Ce amenzi riscă angajatorii care nu aplică măsurile anti-caniculă?
16-07-2024 2870
Timp de citire: 5 min.

Ce amenzi riscă angajatorii care nu aplică măsurile anti-caniculă?

Angajatorii sunt obligați să asigure un mediu de lucru sigur și sănătos pentru salariați, inclusiv în perioadele cu temperaturi extreme, cum sunt aceste zile toride. Companiile sunt impuse de lege să le ofere angajaților apă carbogazoasă salină și să le modifice programul de lucru pentru a evita expunerea la temperaturi maxime. În caz contrar, angajatorii riscă sancțiuni contravenționale de până la 20.000 de lei. Meteorologii au emis cod roșu de caniculă.

Recomandările specialiștilor 

Inspectoratul de Stat al Muncii le reamintește angajatorilor că sunt obligați să-și protejeze angajații pe timp de caniculă, prin:

  • furnizarea de apă potabilă în cantități suficiente;
  • evaluarea riscurilor și implementarea măsurilor preventive împotriva efectelor negative ale căldurii asupra sănătății angajaților;
  • posibilitatea de a face pauze mai frecvente sau de a ajusta programul de lucru pentru a evita expunerea excesivă la căldură;
  • supravegherea sănătății angajaților. Este important să fie monitorizată starea de sănătate a angajaților și să fie acordată asistență medicală promptă în caz de necesitate.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale îi îndeamnă pe salariați să apeleze la Inspectoratul de Stat al Muncii, dacă drepturile le sunt lezate. 

...

Igor Ciloci

Șeful adjunct al Direcției politici în domeniul raporturilor de muncă și dialog social din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale

„Agentul economic trebuie să asigure încăperi unde persistă balanța termică. Totodată, acesta urmează să ofere persoanelor apă carbogazoasă salină în volum de 2-4 litri zilnic. La fel, angajații trebuie să fie dotați cu echipamente de protecție din materiale naturale. Poate fi modificat programul de muncă, astfel încât în perioadele cu temperaturi maxime ale zilei salariații să nu fie expuși riscurilor termice. Îndemnăm angajatorii să-și onoreze obligațiunile și să asigure condiții nepericuloase pentru angajați în perioada caniculară”, a declarat Igor Ciloci, șeful adjunct al Direcției politici în domeniul raporturilor de muncă și dialog social din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Amenzi de până la 20.000 lei 

Dacă aceste norme sunt încălcate, angajatorii riscă sancțiuni contravenționale. Persoanele cu funcţie de răspundere riscă o amendă de la 100 la 200 de unităţi convenţionale (5.000-10.000 de lei), iar persoana juridică de la 250 la 400 de unităţi convenţionale (12.500-20.000 de lei).

Atenție, poate fi sancționat și angajatorul și unitatea economică în același timp.

Munca la distanță - încurajată

Ministerul Sănătății încurajează munca de la distanță în această perioadă. Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a venit cu un îndemn către angajatori și organizații. 

...

Ala Nemerenco

Ministra Sănătății

„Asigurați apă pentru colaboratori și clienți. Dacă nu dispuneți de aer condiționat și dacă munca permite, organizați munca la distanță. În cazul unor munci grele, organizați orarul în așa fel încât lucrătorii să nu fie expuși în orele cele mai periculoase, în favoarea orelor de dimineață devreme sau seara târziu. Aveți mare grijă de cei care depind de noi (copii, vârstnici, persoane cu boli cronice, în special cardiace sau cu dizabilităţi), oferindu-le grija necesară și păstrați contactul permanent cu ei, fie rude, prieteni sau vecini, interesându-vă de starea lor”, a precizat Ala Nemerenco.

Conform meteorologilor, în prezent, temperatura medie depășește valorile normei cu 7-9°C.

Regulile se respectă?

În timp ce autoritățile se întrec în lansarea mesajelor de avertizare, companiile responsabile de construirea blocurilor locative și renovarea drumurilor lucrează nestingherite, în amiază mare, expunând angajații la temperaturi extreme. În aceste condiții, riscul de insolație crește simțitor. Vremea caniculară generează o serie de riscuri termice, cum ar fi șocul termic, insolaţia, deshidratarea, arsurile solare, care pot avea consecințe grave asupra persoanelor expuse.

...

Vladimir Bolocan

Șeful adjunct al Direcției Asistență Medicală și Socială

„Săptămâna trecută, punctele de triaj și asistență anticaniculară au deservit peste 3.000 de oameni, iar ambulanța a fost solicitată în 587 cazuri din cauza caniculei, ceea ce constituie 30% din numărul total de cazuri. Au fost raportate 25 de cazuri de insolație, dintre care 14 la adulți. A crescut numărul cazurilor de AVC și a infarcturilor, din cauza temperaturilor crescute. În această perioadă, este importantă hidratarea și evitarea expunerii la soare în intervalul critic, mai ales pentru persoanele vulnerabile. În caz de urgență, se recomandă apelarea serviciilor medicale. Aerul condiționat nu prezintă pericol atâta timp cât este gestionat corect. Toți șoferii de troleibuze și autobuze din mun. Chișinău au fost instruiți cum să facă acest lucru”, a declarat Vladimir Bolocan, șeful adjunct al direcției asistență medicală și socială, mun.Chișinău.

Și angajații de la Primăria Chișinău sunt implicați în munci grele, interzise pe caniculă. Cei mai mulți dintre ei toarnă asfalt pe drumuri la temperaturi de 40°C. Autoritățile municipale se apără și spun că lucrările masive de reparație și întreținere a drumurilor publice municipale, prin aplicarea stratului de uzură pe mai multe străzi din capitală, au fost executate preponderent pe timp de noapte. Primăria Chișinău spune că proiectele de infrastructură vor continua, indiferent de vremea de afară. 

...

Ion Ceban

Primarul mun. Chișinău

„În continuare, se lucrează la reparația podului din strada Mihai Viteazul, unde săptămâna trecută au fost betonate plăcile de racordare. Între timp, pe bd. Renașterii Naționale sunt la etapa finală lucrările de amenajare a zonelor pietonale. Lucrările de întreținere a infrastructurii rutiere vor continua și pe parcursul săptămânii curente. Chiar dacă în ultimele zile capitala este sufocată de vremea caniculară, Primăria Chișinău continuă să desfășoare proiecte de reabilitare și modernizare a infrastructurii urbane în toate sectoarele orașului. Pentru a asigura succesul implementării zecilor de proiecte, lucrările la o mare parte din acestea se desfășoară pe timp de noapte. Toate aceste eforturi sunt menite să ofere locuitorilor Chișinăului o infrastructură urbană reabilitată și modernizată. Oamenii se simt mult mai în siguranță având acces la aceste beneficii”, a precizat Ion Ceban, primarul mun. Chișinău.

sursa foto: Ion Ceban

Primește noutăți despre HR direct în inbox!

Concluzii

Se pare că regulile sunt bune, dar nu pentru toți. Dragi angajați, noi vă recomandăm să aveți grijă, în primul rând, de sănătatea voastră și să cereți ajutor calificat, atunci când drepturile vă sunt încălcate la locul de muncă. De aceea, nu ezitați să sesizați Inspectoratul de Stat al Muncii, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, Oficiul Ombudsmanului pentru Drepturilor Omului. Potrivit medicilor, vremea caniculară dereglează întreg echilibru al organismului, provocând stări de stres, astenie fizică şi nervoasă, migrene, moleşeală, insomnie, surmenaj fizic şi intelectual, deshidratare, acutizarea bolilor cronice.

Iar la final, venim cu o sugestie pentru tine. Temperaturile extreme din această perioadă toridă cresc factura pentru energie, dacă nu știm cum să utilizăm corect aerul condiționat. Facturile pot crește și de două sau trei ori, în cazul în care potrivim aparatul de aer condiționat la o temperatură scăzută.

Un truc recomandat: mai bine ține aparatul pornit toată ziua, la o temperatură mai mare, decât să îl pornim, la putere maximă, doar câteva ore. 

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonează-te la rețelele noastre digitale. Află primul despre cele mai noi informații din piața muncii destinate angajatorilor.
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?