Care este diferența dintre salariu brut și salariu net?
05-12-2023 34702
Timp de citire: 4 min.

Care este diferența dintre salariu brut și salariu net?

Atunci când aplici la un loc de muncă și ajungi la interviul de angajare, întrebarea care trezește cea mai mare curiozitatea și cel mai mare disconfort este: ce salariu vrei să primești? Unul este cel, pe care-l negociezi și altul este cel, stipulat în contractul de muncă. Un fel de socoteala de acasă și cea din târg. Altfel spus: salariu brut și salariu net

Ce înseamnă salar brut și net, care este diferența dintre ele și pe care salariu îl primești la final de lună, citește mai jos. 

Salar brut ce înseamnă?

Salariul brut sau cel calculat este suma indicată de angajator în contractul de muncă al angajatului. Din această sumă se vor deduce impozitele și contribuțiile sociale obligatorii. Simplu spus, salariul brut este totalul din care se scad toate plățile obligatorii, iar ce rămâne este salariul net. Plățile obligatorii reținute din fiecare salariu includ 9% pentru asigurarea medicală obligatorie și 12% pentru impozitul pe venit.

Salar net ce înseamnă?

Salariul net este suma pe care angajatul o primește după ce au fost plătite toate impozitele pe venit și contribuțiile sociale. Practic, este suma rămasă după toate plățile fiscale obligatorii.

Salar brut și net diferența

Hai să recapitulăm: salariul brut este salariul din contractul de muncă din care urmează să fie extrase plățile obligatorii (pentru asigurarea medicală și pentru impozitul pe venit). Salariul net este ceea ce rămâne și ceea ce primești tu. Deci: salariul brut - toate contribuțiile sociale = salariul net.

Ce salariu negociezi la angajare?

Dacă te întrebi ce să negociezi la interviul de angajare: salariu net vs brut, o să-ți spunem că pe ambele. Atunci când ai un salariu brut mare, și suma salariului net va fi pe măsură. Pentru început, poți să verifici salariile disponibile în alte companii pentru această poziție, ca să-ți formezi o părere. 

Totuși, de cele mai multe ori este negociat salariul brut. Asta se explică prin faptul că angajatorul știe ce resurse financiare sunt disponibile pentru remunerarea ta. Dacă după calcularea tuturor plăților obligatorii, salariul net este prea mic pentru tine, atunci poți reveni la negocieri. Dar, aici intervin niște excepții denumite Scutiri în Codul Fiscal.

Scutiri din salariul brut

Potrivit Codului Fiscal, pentru un anumit grup de persoane sunt disponibile o serie de scutiri personale. De exemplu, pentru contribuabilii, care au un venit anual impozabil mai mic de 360.000 lei, sunt disponibile scutiri în valoare de 29.700 lei anual - 2475 lei pe lună. Totodată, scutiri în valoare de 34.620 lei anual, adică 2885 lei, sunt acordate: 

  • persoanelor, care suferă de dizabilități provocate de consecinţele avariei de la C.A.E. Cernobîl;
  • unui părinte sau soţiei/soțului unui participant căzut sau dat dispărut în acţiunile de luptă, cât și a unei persoane cu dizabilităţi ca urmare a participării la acţiunile de luptă pentru apărarea Republicii Moldova şi în războiul din Afganistan;
  • persoanelor cu dizabilităţi în urma unei afecţiuni congenitale sau din copilărie și persoanelor cu dizabilităţi severe şi accentuate;
  • pensionarilor-victime a represiunilor politice, ulterior reabilitată.

Conform articolului 35 din Codul Fiscal, angajatul poate beneficia de scutiri suplimentare din salariul brut pentru persoanele întreţinute.

Potrivit legislației, o scutire anuală de 9900 lei (825 lei pe lună) este acordată pentru fiecare persoană întreținută, care face parte din aceste categorii:

  1. părintele sau copilul soțului ori soției salariatului 
  2. persoanele cu un venit egal sau mic cu 12.400 lei anual. La calcularea venitului se exclud suma alocaţiilor achitate pentru persoanele cu dizabilităţi.

Pentru persoanele întreținute, cu statut de rudă de gradul întâi și doi în linie colaterală (frați, unchi/mătuși și verișori), care suferă de de dizabilități severe, suma scutirii personale este de 19.800 lei din salariul brut anual.

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Exemplu de calcul salariu net

Dacă în contractul de muncă este indicat salariul brut de 15.000 lei, atunci după achitarea tuturor plăților obligatorii și după includerea scutirilor personale, vei ridica un salariu net de 12.282 lei. Vezi un exemplu de calcul salariu net:

  1. 15.000 mdl (salariul brut) - (1350 mdl (asigurarea medicală obligatorie) - 2475 mdl (scutire personală) = 11.175 mdl (venitul, din care vei plăti impozit)
  2. Pentru a afla suma impozitului: 11.175 mdl x 0,12 (valoarea impozitului pe venit) = 1341 mdl (impozitul, care trebuie achitat din salariul brut)
  3. Astfel, salariul net ⇒ 15.000 mdl (salariu brut) - 1350 mdl (asigurarea medicală) - 1341 mdl (impozit pe venit) = 12.309 mdl (salariu net)

Dacă ai un copil la întreținere și soțul sau soția, nu primește scutire pentru acesta, atunci calculul este următorul:

  1. 15.000 mdl (salariul brut) - 1350 mdl (asigurarea medicală obligatorie) - 2475 mdl (scutire personală) - 825 (scutirea pentru o persoană întreținută) = 10.350 mdl (venitul, din care vei plăti impozit)
  2. Pentru a afla suma impozitului: 10.350 mdl x 0,12 (valoarea impozitului pe venit) = 1242 mdl (impozitul, care trebuie achitat din salariul brut)
  3. Astfel, salariul net ⇒ 15.000 mdl (salariu brut) - 1350 mdl (asigurarea medicală) - 1242 mdl (impozit pe venit) = 12.408 mdl (salariu net).

În 2025 va crește salariul minim pe economie, potrivit unui proiect de lege al Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Astfel, salariut brut minim va ajunge la suma de 5500 lei. Dacă cunoști pe cineva, care mai are dilema cu ce înseamnă salariu brut, dar și cu diferența dintre salariu brut-net, trimite-i acest articol.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?