Care vor fi cele mai bine plătite meserii în 2024?
21-12-2023 22554
Timp de citire: 4 min.

Care vor fi cele mai bine plătite meserii în 2024?

Dacă te afli în pragul unei schimbări în carieră sau îți dorești să te asiguri că ai ales jobul potrivit, vezi în continuare care vor fi cele mai solicitate și bine plătite profesii în 2024.

Cum va fi piața muncii în 2024?

După cinci ani de crize economice, de securitate și de sănătate, anul 2024 pare să aducă perspective promițătoare pe piața muncii. Specialiștii în economie prognozează că, în următorul an, piața muncii va reveni la starea sa de pâna la pandemia de Covid-19. Observăm deja o ușoară creștere a economiei globale, iar în Moldova inflația este în scădere, ceea ce contribuie la redresarea pieței muncii.

Chiar dacă angajații din Moldova nu au fost foarte influențați de tendințele la nivel mondial, există anumite profesii care merită cu adevărat atenția ta.

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Top profesii bine plătite în 2024

1. Analiști de date

În ultimii ani, observăm o creștere semnificativă a cererii pentru specialiști capabili să interpreteze și să obțină informații din diverse baze de date. Astfel, domeniul de analiză a datelor se regăsește în topul de profesii bine plătite  în anul care vine.

2. Profesioniştii din domeniul sănătăţii

Când vorbim despre meserii bine plătite, domeniul sănătății merită un loc de frunte pentru că este o sursă constantă de locuri de muncă, cu o nevoie tot mai mare de medici, asistente medicale, farmaciști și administratori de spitale. Este practic imposibil să te reprofilezi în acest domeniu dintr-o altă industrie, dar dacă ești deja medic, trebuie să știi că jobul tău continuă să aibă o importanță enormă. Dacă ești elev/ă de liceu și te pasionează domeniul medicinei, merită să te concentrezi mai mult asupra acestei opțiuni.

3. Experți în securitate cibernetică

Niciun top cu cele mai plătite profesii nu poate fi complet fără menționarea industriei IT. Pe măsură ce atacurile cibernetice devin mai sofisticate, cererea de experți în securitate cibernetică este în continuă creștere. Pentru multe corporații internaționale și instituții guvernamentale, securitatea digitală a devenit o prioritate, iar specialiștii calificați sunt extrem de căutați.

4. Specialiști în energie regenerabilă

Problemele moderne necesită soluții moderne, iar domeniul energetic nu face excepție. De aceea, există o cerere crescută pentru specialiști în energie regenerabilă, inclusiv ingineri în energie solară și eoliană. Adevărul este că în Moldova sunt puțini specialiști de acest fel, deci poate fi șansa ta să fii printre primii profesioniști din această nișă.

5. Dezvoltatori de software

Nu ne ducem prea departe de domeniul IT și te asigurăm că specialiștii în web development vor fi importanți și în anul care vine. Pentru a obține un salariu bun în domeniul IT, nu este neapărat nevoie de studii superioare, ci mai degrabă de cunoștințe pe care le poți dobândi atât online, cât și offline, prin participarea la diverse cursuri.

6. Dezvoltatori de realitate virtuală (VR) și de realitate augmentată (AR)

Tehnologiile joacă un rol din ce în ce mai important în viețile și în carierele noastre. Aceasta este explicația necesității specialiștilor în VR și AR. Apropo, acest domeniu câștigă tot mai mult teren în Moldova, iar angajatorii promit salarii de aproximativ 60.000 de lei.

7. Specialiști în resurse umane

Tehnologiile sunt bune, însă oamenii rămân cele mai importante resurse ale companiilor. Astfel, joburile în resurse umane rămân a fi bine plătite în noul an. Dacă ești absolvent al unei facultăți de comunicare, științe sociale sau psihologie, poți să te reprofilezi în acest domeniu. Pentru a afla mai multe despre activitatea unui specialist în resurse umane, citește aici.

8. Specialiști în marketing digital

Marketingul online continuă să fie un domeniu solicitat. Aici poți găsi oportunități de angajare chiar dacă nu ai studii superioare în domeniu sau experiență de muncă. Ceea ce contează sunt aptitudinile, nivelul înalt de creativitate, dorința de învățare și de perfecționare. Mai mult decât atât, acest domeniu a fost printre cele mai bine plătite în 2023. Conform datelor Biroului Național de Statistică, în Moldova, salarial mediu lunar în trimestrul III al anului 2023, în domeniul informații și comunicații a fost de 30.309 lei.

9. Profesionişti în sănătate mintală

Cu siguranță observi deja că „mersul la psihoterapeut” nu este un moft, ci o necesitate. Crizele și incertitudinea din ultimii ani lasă o amprentă semnificativă asupra sănătății mintale și a stării de bine. De aici vine și creșterea necesității de psihologi și psihoterapeuți. La fel ca oricare alt job din domeniul sănătății, este mai dificil să înveți meseria de la mentori, însă, dacă deja ești angajat/ă în domeniu sau te gândești să mergi la facultatea de psihologie, trebuie să știi că viitorul acestei profesii pare promițător.

10. Inginer AI

Inteligența artificială încă nu ne înlocuiește locurile de muncă, dar treptat trebuie să ne familiarizăm cu ea. Inginerii AI proiectează, dezvoltă și programează rețele de algoritmi pentru a imita creierul uman. Teoretic, poți să te reprofilezi în acest domeniu dacă deja ai experiență în limbajele de programare precum Python, C++ și altele. Potrivit unei cercetări realizate de PwC, până în 2030, inteligența artificială va contribui la creșterea economiei globale cu 1,5 trilioane de dolari. Deci, este evident de ce merită să iei în considerare un job în AI în următorul an.

Dacă jobul tău nu se regăsește aici, să știi că oricând poți face o schimbare în carieră, cu suficientă ambiție și răbdare. Cu toate acestea, dacă îți place ceea ce faci, poți să-ți schimbi compania pentru un salariu mai mare și să investești în tine. În 2024, vor avea prioritate angajații care au abilități soft puternice, adoptă progresele tehnologice și au valori aliniate cu misiunea companiei. Viitorul aparține celor pregătiți să accepte schimbarea, să dobândească noi abilități și să contribuie la evoluția pieței muncii - toate aceste aspecte le poți găsi în articolele noastre pe delucru.md.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?