Atenție, părinți! Utilizarea telefoanelor mobile la ore va fi interzisă pentru elevi
02-09-2024 3580
Timp de citire: 2 min.

Atenție, părinți! Utilizarea telefoanelor mobile la ore va fi interzisă pentru elevi

Din acest an de studii, elevilor li se va interzice să folosească telefoanele mobile în timpul orelor, dar nu și în pauze. Autoritățile își propun să modifice Codul Educației și să adopte și un regulament pentru instituțiile de învățământ. Scopul restricției este de a oferi elevilor mai mult timp pentru a studia.

Autoritățile din educație spun că inițiativa este nouă pentru Moldova, dar în instituțiile de învățământ din Uniunea Europeană asemenea interdicții există de mai mult timp.

...

Dan Perciun

Ministrul Educației și Cercetării

„Nu este o inițiativă în care Republica Moldova este pionier. Lucrul acesta se întâmplă deja în mai multe state europene. De exemplu, în Franța este o discuție mult mai largă privind o reglementare mult mai dură a telefoanelor mobile și vedem și multe alte țări europene care au mers în această direcție. Obiectivul este evident - să oferim elevilor mai mult spațiu să se concentreze asupra procesului educațional și nu asupra utilizării telefoanelor. Este o inițiativă discutată pe larg și cred că va contribui la un proces educațional mai calitativ”, a precizat Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării.

Dan Perciun a declarat că în această săptămâna va fi propus un proiect de lege în acest sens. Totodată, se va explica mai bine cum va fi organizat procesul de aplicare a acestei interdicții. 

„Vom reglementa utilizarea telefoanelor mobile doar în timpul orelor, nu și în pauze. Elevii vor avea posibilitatea să vină cu dispozitivul la școală, dar în timpul lecțiilor vor trebui să le lase în niște boxe special amenajate și nu vor avea dreptul să le utilizeze”, a spus ministrul. 

Decizia a fost luată de comun acord cu profesorii și părinții, care au participat la mai multe sondaje. În acest an, festivitățile dedicate începutului anului de studii 2024-2025 pot fi organizate de către școli pe data de 1 sau 2 septembrie. Decizia a fost adoptată de fiecare instituție în parte, după consultarea opiniei comunității școlare.

Prima lecție din acest an de studii are genericul „Împreună pentru pace” și este obligatorie pentru toate instituțiile de învățământ publice sau private. Pentru organizarea și desfășurarea lecției tematice, diriginților le-au fost recomandate resurse didactice, adaptate la vârsta elevilor. Materialele au fost dezvoltate cu suportul Consiliului Europei.

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?