În acest an, admiterea la studii în universitățile din Republica Moldova va începe pe 22 iulie, iar în colegii și centrele de excelență pe 15 iulie. În premieră, procesul se va desfășura exclusiv online pe platforma eAdmitere.gov.md. Guvernul a aprobat miercuri planurile de admitere în învățământul profesional tehnic, elaborate în conformitate cu necesitățile pieței forței de muncă.
Potrivit ministrului Educației și Cercetării, Dan Perciun, perioada de depunere a dosarelor pe platformă eadmitere.gov.md va avea loc în două tururi:
eAdmitere este un sistem informațional modern și inovativ de admitere în instituțiile de învǎțǎmânt superior din Republica Moldova.
Dan Perciun
Ministrul Educației și Cercetării
„Platforma simplifică radical procesul admiterii, acesta devenind mai rapid și ușor pentru tinerii care vor sǎ studieze la universitate. MEC a creat această platformă pentru a ușura procesul de depunere a dosarelor și a oferi posibilitate tinerilor să aleagă concomitent mai multe specialități. Aceștia sunt eligibili să depună online dosarele la trei universități și la trei specialități la fiecare universitate”, a declarat Dan Perciun, ministrului Educației și Cercetării.
Executivul a aprobat planurile de admitere în învățământul profesional tehnic. Din acest an, va fi inclus un nou domeniu de studii, și anume utilizarea calculatorului, pentru care sunt prevăzute 538 de locuri.
Daniel Vodă
Purtătorul de Cuvânt al Guvernului
„În școlile profesionale și centrele de excelență de profil vor fi admise 8.267 de persoane cu finanțare de la bugetul de stat, dintre care 1.562 de locuri sunt prevăzute pentru învățământul dual, numărul fiind în creștere cu 232 de locuri, comparativ cu anul 2023”, a precizat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
În colegii și centre de excelență vor fi admise 3.900 de persoane cu finanțare din bugetul de stat. Dintre acestea, 334 de locuri vor fi repartizate pentru instruirea la programe de formare profesională prin învățământul dual, în creștere cu 131 de locuri față de anul trecut.
Dan Perciun
Ministrul Educației și Cercetării
„Ținând cont de cerințele pieții muncii, cele mai multe locuri bugetare vor fi oferite pentru următoarele domenii: pedagogie și științe ale educației, sănătate, tehnologia informației și a comunicațiilor, medicină veterinară”, a spus Dan Perciun, ministrului Educației și Cercetării.
Planul de admitere, cu achitarea taxei de studii, include 393 de locuri la școlile profesionale și 7.690 de locuri la colegii și centre de excelență. Formarea profesională tehnică se asigură în cadrul a 81 de instituții: 14 centre de excelență, 35 de colegii și 32 școli profesionale.
Sesiunea de admitere se va desfășura conform următorului calendar:
1. școlile profesionale și centrele de excelență
2. colegii și centrele de excelență
Admiterea candidaților se va efectua în bază de concurs, prin intermediul modulului eadmitere.sime.md din cadrul Sistemului informațional de management în educației în învățământul profesional tehnic (e-Admitere SIME ÎPT).