Angajatorii pot beneficia de subvenții pentru crearea locurilor de muncă la sate, dar și lansarea în afaceri
23-07-2024 2492

Angajatorii pot beneficia de subvenții pentru crearea locurilor de muncă la sate, dar și lansarea în afaceri

Anul trecut, 113 locuri de muncă au fost create în sate, datorită subvențiilor acordate angajatorilor din partea statului, prin intermediul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. În total, 75 angajatori au beneficiat ajutor pentru susţinerea proiectelor de iniţiative locale. Persoanele care doresc să deschidă o afacere sau angajatorii care vor să-și extindă proiectele de inițiative locale, pot solicita suport financiar din partea autorităților. Vrei și tu să beneficiezi de această oportunitate? Rămâi alături de noi și citește articolul până la capăt. 

Cine poate beneficia de subvenții?

Pentru stimularea creării locurilor noi de muncă și reducerii șomajului în satele Republicii Moldova, statul acordă subvenții pentru susținerea proiectelor de inițiative locale. Subvențiile se acordă întreprinderilor care creează locuri noi de muncă în sate și angajează șomeri înregistrați la subdiviziunile teritoriale. Anul trecut, 75 angajatori au beneficiat de subvenții pentru susţinerea proiectelor de iniţiative locale și au creat 113 locuri de muncă noi în mediul rural, la care au fost selectate și angajate 113 persoane cu statut de șomer. 

...

Felicia Bechtoldt

Secretară de stat, Ministerul Muncii și Protecției Sociale

„Susținerea proiectelor de inițiative locale este o măsură activă de ocupare a forței de muncă destinată întreprinderilor, în scopul stimulării creării locurilor de muncă în satele (comunele) de pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Subvenționarea se realizează de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, conform prevederilor art. 40 din Legea nr.105/2018 cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj”, punctează Felicia Bechtoldt, Secretară de stat, Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Mărimea subvenției constă în compensarea a 65% din cheltuielile suportate, maximum 20 salarii medii lunare pe economie, în condițiile acoperirii de către întreprinderea beneficiară de subvenție a 35% din costul proiectului, care poate fi cuantificată monetar. Subvenția este destinată exclusiv pentru procurarea echipamentelor tehnologice, mașinilor, utilajelor, aparatelor şi instalațiilor de măsurare, control și reglare, tehnicii de calcul, mobilierului pentru dotarea spațiilor amenajate destinate activității economice pentru care s-a solicitat finanțare.

Pentru a beneficia de subvenție, angajatorul va depune direct, prin poştă sau prin poşta electronică la subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forței de muncă, în raza căreia își are activitatea următoarele documente:

  • cerere de finanțare; 
  • formular de aplicare; 
  • planul de afaceri; 
  • declarația pe propria răspundere;
  • copia certificatului de înregistrare/extrasul de pe acesta;
  • fișa postului pentru locul de muncă nou-creat;
  • copia statului de personal în vigoare la data depunerii cererii.

Pentru a solicita subvenția privind susținerea proiectelor de inițiative locale, angajatorii trebuie să întrunească următoarele condiții:

  • să fie înregistrați conform legislației și să activeze în mediul rural;
  • să nu aibă activitatea suspendată, să nu fie în proces de insolvabilitate sau lichidare;
  • să nu aibă datorii față de salariați pentru anul precedent;
  • să nu aibă concedieri de salariați în ultimele 12 luni anterioare depunerii cererii de acordare a subvenției, cu excepția cazurilor în care raporturile de muncă au fost sistate în temeiul art. 82 din Codul Muncii;
  • să prezinte un plan de afaceri care prevede crearea, cel puțin, a unui loc de muncă nou în mediul rural și costul estimat pentru crearea acestuia;
  • să asigure cofinanțare de 35% din costul estimat al proiectului, care poate fi cuantificată monetar. 

Subvenții pentru inițierea unei afaceri

Dacă vrei să devii antreprenor, statul îți întinde o mână de ajutor la început de cale. Sprijinul se manifestă prin consultanță și asistență pentru inițierea unei afaceri, dar și prin subvenționarea cheltuielilor necesare inițierii unei afaceri, precum și pentru dotarea locului de muncă creat. Consultanța și asistența pentru inițierea unei afaceri presupun:

  • acordare de informații și consultanță privind condițiile de inițiere a unei activități de antreprenoriat;
  • consultanță juridică, contabilă, financiară, de marketing, de management, în probleme privind vânzările;
  • asistență în dialogul cu autoritățile publice locale și, după caz, centrale;
  • cursuri de formare profesională privind bazele antreprenoriatului;
  • asistenţă tehnică la elaborarea actului constitutiv, înregistrarea persoanei juridice sau persoanei fizice, legalizarea de acte, elaborarea planului de afaceri.

Anul trecut, au fost semnate 26 contracte de acordare a subvențiilor pentru inițierea unei afaceri. Ca urmare, au fost create 39 de locuri de muncă în diverse domenii de activitate: antreprenoriat, contabilitate, industria alimentară, agricultură, etc. Subvenţia maximă oferită a fost de 210.582 lei, cea minimă de 40.223 lei. În total pentru 26 de subvenţii acordate au fost transferate peste 4 mln. de lei beneficiarilor.  

De acest ajutor pot beneficia persoanele cu vârsta minimă de 18 ani, înregistrate cu statut de șomer la una din structurile teritoriale de ocupare a forței de muncă, care doresc să inițieze o activitate de antreprenoriat. Scopul subvenției este de a acoperi cheltuielile de înregistrare a întreprinderii, precum şi pentru procurarea echipamentelor tehnologice, maşinilor și autovehiculelor pentru transportarea mărfurilor și pasagerilor, utilajelor şi instalaţiilor de lucru, aparatelor şi instalaţiilor de măsurare, control şi reglare, tehnicii de calcul, mobilierului pentru dotarea spaţiilor amenajate. Subvenția se acordă pentru înființarea unei întreprinderi noi și crearea a cel puțin unui loc de muncă pentru șomerul beneficiar de subvenție. 

Mărimea subvenției este în valoare de 80% din cheltuielile necesare inițierii unei afaceri, precum și pentru dotarea locului de muncă creat, dar nu mai mult de 20 salarii medii lunare pe economie pentru anul precedent. Pentru a aplica la programul de subvenționare privind inițierea unei afaceri, șomerul trebuie să depună direct sau electronic la subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forței de muncă, în raza căreia își are activitatea următoarele documente: 

Beneficiarul subvenției este obligat să păstreze locul de muncă creat cel puțin 12 de luni. În cazul lichidării înainte de termen, angajatorul restituie:

  • 100% din subvenție - în cazul în care locul de muncă a fost lichidat în primele 6 luni de la ziua creării;
  • 50% din subvenție - în cazul în care locul de muncă a fost lichidat în perioada de la 7 până la 12 luni de la ziua creării.

Subvenții pentru crearea sau adaptarea locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilități 

Aceste ajutoare se acordă angajatorilor, persoane fizice sau juridice de drept public sau de drept privat, care creează locuri de muncă sau adaptează locurile de muncă existente și care angajează, în bază de contract individual de muncă, pe o perioadă nedeterminată sau determinată, cu o durată de cel puțin 12 luni, șomerii cu dizabilități. Agenția Națională compensează: 

  • 50% - în cazul angajării persoanelor cu dizabilități medii;
  • 75% - în cazul angajării persoanelor cu dizabilități accentuate și severe; 

din costurile suportate de către angajator, necesare creării sau adaptării locului de muncă și angajării pe o perioadă determinată a personalului de suport, iar mărimea subvenției nu poate depăși cuantumul a 10 salarii medii lunare pe economie pentru anul precedent pentru fiecare loc de muncă creat sau adaptat. Angajatorul este obligat să păstreze locul de muncă creat sau adaptat cel puțin 12 de luni.

Anul trecut, autoritățile au emis cinci decizii de acordare a subvenției pentru crearea locurilor de muncă pentru persoane cu dizabilități și o decizie pentru adaptarea locului de muncă. 

Vouchere pentru formarea profesională a șomerilor 

Voucherele pentru formarea profesională a șomerilor sunt niște bonuri, pe suport de hârtie sau în format electronic, emise de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, care reprezintă contravaloarea serviciilor de formare profesională, prin care se atestă că posesorul acestuia are dreptul să procure servicii de formare profesională de la prestatorii acestor servicii. În baza acestora, șomerii pot participa la un curs de calificare, recalificare, perfecţionare sau specializare, pentru ca ulterior să aplice la un job. Agenţia Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă va acoperi cheltuielile legate de formarea profesională. Totodată, șomerii pot beneficia de o bursă lunară neimpozabilă, în cuantum de 35% din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent, care se acordă proporţional frecvenţei la cursurile de formare profesională.

...

Alexei Buzu

Ministrul Muncii și Protecției Sociale

„Noi vrem să ajutăm persoanele care sunt în căutarea unui loc de muncă să devină mai productive: asta înseamnă să-și îmbunătățească abilitățile profesionale sau să învețe abilități profesionale noi. Și aici, am introdus voucherele de formare profesională. Încercăm să lucrăm cu mai multe persoane cu dizabilități, cu angajatorii, pentru a adapta locurile de muncă ca să ne asigurăm că oferim șanse egale tuturor”, a spus Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale în cadrul interviului acordat în exclusivitate pentru delucru.md. 

Pentru a beneficia de cursuri de formare profesională, șomerii se pot adresa la subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forţei de muncă. Voucherele vor putea fi utilizate timp de șapte zile de la acordarea acestora. Totodată, șomerul poate opta pentru cursuri de formare profesională al căror preț depășește valoarea nominală a voucherului, cu achitarea diferenței pe cont propriu. La fel, pe perioada antrenării la cursuri de formare profesională pe bază de voucher, persoanele rămân în evidență cu statut de șomer. Solicitanții pot beneficia gratuit de un singur curs de formare profesională într-un interval de 24 de luni consecutive.

...

Raisa Dogaru

Directoarea Agenției Naționale pentru Asigurarea Forței de Muncă

„Noua procedură simplifică procesul de desfășurare a cursurilor de formare profesională pentru șomeri și prevede că aceștia își aleg singuri instituția de învățământ unde vor efectua cursurile de formare profesională, iar pentru achitarea acestora, li se acordă un voucher nominal”, a menționat Raisa Dogaru, directoarea Agenției Naționale pentru Asigurarea Forței de Muncă.

Anul trecut, 786 șomeri au absolvit cursurile de formare profesională. Alți 138 șomeri înmatriculați la cursuri de formare profesională în anul 2023 urmează să le absolve în acest an. Pentru implementarea măsurii au fost contractați 28 de prestatori de servicii de formare profesională, care au avut disponibile pentru instruire 54 meserii/profesii/programe de formare profesională.

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Concluzii

Datorită intensificării soluțiilor de ocupare a populației, Moldova are mai puțini șomeri. Într-un singur an, numărul celor care beneficiază de ajutor social a fost redus de 10 ori. 

...

Alexei Buzu

Ministrul Muncii și Protecției Sociale

„În luna mai 2024, am reușit să setăm recordul la numărul de șomeri care primesc ajutor social - 1.479 persoane, comparativ cu 11.660 persoane în aprilie 2023. Doar în primele 5 luni ale anului 2024, prin intermediul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, au fost angajați 3.117 șomeri. În luna mai 2024, am ajutat, în total, 1.431 de persoane să-și găsească un loc de muncă. Sunt mândru de aceste rezultate. Vom munci în continuare pentru a ajuta cât mai mulți cetățeni în căutarea unui loc de muncă să fie plasați în câmpul muncii”, a precizat Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale într-un comunicat de presă.

În anul 2024, obiectivul țintă al autorităților este acordarea suportului la angajare pentru 18.000 de persoane.

Pentru mai multe detalii despre angajare, cursurile de formare profesională, dar și acordarea subvențiilor contactează Centrul de apel al ANOFM - 0 8000 1000 (apel gratuit) sau solicită aceste informații de la subdiviziunea teritorială de asistență socială din zona în care locuiești.

Succes!

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?