Angajatorii, obligați să-și protejeze salariații împotriva caniculei
01-07-2024 5582

Angajatorii, obligați să-și protejeze salariații împotriva caniculei

Temperaturile ridicate din ultima perioadă pot fi extrem de periculoase, mai ales pentru angajații nevoiți să lucreze afară. Canicula afectează mult sănătatea salariaților, deoarece poate provoca insolație, deshidratare, arsuri solare. Inspectoratul de Stat al Muncii le recomandă angajatorilor să nu uite că sănătatea și siguranța lucrătorilor este o prioritate și că sunt responsabili să ajusteze programul de lucru pentru a evita orele cu temperaturi extreme. Ce alte obligații mai au aceștia, află din articol.

Program flexibil de muncă pentru angajați

Pe perioada caniculară, angajatorii sunt obligați să le asigure salariaților un program flexibil de muncă. Aceasta presupune ajustarea orarului de lucru pentru evitarea orelor cu temperaturi extreme. Inspectoratul de Stat al Muncii va efectua verificări pentru a se asigura că patronii respectă aceste obligații.

...

Cătălin Țacu

Directorul Inspectoratului de Stat al Muncii

„Este o obligație legală și noi verificăm aceste lucruri, doar că nu putem să facem inspecții separate, în afara activităților pe care le organizăm în mod curent - controale planificate și controalele inopinate, care se desfășoară în urma unor sesizări a unor petiții. Asta înseamnă că controalele pe care noi le facem în această perioadă vizează și aspectele legate de responsabilitatea aplicării măsurilor anti-caniculă. Toți angajatorii sunt obligați să-și ajusteze programele de muncă în perioada caniculară. Este o obligație indiscutabilă, pentru toți nu doar pentru cei pe care-i controlăm. Angajatorii, în primul rând, trebuie să aibă grijă de angajații lor, deoarece răspund de sănătatea acestora și trebuie să se asigure că activitatea pe care o îndeplinesc, nu-i îmbolnăvește sau accidentează”, declară Cătălin Țacu, directorul Inspectoratului de Stat al Muncii.

Potrivit Legii nr. 186/2008 securității și sănătății în muncă, angajatorul este obligat să întreprindă măsurile necesare pentru a preveni riscurile profesionale și a atenua factorii care le provoacă. În perioada caniculară, la locurile de muncă unde temperatura aerului depășește constant 30°C, angajatorul trebuie să asigure salariații cu apă carbogazoasă salină sau minerală, în cantitate de 2-4 litri per persoană și schimb, distribuită la temperatura de 16-18°C. Tot angajatorul este obligat să le ofere lucrătorilor echipament de protecție adecvat, mai ales dacă lucrează în aer liber, inclusiv pentru protejarea capului și a corpului: pălării, ochelari de soare. Patronii care nu se vor conforma, vor fi amendați!

...

Cătălin Țacu

Directorul Inspectoratului de Stat al Muncii

„Angajatorii sunt obligați să le pună la dispoziție ochelari de soare, pălării, suficientă apă. Salariatul merge la locul de muncă să lucreze pentru angajator, dar nu din plăcerea lui, pentru a sta în soare. În situațiile în care aceste abateri sunt grave, ele pot fi constatate ca și contravenții și se aplică procedura contravențională. Aceasta nu înseamnă însă că deodată angajatorul va primi amendă, mai întâi sunt aplicate niște recomandări, să rezolve niște probleme, iar dacă nu le rezolvă, se trimite documentul către instanța de judecată, care poate aplica o sancțiune. Angajatorii au obligația de a lua măsuri”, precizează Cătălin Țacu, directorul Inspectoratului de Stat al Muncii.

Angajatorii trebuie să asigure monitorizarea constantă a temperaturii și umidității în interiorul companiilor / instituțiilor pentru a asigura un climat confortabil și sigur la locul de muncă.

Solicitarea sindicatelor

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova le reamintește și le solicită tuturor angajatorilor, indiferent de tipul de proprietate sau forma de organizare, să asigure toate măsurile prevăzute de legislație, astfel încât salariații să fie protejați la locurile de muncă de efectele negative a temperaturilor ridicate, îndeosebi pe timp de caniculă.

...

Sergiu Sainciuc

Vicepreședintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova

„Atunci când sunt înregistrate temperaturi care depășesc 30 de grade Celsius, patronii sunt obligați să întreprindă măsuri adăugătoare de menținere a parametrilor microclimatului în încăperi la valori normale și prevenire a impactului caniculei asupra sănătății la locurile de lucru exterioare. Astfel, angajatorii trebuie să întreprindă măsuri tehnice (asigurarea bunei funcționări a sistemelor de ventilare, condiționare a aerului, instalarea ventilatoarelor electrice în încăperile fără ventilare mecanică, etc.) și organizaționale (programe de activitate în perioada caniculară, micșorarea greutății și intensității muncii, timpului de muncă soldat cu efort fizic, alternarea efortului dinamic cu cel static și a perioadelor de lucru cu perioadele de repaus, aprovizionarea cu apă potabilă în cantități suficiente per lucrător). Totodată, angajatorii trebuie să asigure lucrătorilor un regim de muncă care ar presupune evitarea aflării vreme îndelungată în soare”, afirmă Sergiu Sainciuc, vicepreședintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova.

Semnele de supraîncălzire

Potrivit Inspectoratului de Stat al Muncii, semnele de supraîncălzire pot include următoarele simptome, care se pot manifesta într-o formă ușoară sau severă:

  • Transpirație excesivă
  • Piele roșie și fierbinte la atingere
  • Slăbiciune sau oboseală inexplicabilă
  • Greață sau vărsături
  • Dureri de cap
  • Amorțeală sau furnicături în diverse părți ale corpului
  • Ritm cardiac rapid

Cum îți poți ajuta colegul?

Dacă observi aceste simptome la tine sau la un coleg expus la căldură excesivă, este important să acționezi rapid prin:

  • Mutarea într-un loc răcoros - adăpostește persoana într-un loc umbrit sau într-o încăpere aerisită și răcoroasă.
  • Hidratare - oferă-i apă sau alte băuturi izotonice pentru a restabili echilibrul de lichide.
  • Ventilație - folosește ventilatoare sau aer condiționat, dacă este disponibil, pentru a ajuta la scăderea temperaturii corpului.
  • Răcirea corpului - dacă este posibil, înfășoară persoana într-un prosop umed și oferă-i o baie rece sau duș răcoros.
  • Căutarea ajutorului medical - în cazurile severe, cum ar fi pierderea cunoștinței sau convulsiile, apelează imediat la serviciul de urgență sau transportă persoana la cel mai apropiat centru medical.
  • Solidaritate și sprijin - fii atent la nevoile colegilor și oferă-le sprijin moral și practic.

Scăldatul în lacurile din capitală, interzis! 

Dacă te-ai gândit să te răcorești într-un lac din apropierea șantierului pe care lucrezi sau a tronsonului de drum pe care-l renovezi, renunță la această idee! Apa în lacurile din Chișinău este poluată, iar nisipul extrem de toxic. 

...

Tudor Puiu

Medic igienist în Centrul de Sănătate Publică din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică

„Teritoriul zonelor de recreere aferente bazinelor acvatice pot prezenta un risc sporit de îmbolnăvire, în timpul scăldatului, sau în rezultatul contractării helmintiazelor și a altor boli din solul, nisipul infestat de pe plaje, din apa poluată, cum ar fi boli diareice acute, sau boli ale pielii. În scopul prevenirii riscurilor pentru sănătate și asigurarea unui confort psihologic și fizic, atenţionăm că scăldatul în lacurile cu plajă din zonele de agrement nu este recomandat”, spune Tudor Puiu, medic igienist în Centrul de Sănătate Publică din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Experta în sănătate publică, Luminița Suveică, a declarat că persoanele care vor neglija recomandările autorităților se pot supune mai multor riscuri, inclusiv intoxicației sau bolilor diareice acute, cum ar fi holera sau dizenteria.

...

Luminița Suveică

Experta în sănătate publică

„Există riscul de apariția a unor boli diareice acute, extrem de grave, cum ar fi holera, dizenteria sau chiar unele intoxicații. Dacă autoritățile au menționat că sunt abateri de la normă în lacurile investigate, nu se recomandă scăldatul în ele în această perioadă. Deshidratarea care apare în urma unei intoxicații sau a unei maladii diareice acute este foarte periculoasă și poate duce la deces”, punctează Luminița Suveică.

Specialiștii au descoperit că în apa din izvoarele din parcul „Valea Trandafirilor” bacterii coliforme și enterococi intestinali. Aceasta înseamnă că apa nu este bună pentru consum, dar poate fi utilizată doar în scopuri menajere și tehnice.

Primește cele mai noi articole direct
în inbox

Concluzii

Pentru a te proteja de caniculă și a preveni efectele negative asupra sănătății în perioada de vară, este esențial să urmezi câteva recomandări importante. Iată ce trebuie să faci:

  • Evită expunerea la soare. Încearcă să nu ieși din oficiu între orele 11:00 și 17:00, când soarele este cel mai puternic.
  • Protecție solară. Poartă pălării cu boruri largi, haine lungi și ușoare, umbrele și ochelari de soare. Folosește cremă cu factor de protecție solară adecvat.
  • Redu efortul fizic. Evită activitățile fizice intense în mijlocul zilei. Practică exerciții dimineața devreme sau seara târziu.
  • Hidratare corespunzătoare. Bea zilnic 2-3 litri de apă, apă minerală sau ceaiuri răcoritoare. Evită băuturile alcoolice și cafeaua, deoarece acestea deshidratează organismul.
  • Dietă sănătoasă. Consumă multe fructe și legume crude, care sunt bogate în apă și vitamine. Optează pentru alimente ușoare, cum ar fi lactatele, și evită mâncărurile grase, sărate și prăjite.

Respectând aceste măsuri simple, dar esențiale, putem preveni efectele dăunătoare ale caniculei și ne putem bucura de o vară sănătoasă și sigură, inclusiv la locul de muncă!

Caută un loc de muncă după:
Redacția  delucru.md
Publicat de către
Redacția delucru.md
heart
Abonați-vă la rețelele noastre sociale, unde publicăm conținut util și interesant
Încă ești în căutarea unui loc de muncă sau poate cauți angajați pentru firma ta?