Peste 10.000 de angajatori - companii și producători din Republica Moldova, vor beneficia de compensații pentru energia electrică din partea statului, după ce costurile au fost majorate substanțial. Prioritate va avea sectorul alimentar. Potrivit autorităților, vor fi compensate până la 50% din creșterea tarifului la energie electrică, pe o perioadă de la trei până la șase luni, în funcție de resursele disponibile, dar și de necesități. Sprijinul va fi aplicat din 10 ianuarie, iar regulamentul detaliat va fi anunțat în scurt timp.
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a anunțat că sprijinul va fi acordat, în mod prioritar, firmelor care produc în țara noastre produse alimentare, precum lapte, carne, ouă, pâine.
Dumitru Alaiba
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării
„În aceste clipe pline de provocări, sprijinul nostru este mai important ca oricând. Noi, Guvernul, trebuie să ne asumăm un rol activ în protejarea cetățenilor și economiei. Am găsit putere să mergem înainte și asta s-a demonstrat a fi atitudinea corectă. Greutățile nu ne-au dezbinat, dar ne-au unit. Ele ne-au învățat să căutăm soluții, să muncim, nu să lăsăm mâinile în jos, să ne adaptăm, să devenim mai puternici. Situațiile complicate au nevoie de soluții concrete. De aceea, venim cu un program de compensații a costurilor la energia electrică, care va sprijini companiile, producătorii noștri, să facă față mai ușor provocărilor curente, din ceea ce este disponibil. Este un sprijin direct care se va adresa, mai ales, sectoarelor mai sensibile pentru a le susține competitivitatea”, a declarat Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării.
Ajutorul va fi extins și către alte sectoare din industria prelucrătoare - producătorii de încălțăminte, îmbrăcăminte, mobilă, componente electrice. Aproximativ 10.000 de companii sunt potențial eligibile pentru aceste compensații.
„Sprijinul va fi direcționat acolo unde este cea mai mare nevoie - către companiile pentru care factura la energie reprezintă o pondere semnificativă în costurile de producție. Prețuim fiecare antreprenor din această țară, conștienți de importanța lor în menținerea și dezvoltarea economiei, chiar și în perioade dificile. Fiecare antreprenor care produce în Republica Moldova poate conta pe noi ca pe un partener de încredere. Împreună o să dăm dovadă de solidaritate și de reziliență. Vă încurajăm să aveți încredere și să rămâneți puternici” a menționat Dumitru Alaiba.
Totuși, autoritățile recunosc că mecanismul de compensare anunțat va avea un impact limitat, iar pentru a rămâne competitivi, angajatorii moldoveni au nevoie de sprijin continuu în activitatea lor investițională.
Din 1 ianuarie, antreprenorii pot beneficia de primul mecanism de ajutor de stat dedicat investițiilor noi. Mai exact, statul le va restitui companiilor mari și mici din țara noastră, care vor investi în extinderea și dezvoltarea afacerii, până la 60% din investițiile realizate în următoarele domenii:
Ajutorul de stat va fi atribuit după formula:
Dumitru Alaiba
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării
„Acest instrument deja este disponibil pentru investiții noi în industria prelucrătoare, inclusiv în industria alimentară. Încurajăm antreprenorii să investească în eficiența energetică a tuturor proceselor de producție, în utilaje mai performante care consumă mult mai puțină energie decât unele hârburi sovietice, produse jumătate de secol în urmă, utilaje noi care dau randamente și eficiență mai mare, izolare termică și surse de energie regenerabile”, punctează Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării.
Dosarele de aplicare pot fi depuse la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării începând cu 1 ianuarie, 2025. Bugetul total al acestui mecanism este de cel puțin 2 miliarde de lei, cu posibilitatea extinderii acestuia în cazul unei cereri mai mari.
Potrivit Programului Național de Industrializare, până în 2036 există așteptări de investiții totale, în valoare de peste 500 de milioane de euro. Furnizorul ajutorului de stat este Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, iar pentru a beneficia de acest mecanism de sprijin, companiile trebuie să fie eligibile pentru următoarele criterii:
Potrivit ministerului, prin această inițiativă, vor fi obținute rezultate concrete și de durată pentru Republica Moldova, prin crearea locurilor de muncă stabile și bine plătite, modernizarea fabricilor și a tehnologiilor, reducerea migrației forței de muncă, formarea noilor specialiști în domenii cheie pentru economie, salarii în creștere și dezvoltarea economiei, bazată pe investiții, exporturi, productivitate, noi tehnologii și valoare adăugată.
Un alt instrument disponibil pentru companiile din Moldova, lansat în 2023, este Programul guvernamental pentru susținerea antreprenorilor - 373, care a facilitat deja peste 700 de investiții, susținând companiile moldovenești să își tehnologizeze procesele și să își crească productivitatea, în sumă totală de peste 3,5 mlrd lei.
„Aceasta reprezintă peste 1% din Produsul Intern Brut. Aproape jumătate din investițiile realizate prin acest program sunt investiții în regenerabile. Ajutăm antreprenorii să devină mai competitivi, mai puternici, mai pregătiți în fața provocărilor de orice fel. Politicile noastre fiscale au țintit din primele zile spre a susține reinvestirea veniturilor, motiv din care, întreprinderile mici și mijlocii din Moldova nu plătesc impozit la profitul nedistribuit, lucru care le susține activitatea investițională în continuare. Aceasta oferă companiilor noastre un plus de lichiditate, iar agenda noastră de eliminare a birocrației și digitalizarea ajută antreprenorii să economisească timp și bani. Aceste reforme economisesc antreprenorilor cel puțin 3 miliarde de lei anual și milioane ore de muncă, care anterior erau, pur și simplu, irosite”, afirmă Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării.
Noile tarife la energia electrică și cea termică au intrat în vigoare pe 10 ianuarie. Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării anunță că Guvernul va oferi angajatorilor din țara noastră compensații pentru plata facturilor la energia electrică, astfel încât aceștia să nu resimtă atât de puternic creșterile de tarif.
Între timp, Ministerul Energiei le reamintește companiilor, cât și cetățenilor că fiecare kilowatt economisit înseamnă nu doar facturi mai mici, dar și un impact redus asupra mediului înconjurător și un pas important spre un viitor sustenabil. Energia economisită astăzi este energia pe care o investim în viitor! Implică-te și devino parte din soluție. Ce poți face chiar astăzi?
Știai că 87 de întreprinderi mari din Republica Moldova achiziționează gaze naturale exclusiv de pe piața liberă, la prețuri negociate? Aceasta reprezintă o creștere semnificativă față de anul 2023, când doar 27 de întreprinderi se aflau pe piața liberă. În doar un an, 60 de angajatori mari din Moldova au luat decizia de a trece pe piața liberă a gazelor.
Începând cu 1 ianuarie 2025, întreprinderile mari pot încheia noi contracte pe piața liberă, prin negociere directă cu furnizorii de gaze naturale sau prin intermediul platformelor de tranzacționare. În cazul întreprinderilor mijlocii, acestea au dreptul să solicite, până la finele anului 2026, semnarea contractelor de furnizare a gazelor naturale, în condiții reglementate, cu furnizorii care asigură livrarea gazelor naturale unor anumite categorii de consumatori finali în contextul obligației de serviciu public.
Aceste schimbări fac parte dintr-un proces amplu de liberalizare a pieței gazelor naturale, care are ca scop alinierea legislației energetice a Republicii Moldova la standardele Uniunii Europene.