreaga lume. Tot mai multe companii utilizează gamificarea în recrutarea și evaluarea personalului. Nici Republica Moldova nu rămâne în urmă. Unele companii de la noi aplică conceptul de joc în evaluarea corectă a candidaților și angajaților. În acest articol, vom explora modul în care poți folosi gamification pentru motivarea echipei, creșterea performanței angajaților și îmbunătățirea procesului de recrutare.
Călătoria ta de creștere a motivației echipei prin gamification nu trebuie să fie o provocare. O strategie bine executată poate aduce beneficii semnificative la nivelul întregii organizații. De la atenuarea fluctuației angajaților, până la promovarea unei culturi inovatoare, beneficiile surprinzătoare ale jocului în piața muncii sunt vaste și profunde.
Atunci când sunt utilizate corect, tehnicile de gamification pot crește semnificativ implicarea echipei, contribuind la un rezultat mai sănătos. Astfel, înțelegerea și utilizarea conceptului de joc în business ar putea fi strategia revoluționară de care afacerea ta are nevoie pentru a prospera într-un peisaj de afaceri din ce în ce mai competitiv.
Înainte de a putea valorifica cu adevărat puterea gamification în gestionarea performanței angajaților, este esențial să înțelegi ce presupune acest concept. Gamificarea este aplicarea elementelor de joc, cum ar fi acumularea de puncte, concurența cu ceilalți și respectarea regulilor, în contexte non-game. În lumea corporativă, este folosit pentru a promova implicarea și motivația în rândul lucrătorilor. L-ai văzut în acțiune atunci când companiile creează clasamente pentru echipele de vânzări sau când oferă insigne pentru finalizarea modulelor de formare.
Atenție! Nu este vorba despre a transforma munca într-un joc. Mai degrabă, este vorba despre utilizarea mecanicii de joc pentru a stimula comportamentul, a îmbunătăți productivitatea și a stimula performanța. Înțelegând acest lucru, ești cu un pas mai aproape de a utiliza eficient gamification în strategia ta de management al performanței.
Încorporarea jocului în sistemele de management ale performanței poate avea un impact profund asupra creșterii randamentului și angajamentului salariaților. Devine un instrument care transformă sarcinile banale în provocări interesante, stimulând motivația și promovând o cultură a competiției prietenoase. Iată câteva beneficii la care te poți aștepta atunci când integrezi gamification în procesele de recrutare și evaluare a angajaților:
Reține! Gamification nu este doar o tendință, dar reprezintă o strategie care poate îmbunătăți semnificativ forța de muncă.
Gamification poate fi utilizată eficient nu doar în formarea cadrelor, dar și în recrutarea lor. Pentru a obține talente de top, trebuie să depășești „obișnuitul” și să le oferi candidaților o experiență unică. Gamificarea în recrutare este procesul de utilizare a instrumentelor de joc pentru a face angajarea mai atractivă și mai puțin stresantă pentru candidați, iar pentru angajatori poate constitui o modalitate eficientă pentru screening, achiziție și onboarding. Când este utilizat corect, conceptul poate reduce semnificativ timpul de angajare, o experiență îmbunătățită a candidaților, o mai bună procedură de screening pentru anumite abilități.
Spre deosebire de un proces de recrutare tradițional, gamificarea în recrutare înseamnă să te concentrezi mai puțin pe CV-uri și scrisori de intenție. Îți permite să le oferi candidaților o modalitate interesantă de a-și demonstra rapid abilitățile, dar, totodată, îți oferă posibilitatea să te prezinți drept un potențial angajator care face recrutarea mai ușoară și corectă.
În loc să le ceri să pregătească un CV personalizat și o scrisoare de intenție, candidații pot trece la un test de angajare, care să nu le răpească mai mult de 15 minute. Nu este doar factorul de ușurință în joc. În primul rând, aceste evaluări oferă o mare schimbare de ritm pentru cineva care își caută un loc de muncă și petrece ore întregi completând noi formulare de angajare. Încorporarea elementelor de joc, cum ar fi evaluarea abilităților (cu un scor ulterior) în procesul de angajare, face acest proces mult mai simplu. Dacă candidații se descurcă bine, trec în runda următoare. Dacă nu, știu că nu se potrivesc. Atât de simplu, nu-i așa?
Îți prezentăm câteva exemple care prezintă strategii de succes de gamification implementate de marile companii. Microsoft a folosit gamification pentru a-și îmbunătăți calitatea limbajului. Compania a introdus o strategie, numită „Joc de calitate a limbii” pentru angajații săi, ceea ce a dus la o îmbunătățire vizibilă a traducerilor la produsele Microsoft. Un alt exemplu este Google, care a folosit un joc de sistem de cheltuieli de călătorie pentru a încuraja angajații să cheltuiască mai puțin în călătoriile lor. Rezultatul? O reducere semnificativă a costurilor de călătorie. Deloitte și-a jucat, de asemenea, formarea online de conducere, făcând-o competitivă și plină de satisfacții, ceea ce duce la o scădere cu 50% a timpului necesar pentru a finaliza cursul.
Din fericire, conceptul de gamificare este implementat și în motivarea angajaților din țara noastră. OneSyncs este un startup, axat pe managementul performanței echipei. Mai exact, reprezintă un software de evaluare, un ecosistem în care managerii și angajații navighează împreună spre excelență și creștere profesională, inclusiv prin intermediul jocului.
Ion Olari
Co-fondator și CEO la OneSyncs
„OneSyncs este o platformă axată pe îmbunătățirea performanței angajaților. Conceptul de gamification poate fi utilizat de manageri pentru motivarea angajaților de a evolua profesional. În prezent, angajatorii procură diverse cursuri și formări pentru angajați, de multe ori, disponibile online. În acest sens, se alocă mulți bani, dar angajații nu sunt motivați să se logheze la aceste platforme pentru a progresa profesional. Fie că nu sunt cointeresați, fie din cauza rutinei zilnice de muncă. Noi rezolvăm această problemă prin faptul că le oferim salariaților posibilitatea de a-și elabora propriul management de creștere profesională, în mod interactiv, care presupune învățarea prin joacă”, spune Ion Olari, co-fondator și CEO la OneSyncs.
Procedura este foarte simplă. Fiecare angajat are acces la platforma pe care o poate accesa oricând și, astfel, singur poate decide cât timp să aloce zilnic sau săptămânal fiecărei sarcini de dezvoltare profesională. Conceptul implementat de OneSyncs preia ideea jocurilor Talking Tom sau Duolingo. Și în acest caz, animăluțul selectat de angajat „crește” doar după ce îndeplinește anumite sarcini, în baza punctelor acumulate.
„Ideea principală este că fiecare angajat trebuie să rezolve ceva ca să primească în schimb altceva. Salariatul își poate stabili singur planurile de dezvoltare, spre exemplu, poate decide să devină CEO, manager de departament, etc. Singur își poate stabili pașii pe care trebuie să-i parcurgă și modul în care va face acest lucru. Angajatorul are posibilitatea să intre pe platformă oricând și poate vedea la ce etapă de dezvoltare profesională este fiecare angajat. El poate, inclusiv, seta ședințe pentru angajați, planuri de dezvoltare profesională, atunci când înțelege că lucrurile evoluează mult prea încet. Gamification oferă un mod foarte flexibil și ușor de a învăța și evolua profesional”, menționează Ion Olari, co-fondator și CEO la OneSyncs.
Dar, cât de mulți angajatori moldoveni înțeleg importanța acestui mecanism? Încă destul de puțini, o confirmă Ion Olari, co-fondator și CEO la OneSyncs. Cel mai frecvent, managerii din domeniul IT înțeleg necesitatea gamification în recrutarea și consolidarea echipelor. Companiile din celelalte industrii rămân a fi eficiente.
Ion Olari
Co-fondator și CEO la OneSyncs
„Până acum, avem înțelegere și adopție din partea companiilor IT, deoarece sunt corelate mai multe cu firmele internaționale, lucrează cu clienți internaționali, de aici și persistă și cultura aceasta. Cu părere de rău, alte industrii încă nu conștientizează importanța gamification și înțeleg destul de greu cum funcționează acest mecanism. Sunt și companii care se conduc de ideea că angajatul trebuie să-și îndeplinească sarcinile de bază și nu consideră esențial să investească în dezvoltarea acestuia. Această percepție greșită este cel mai greu de combătut. Ce trebuie să înțeleagă angajatorii este că odată cu implementarea tehnicilor de gamificare, crește productivitatea oamenilor din echipă. Angajații sunt mai predispuși să continuie să activeze în aceeași companie. Observăm că scade fluctuația de personal. Acestea sunt principalele semne. Companiile salvează o mulțime de bani, deoarece angajații sunt mai dispuși să evolueze profesional, nu doar să treacă anumite cursuri online, doar pentru că sunt presați de manageri să facă acest lucru”, punctează Ion Olari.
Companiile din țara noastră utilizează gamification mai mult în procesul de instruire, decât în cel de recrutare.
Svetlana Bodaci
HR Director MAIB, membră AmCham Moldova
„Noi folosim conceptul de gamification în procesul de instruire, în crearea cursurilor de formare profesională pe platforma E-learning, pe care le dezvoltăm intern pentru angajați. Ne propunem să valorificăm acest concept deoarece procesul de învățare a adulților este la fel de important ca cel al copiilor. Am folosit gamification și în procesul de recrutare, atunci când aveam mulți candidați pentru o poziție vacantă. Obișnuiam să organizăm o situație de lucru ghidată și direcționată, bazată pe joacă, prin care reușeam să observăm comportamentul mai multor candidați în diferite situații. Acum implementăm alte instrumente în procesul de recrutare”, susține Svetlana Bodaci, HR Director MAIB, membră AmCham Moldova.
Gamificarea face apel la dorința noastră naturală de competiție, realizare și recunoaștere. Este vorba despre a transforma munca într-un joc, creând o experiență mai captivantă și mai plăcută. Să luăm în considerare aceste aspecte psihologice cheie:
Gamification promovează feedback în timp real. Angajații nu trebuie să aștepte revizuirile anuale pentru a ști ce performanță au, dar își pot vedea progresul și zonele de îmbunătățire în timp real. Jocul încurajează o concurență sănătoasă. Acest lucru poate motiva angajații să performeze mai bine și să își atingă obiectivele. În cele din urmă, gamification aduce transparența în managementului performanței. Cu un sistem de notare clar, angajații înțeleg cum este evaluată performanța lor, reducând confuzia și stimulând încrederea.
În mod tradițional, evaluezi candidații prin CV-uri și răspunsuri la interviuri. Cu toate acestea, metodele enumerate uneori nu-ți pot oferi o înțelegere exactă a abilităților unui candidat. Unii pot exagera în prezentarea lor din CV, iar întrebările clasice din interviu pot amplifica părtinirile și prejudecățile, ceea ce duce la rezultate sub așteptări în recrutare. De altă parte, recrutarea prin gamification, care presupune teste și evaluări, este corectă și transparentă. În plus, gamification poate simula sarcini sau scenarii legate de locul de muncă, oferind o evaluare obiectivă fără presiunile interviurilor.
Gamificarea nu este doar despre distracție, dar este, în primul rând, despre declanșarea unui sentiment de realizare, competiție și colaborare. Prin integrarea mecanicii de joc în sarcinile zilnice, este posibil să observi o creștere a implicării angajaților. Salariații centrați pe reușite sunt mai productivi și determinați să contribuie la dezvoltarea organizație. Deci, de ce să nu joci?