Atenție! Perioada de probă în lipsa unui contract se consideră muncă nedeclarată!
29-07-2024 3346
Timp de citire: 1 min.

Atenție! Perioada de probă în lipsa unui contract se consideră muncă nedeclarată!

Ți-am tot povestit despre perioada de probă, dar astăzi vorbim despre un nou aspect! Atenție, dacă ești obligat de către angajator să lucrezi în lipsa unui contract de muncă, să știi că ai tot dreptul să refuzi. Clauza despre aplicarea perioadei de probă trebuie să fie specificată în contractul individual de muncă. Dacă aceasta lipsește, se consideră că salariatul a fost angajat în lipsa ei. 

Pentru a verifica aptitudinile profesionale ale salariatului, la încheierea contractului individual de muncă, acestuia i se poate stabili o perioadă de probă de cel mult șase luni. În cazul angajării muncitorilor necalificați, perioada de probă se stabilește ca excepție și nu poate depăși 30 de zile calendaristice. 

În perioada de probă nu se includ perioadele în care salariatul este în concediu medical sau alte absențe justificate, confirmate documentar. Pe durata perioadei de probă, salariatul are acces la toate drepturile și trebuie să îndeplinească toate obligațiile prevăzute de legislația muncii, regulamentul intern al unității (dacă este elaborat și aprobat de angajator), contractul colectiv de muncă și cel individual de muncă. Pe întreaga durată a contractului individual de muncă poate fi stabilită doar o singură perioadă de probă.

Conform legislației muncii, salariații angajați pe durată determinată pot fi supuși unei perioade de probă conform următoarelor reguli:

  • 15 zile calendaristice pentru contracte cu durata între 3 și 6 luni;
  • 30 de zile calendaristice pentru contracte cu durata mai mare de 6 luni.

Este important de știut că perioada de probă nu poate fi aplicată în cazul anumitor categorii de angajați, cum ar fi cei sub 18 ani, femeile gravide sau cei angajați prin concurs, în temeiul unor legi speciale care nu prevăd altfel.

În cazul în care rezultatul perioadei de probă este nesatisfăcător, angajatorul poate decide concedierea fără plata indemnizației de eliberare din serviciu și fără a fi obligat să motiveze decizia. Salariații au dreptul să conteste concedierea în instanță.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?