Angajații din sectorul bugetar și privat vor beneficia de o scutire personală mai mare cu 10%, începând cu anul viitor, care va ajunge până la 29.700 de lei. Totodată, vor fi deduse cheltuielile pentru studiile copilului în mărimea unui salariu mediu pe economie, care în acest an constituie 13.700 de lei, iar în 2025 ar putea crește. Noile măsuri se regăsesc în politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2025, care a fost aprobată în lectură finală de Parlament. Ministerul Finanțelor este convins că modificările vor contribui la creșterea veniturilor bugetare și vor stimula investițiile.
Potrivit proiectului aprobat de deputați, scutirea personală și cea personală majoră pentru angajați va crește de la 27.000 lei până la 29.700 lei și, respectiv, de la 31.500 lei până la 34.620 lei, iar scutirea suplimentară majoră va ajunge de la 19.800 lei până la 21.780 lei.
Totodată, scutirea pentru persoanele întreținute și pentru persoanele întreținute cu dizabilități - de la 9.000 lei până la 9.900 lei și, respectiv, de la 19.800 lei până la 21.780 lei.
Totodată, pentru simplificarea mecanismului de impozitare a persoanelor fizice, precum și încadrării persoanelor în limita stabilită pentru dreptul de a beneficia de scutirea pentru persoane întreținute cu dizabilități, se propune majorarea cuantumului venitului anual care nu trebuie să fie depășit de la 11.280 lei până la 12.400 lei.
„Proiectul conține modificări la 13 legi, pentru a ajusta legislația bugetar-fiscală la evoluția proceselor economice și sociale în contextul procesului de integrare europeană a Republicii Moldova. Măsurile și instrumentele propuse au drept scop să contribuie la crearea unui sistem fiscal armonizat, echitabil și eficient”, se precizează în nota informativă a documentului.
De altă parte, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova a propus o majorare mult mai substanţială, cu circa 40% a scutirii personale, inclusiv a celei majore: de la 27.000 la 37.800 şi, respectiv, de la 31.500 la 44.100, invocând rata inflaţiei mari din ultimii doi ani, dar şi faptul că scutirea personală nu a fost indexată din anul 2022. Actualele mărimi ale scutirilor personale au fost stabilitate la finele anului 2021 şi sunt valabile deja de trei ani. Scutirea personală este partea din salariul lunar, pentru care nu se reține impozitul pe venit, conform art. 33 din Codul Fiscal.
A fost revizuită noțiunea de „servicii profesionale” pentru concretizarea listei persoanelor care vor trebui să achite impozitul pe venit, ca urmare a desfășurării serviciilor profesionale reglementate de legislația în domeniu. Totodată, în legislația fiscală a fost introdusă noțiunea de „Program de stimulare pe termen lung (stock option plan)” și „titlu de participare”, care fac parte dintr-un program de fidelizare a salariaților, inițiat în cadrul unei companii. Astfel, în cadrul programului respectiv, salariații și administratorii companiei vor avea dreptul la „achiziționarea” unui număr determinat de titluri de participare, emise de entitate la un preț preferențial sau chiar gratuit. Altfel spus, vor putea participa la diverse programe de instruire. Pentru calificarea unui program ca fiind de stimulare pe termen lung (stock option plan), acesta trebuie să cuprindă о perioadă minimă de trei ani.
„Reglementarea acestui termen minim urmărește păstrarea forței de muncă în cadrul companiei pentru о perioadă mai îndelungată, implicarea activă a salariatului și majorarea contribuției acestuia la dezvoltarea companiei”, se punctează în nota informativă a proiectului de lege.
Spectrul veniturilor neimpozabile reglementate de Codul Fiscal a fost extins prin completarea listei cu următoarele tipuri:
„Astfel, neimpozitarea veniturilor, sub formă de dobânzi sau creștere de capital, obținute ca urmare a procurării valorilor mobiliare de stat are ca scop diminuarea poverii fiscale asupra veniturilor persoanelor fizice prin abordarea targhetată a persoanelor interesate de efectuarea investițiilor în instrumente financiare prin intermediul statului”, se spune în nota informativă a proiectului de lege.
Modificările mai prevăd scutirea plății impozitului pe venit pentru plata contractelor de studii în limita sumei salariului mediu și pentru cheltuielile legate de prime de asigurare pentru persoane fizice în caz de incendii, calamitate, etc.
Pentru început, îți explicăm că deducerile fiscale reprezintă suma care, la calcularea venitului impozabil, se scade din venitul brut al contribuabilului, conform prevederilor legislaţiei fiscale. Politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2025 prevede îmbunătățirea acestui mecanism. Spectrul facilităților fiscale impozabile și neimpozabile acordate de către angajator a fost extins.
Totodată, documentul mai stabilește deducerea cheltuielilor agenților economici pentru cadouri în natură, inclusiv vouchere oferite salariaților, al căror cuantum anual în raport cu un salariat nu depășește cumulativ valoarea de 10% din salariul mediu lunar pe economie, prognozat şi aprobat de Guvern pentru anul pentru care a fost acordat. Vor fi deduse și cheltuielile suportate de angajator pentru orice plăți efectuate în folosul angajatului, studenților stagiari sau elevilor în baza raporturilor reglementate de Codul Educației și Legea cu privire la învățământul dual.
„Se consideră că deducerea cheltuielilor angajatorului aferente învățării la locul de muncă, precum și a cheltuielilor în raport cu care au fost calculate contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii și au fost reținute primele de asigurare obligatorie de asistență medicală și impozitul pe venit din salariul studenților în formare, va condiționa un flux de tineri specialiști în sfera de producție, cu calificări corespunzătoare necesităților mediului de afaceri”, se punctează în nota informativă a proiectului de lege.
Totodată, a fost reglementat spectrul de cheltuieli deductibile suportate în raport cu un salariat, în vederea determinării unui plafon maxim deductibil stabilit aferent fiecărui tip de cheltuieli. Modificarea respectivă va asigura un proces de administrare și calculare mai simplu și clar pentru angajator.
Mai mult ca atât, a fost completat articolul 352 din Codul Fiscal, prin care angajații care sunt părinți au dreptul la deducerea cheltuielilor suportate pe parcursul perioadei fiscale, pentru învățământul persoanelor întreținute - copii, oferite de instituțiile de învățământ. Cuantumul deductibil pentru cheltuielile respective va fi stabilit în mărimea unui salariu mediu lunar pe economie, prognozat și aprobat de Guvern, și va fi aplicat cumulativ pe numărul total de copii pentru toate tipurile de învățământ primite.
În propunerile și recomandările Ministerului Muncii și Protecției Sociale la politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2025 se precizează că în legislația din domeniul asigurărilor sociale urmează a fi definită noțiunea de „voucher” ca drept, instrument nominal preplătit de achitare a impozitului pe venit, contribuabililor de asigurări sociale și medicale pentru lucrătorii zilieri, achitate de către beneficiarii de lucrări din contul retribuției zilierului. Prin intermediul voucherului urmează a fi achitate impozitele pe venit cuvenite din retribuțiile plătite zilierilor, contribuțiile de asigurări sociale de stat pentru zilieri, contribuțiile de asigurări medicale de stat pentru zilieri și va fi realizată raportarea și evidența zilierilor angajați în activități agricole.
Sistemul de achitare a impozitelor pe venit și a contribuțiilor de asigurări sociale și medicale prin intermediul voucherelor va fi obligatoriu. Valoarea voucherului va reprezenta о sumă fixă, stabilită prin Legea nr. 22/2018. Valoarea voucherului va fi indivizibilă, astfel încât un voucher va fi utilizat pentru о zi de lucru, indiferent de orele lucrate de lucrătorul zilier.
Încasările obținute din procurarea voucherelor urmează a fi virate către bugetul de stat (60%) și bugetul asigurărilor sociale de stat (40%). Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, potențialul venit obținut în buget, în rezultatul procurării voucherelor ar fi după cum urmează:
Conform explicațiilor Ministerului Muncii și Protecției Sociale, în anul 2024, numărul zilierilor se estimează la 6.687 persoane (neschimbat față de anul 2023).
Respectiv: 6.687 zilieri x 120 zile x 25 lei = 20.061.000 lei (mai mult cu 395.049 lei decât în anul 2023).
În anul 2025, se estimează о creștere cu 20% a numărului de zilieri, față de anul 2023.
Respectiv: 8.024 zilieri x 120 zile x 25 lei = 24.072.000 lei (mai mult cu 4,4 milioane lei decât în anul 2023).
În anul 2026, se estimează о credere cu 40% a numărului de zilieri față de anul 2023.
Respectiv: 9.261 zilieri x 120 zile x 25 lei = 28.083.000 lei (mai mult cu 8,4 milioane lei decât în anul 2023).
Proiectul de lege prevede modificarea punctului 51 al articolului 10 din Legea nr.845/1992 cu privire la antreprenoriat și întreprinderi, în partea ce ține de cuantumul amenzii ce urmează a fi achitată de către agentul economic care nu respectă prevederile privind obligativitatea instalării terminalelor de plată fără numerar. Astfel, se propune stabilirea unei amenzi între 4.000-6.000 lei pentru fiecare caz de nerespectare a prevederilor legale, iar pentru neconformare în termen de 30 de zile de la aducerea la cunoștință a deciziei de aplicare a sancțiunii, se propune aplicarea unei noi amenzi care variază între 5.000-15.000 lei.
Așadar, politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2025 prevede majorarea cu 10% a scutirilor personale și cele pentru persoanele întreținute. De asemenea, va fi extins spectrul de venituri scutite de impozite. Documentul mai stabilește deducerea cheltuielilor angajatorilor pentru cadouri în natură, inclusiv vouchere oferite salariaților. În ceea ce privește politica vamală, se propune ca agenții economici să fie scutiți de taxe pentru importul materiei prime folosite la producere. De asemenea, amenzile pentru declarațiile vamale pentru mărfuri ce conțin date eronate vor fi reduse, de la 40% la 2%. Asta se va întâmpla doar după ce mărfurile au fost supuse controlului și au primit acceptul vameșilor. Alte prevederi ale documentului pot fi consultate aici.
Potrivit autorităților, măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul 2025 au drept scop soluționarea constrângerilor economice sesizate de către contribuabili și au menirea de a concretiza situațiile ambigue a cadrului normativ și a aduce mai multă claritate asupra înțelegerii și aplicării acesteia, identificarea instrumentelor de suport a populației, precum și continuarea procesului de armonizare a legislației Republicii Moldova la practicile Uniunii Europene.